ANA SAYFA > SAĞLIK > Zehirli balık kanser tedavisinde kullanılıyor

Zehirli balık kanser tedavisinde kullanılıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Zehirli balık kanser tedavisinde kullanılıyor

Kızıldeniz’den Marmaris kıyılarına gelen balon balıkları ağlara takılmasıyla tedirginlik yarattı. Genellikle denizin derinliklerinde bulunan balon balıklarının 5 farklı türü bulunuyor ve bunlardan 1'i zehirli. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney "Balığa temasla herhangi bir şekilde içerisinde bulunan toksin insana geçmiyor ancak balığın tüketilmesiyle geçiyor" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Tüney, “Balon balığının diş yapısının  diğer balıklardan farklı olması sebebiyle, diğer balıklar için hazırlanan ağları parçalayabiliyor ve balıkçılara büyük ölçüde zarar veriyor. Bununla bağlantılı olarak ekonomiye de büyük zarar veriyor” diye konuştu.

EKONOMİYE KAZANDIRILMALI

Balon balığı ile beslenen balık türleri olmadığı için, herhangi bir çevresel unsur ile nüfus artışının durdurmasının mümkün olmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Tüney, bu durumun ancak  balon balığının bilinçli bir şekilde avlanması ve ekonomiye  kazandırılması ile bir çözüme ulaşabileceğini ifade etti.  Yrd. Doç. Dr. Tüney, “Toksinin  kanser tedavisinde ilaç maddesi olarak  kullanımı ile ekonomiye katkı sağlanabilir” dedi.

ZEHRİ KANSERE KARŞI KULLANILIYOR

Balon balığının  bilinen tek faydalı özelliğinin ise içerdiği toksinin bir kaç yıldır farmakolojik alanda kullanılması olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney; "Türün, kanser hastalarında etkili bir ağrı kesici olarak kullanılabileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Sodyum kanallarını hızlı bir şekilde bloke ettiği için kardiyak aritmi, migren, romatizma, nevralji, eroin yoksunluğu tedavilerinde kullanılabilirliği kanıtlanmıştır" diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber 40 yıldır bitmeyen dostluk
Sonraki Haber Artan sıcaklıklar tarımı vurdu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?