ANA SAYFA > SAĞLIK > Zika günden güne daha fazla yayılıyor

Zika günden güne daha fazla yayılıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Zika günden güne daha fazla yayılıyor

İlk olarak Brezilya’da görülen ve hamile kadınların korkulu rüyası haline gelen Zika virüsü, okyanus aşıp Güney Asya ve Afrika’ya kadar ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre sadece Brezilya’daki vaka sayısı 22 bin 600 ve 33 ülke,  sınırlarından giren bu virüsün korkusuyla yaşıyor. Son olarak Beyaz Saray, ABD Kongresi’nden Zika ile mücadele için 1 milyar 800 milyon dolarlık acil yardım finansmanı istedi. Bu fonun sivrisineklerle mücadele, aşı araştırmaları ve ekonomik durumu iyi olmayan hamile kadınlara sağlık hizmetlerinin arttırılması için kullanılması öngörülüyor.

Türkiye’nin “Zika Virüsü” açısından taşıdığı riski anlatan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuna Demirdal; “Virüsün 1947’de Nijerya’da ortaya çıktığını ve ilk defa maymunlarda görüldüğünü biliyoruz. Birden fazla kıtayı, 33 ülkeyi etkilemiş durumda. Sivrisineklerle bulaşan bir virüs… Alınacak önlemler sivrisineklerden korunmaya yönelik; kapalı, uzun kıyafetler giymek, sinek kovucu ve cibinlik kullanmak gibi sıralanabilir. Yayılımını engellemek çok kolay değil. Seyahat yasağı getirmek çok uygulanabilir ve mantıklı bir yöntem gibi görünmüyor. Zika virüsü’nün daha da yayılacağını tahmin edebiliriz. Türkiye’ye gelmez diyemeyiz ama coğrafi bölge itibariyle riskin görece olarak daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Brezilya, Latin Amerika ve civar ülkelere yayılmış durumda” dedi.

ZİKA; HAMİLE KADINI VURUYOR!

Zika virüsü, özellikle hamileleri ve henüz doğmamış bebekleri vuruyor. Hamile bir kadın, virüs taşıyan “Aedes aegypti” sivrisineği tarafından ısırılınca, doğacak çocuk etkileniyor. Bunun sonucu olarak yeni doğan bebeklerde mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan anomali ortaya çıkabiliyor. Bunun mekanizması ve nasıl ortaya çıktığı şu an için aydınlatılabilmiş değil.

Hastalığın grip benzeri bulgularla seyrettiğini söyleyen Prof. Dr. Demirdal, belirtileri  ateş, döküntü, halsizlik, kırıklık, gözlerde kızarıklık ve eklem ağrıları olarak sıraladı. Normal şartlarda bir hafta içinde kanı terk eden virüsü kapanlara, istirahat, sıvı alımının artırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanımı öneriliyor.

AŞI YAKIN ZAMANDA ZOR…

Bir virüse karşı aşı geliştirmenin zor bir olay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirdal, bunun için virüsün anlaşılması, yapılarının ayrıştırılması, genetik aktarımın bilinmesi gerektiğine işaret etti. “Viral enfeksiyonlar; aşırı yağışlar, küresel ısınma, kuraklık, sel gibi olgulardan etkileniyor. Tabiat olaylarının akabinde bu enfeksiyonlarda artış ortaya çıkabiliyor. Tarımsal alanların değişmesi, uygun olmayan ilaçlamalar, bu süreci hızlandırıyor” diyen Prof. Dr. Demirdal, özellikle hamile kadınların, hastalığın yaygın görüldüğü yerlere zorunlu kalmadıkça seyahat etmemelerini istedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Sağlıkta kalite belgeleniyor
Sonraki Haber MHP İzmir'de yöneticiler teşkilatla buluştu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?