ANA SAYFA > EKONOMİ > Volkan Kebir: ''Yapısal reformlar için hükümetten beklentilerimiz büyük''

Volkan Kebir: ''Yapısal reformlar için hükümetten beklentilerimiz büyük''

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Volkan Kebir: ''Yapısal reformlar için hükümetten beklentilerimiz büyük''

Almanya merkezli endüstriyel otomasyon sistemleri üreticisi Becker Antriebe'nin Türkiye CEO'su Volkan Kebir, 1 Kasım seçimleri sonrasında ortaya çıkan siyasi istikrar ortamının, ekonomik reformlarla desteklenmesini beklediklerini belirtti.

Güneydoğu'daki kentlerde artan terör olaylarının, Ankara ve İstanbul'da yaşanan canlı bomba saldırıları ile tırmanışa geçtiğini anımsatan Kebir, Türkiye'deki yatırım ikliminin yabancı yatırımcı nezdinde  negatif yönde ayrıştığına dikkat çekti.

Yabancı yatırımcı için en önemli unsurun, güvenli bir çalışma ortamı ve siyasal gelişimini  tamamlamış bir demokrasi olduğunu vurgulayan Kebir, "2015 yılı Temmuz ayında yeniden ivme kazanan terör olayları, ülkemizin yatırım iklimini olumsuz yönde etkiliyor. Yapısal reformlar noktasında, Orta Vadeli Program başta olmak üzere hükümetimizin attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak Rusya ile yaşanan askeri ve siyasi kriz, İran ve Irak merkezi yönetimi ile yaşanan gerginlik iç piyasayı olumsuz yönde etkiliyor. İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik de, her iki ülke ile ticaret ve enerji ilişkisi olan ülkemizi etkileme potansiyeli taşıyor" dedi.

Mevcut durumun, Türkiye'de yatırımı ya da yatırım yapma niyeti olan firmaları da olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Becker Türkiye CEO'su Volkan Kebir, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Almanya'daki merkezimiz bize 'Bu yıl büyüme istemiyoruz, daralma var, alacak vadelerinizi kısaltın, mevcudu koruyun, cironuzu aşağıya çekin, kârlılığınızı arttırın' diyor. Oysa Türkiye'nin en büyük avantajı yükselen pazar (emerging markets) özelliği taşıması...  Her ülkenin kendine özgü üretim yapısı var. Sözgelimi Almanya üretir, ürettiğinin yüzde 80'ini ihraç eder. İsviçre az üretir ama birim başı ihracat miktarı yüksektir.  Türkiye ise katma değeri nispeten düşük ürün üretir ama agresif büyüme ile özkaynak ve sermaye eksikliğini kapatır. Canlı bir iç pazara sahiptir. Rusya ile yaşanan kriz sonrasında doğrudan ilişki içinde olduğumuz turizm sektöründe ciddi bir panik ortamı gözlemliyoruz. 2016 yılında 3 Milyonun üzerinde yabancı turist kaybını, diğer ülkelerle ya da yerli turist ile telafi etmemiz olanaksız.  Turizm sektörü, sadece turist getirip götüren bir sektör değil. Başta gıda olmak üzere onlarca alt sektöre sipariş veren dev bir sanayiden bahsediyoruz."

“BÜYÜME ORANI DÜŞERSE ÇOK FİRMAMIZI KAYBEDERİZ”

Hükümetin OVP hedefleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Volkan Kebir, büyüme hedefinin bu yıl için yüzde 4’ten 4,5’e revize edilmesini olumlu bulduğunu söyledi. 2017 ve 2018 için belirlenen yüzde 5'lik hedefin mutlaka yakalanması gerektiğinin altını çizen Kebir, şöyle devam etti:

"Umarım bu oranın da üzerinde bir performans yakalarız. 2015 yılını yüzde 3,5-4 aralığında büyüme ile kapatacağımız anlaşılıyor. Türkiye için bu oranları asla yeterli göremeyiz.  Eğer büyüme hızımız düşerse, pek çok firmamızı kaybederiz. Bizler, yabancı sermayeli şirketlerin Türk yöneticileri olarak aynı zamanda ülkemizin gönüllü elçileriyiz. Ülkemizdeki fırsatları ve avantajları her zeminde anlatacağız. Ancak olası riskler konusunda uyarılarda bulunmak da görevimiz. Siyasi istikrarın sağlanması ile petrol fiyatlarındaki iyileşmenin üretim gücümüzü olumlu etkilemesine yönelik politikaların üretilmesini bekliyoruz. 

Cari açığın GSYH’ye oranının bu yıl %3,9, 2017’de %3,7, 2018’de %3,5 olarak hedeflenmesini çok önemsiyorum. Zira cari açık, Türk ekonomisinin en temel makro problemi olarak dikkat çekiyor. Borçlanma maliyetimizi ve dış kaynak bağımlılığımızı artırdığı gibi, dış şoklara karşı kırılgan bir ekonomi olmamız sonucunu doğruyor. "

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Ofiste egzersiz yaparak sağlıklı yaşama kavuşacaklar
Sonraki Haber Konaklı öğrencilerin karne hediyesi mont ve bot oldu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?