ANA SAYFA > İZMİR > Yorgancılar: Eğitimi ve denetim şart

Yorgancılar: Eğitimi ve denetim şart

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yorgancılar: Eğitimi ve denetim şart

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçtiğimiz hafta Ermenek’te meydana gelen maden faciası, ardından mevsimlik işçileri taşıyan aracın yaptığı kazada yitirilen canların eğitim ve denetim konusundaki yetersizliklere dikkat çektiğini belirterek, “Ülkemizde artık göz göre göre cinayet işlenmesin, buna müsaade edilmesin istiyoruz. Can taşıyan şoförlerimizin, binlerce işçimizin çalıştığı madenlerimizin, inşaatlarımızın denetimleri daha sıkı yapılsın istiyoruz” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ekim ayında yeniden yüreklerimizi dağlayan acılara tanıklık ettiğimizi söyledi. Yorgancılar, “Bir yanda maden ocağı, bir yanda şehit ocağı ve diğer bir yanda da trafik kazaları. Yetim kalan evlatlar, dul kalan eşler ve evlat acısını en derinden yaşayan ana babalar. Türkiye’nin bu kara tablosu, söylenecek tüm sözleri bitirmektedir. İş dünyası olarak milletimizin acısını paylaşıyor, kaybettiğimiz canlarımıza, şehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz” dedi.

Tesadüf olamaz

Yaşanılan bu olayların acı birer tesadüf olmadığını, adeta geliyorum diyen kazaları önleme konusundaki çaresizliğimizi, eğitim ve denetimdeki eksiklikleri görmek gerektiğini kaydeden Yorgancılar, “Evet yasa yapıyoruz. İçine ilgili ve gerekli maddeleri de koyuyoruz. Ancak yasalarımız, yoruma açık cümlelerle, herkesin ucundan tuttuğu aslına hizmet etmeyen, adeta kişiye göre değişen kurallar bütünü haline geliyor” diye konuştu. Mayıs ayında Soma’da yaşanan maden kazasında yitirilen 301 madencinin ölümünden ders çıkaramayan Türkiye’nin 3. dünya ülkesi olarak anılma endişesine dikkat çeken Yorgancılar, “En yakın acımız Soma bile bize bir şey öğretemediyse, kaybettiğimiz 301 can’dan ders çıkaramadıysak o zaman gerçekten yazık bize. Türkiye, bir 3. dünya ülkesi değildir. Ama ne yazık ki, bu hızla o yolda ilerlemektedir. Avrupa Birliği, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmaları iş kalitesinin arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini işyerlerinde rekabet arttırıcı bir politika olarak da değerlendirmektedir. Türkiye’de ise, bu maliyeti artırıcı bir unsur olarak görülmektedir. Bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelerin tam olarak uygulanması, verimliliğin arttırılması ve sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliği anlamında büyük önem taşımaktadır” dedi.

KaIkınma boyutunda yerimiz

Isparta Yalvaç’ta mevsimlik işçileri taşıyan 22 kişilik otobüse 46 kişinin bindirilmesinden sonra yaşananlara kaza denmesinin mümkün olmadığını belirten Yorgancılar, “Ülkemizde artık göz göre göre cinayet işlenmesin istiyoruz. Buna müsaade edilmesin. Can taşıyan şoförlerimizin, binlerce işçimizin çalıştığı madenlerimizin, inşaatlarımızın denetimleri daha sıkı yapılsın istiyoruz. Gerek teknoloji, gerekse toplumsal gelişmeleri dünya ortalamasının gerisinden takip ederek ilerleyemediğimiz gibi, kalkınma boyutunda da arka planda kalmaya mahkum oluruz” dedi. 

Uyarı sinyalleri görülmeli

Yorgancılar, ayrıca artan jeopolitik risklere vurgu yaparak dikkat uyarısında bulundu. Yorgancılar şunları söyledi, “Türkiye’nin kırılganlıkları bugün de devam etmektedir. Ama aslında etrafımızda her bir bireyin geleceğini yakından ilgilendiren çok önemli gelişmeler de olmaktadır. Jeopolitik risklerimiz her geçen gün artmaktadır. Piyasalar beklentileri önceden satın almış olsa da bir gerçek var ki, ABD Merkez Bankası (FED) artık musluğu kapattı ve gelişmekte olan ülkeler proaktif davranarak tepkilerini veriyor. Ülkemizin geleceğine ilişkin umudumuzu hiç yitirmesek de, tüm bu yaşanılanlar karşısında kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Uyarı sinyallerini görmek ve gereğini yapmak zorundayız. En sade vatandaştan, en üst resmi makama kadar bize bir şey olmaz mantığından kurtulmalı ve geleceğin Türkiye’sine bir tuğla da biz koyma gayretinde olmalıyız. Aynı amaç uğruna bir olduğumuzda, işte o zaman birlik ve beraberliğimizi bozma cüretini, yasaları delme cesaretini hiç kimse gösteremez.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Chp Karşıyaka Gençlik Kolları'ndan Çarşı'da eylem
Sonraki Haber “Bizim Çocuklar” geliyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?