ANA SAYFA > EKONOMİ > "Vergisini düzenli ödeyenler ödüllendirilmeli"

"Vergisini düzenli ödeyenler ödüllendirilmeli"

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı ve SGK İzmir İl Müdürlüğü 6552 Sayılı Torba Kanun kapsamında vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılmasının avantajlarını Egeli ihracatçılara anlattı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, devlete yükümlülüklerini zamanında yerine getiren mükelleflere ise ödül mekanizması getirilmesini istedi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen “6552 Sayılı Torba Kanun Bilgilendirme Toplantısı”nda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, yapılandırma yasalarının önemli olduğunu, değişik gerekçelerle yükümlülüğünü yerine getirememiş firmalarımızın ihtiyacını gidermek tekrar bir can suyu verip yollarına devam etmelerini sağlamak için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

Devlete karşı yükümlülüklerini düzenli yerine getiren firmalara yapılandırma yasalarıyla uyumlu bir ödül mekanizması getirilmesi gerektiğini ifade eden Ünlütürk, “Her şeyini düzgün yapan firmalara da mutlaka bu sistemlerle birlikte bir ödül mekanizmasının getirilmesi gerektiğini bir kere daha dile getirmek istiyorum ben bunu Ankara’da da her platformda, her fırsatta dile getirdim. Gerçekten yıllardan beri bütün yükümlülüklerini yerine getiren firmalara bir ödül mekanizması olması gerektiğine inanıyorum açıkçası” diye konuştu.

“BÜYÜK FIRSAT SUNULUYOR”

6252 sayılı Torba Kanun’un sosyal güvenlik açısından geniş kapsamlarının yanı sıra borçları yapılandırma anlamında da büyük avantaj getirdiğini belirten SGK İl Müdürü Engin Bilgili, kanunda; Maden ocaklarında çalışan işçilerden, kadın sigortalılara, yurtdışı borçlanmasından, ev işinde çalışan sigortalılara kadar değişik düzenlemelere yer verildiğini kaydetti.

Özellikle yapılandırma ile ilgili düzenlemelerin yasada mevcut olduğunu anlatan Bilgili, “Özellikle genel sağlık sigortası borçları itibariyle 30 Nisan 2015 tarihine kadar ve diğer borçlar içinde 31 Aralık 2014 tarihine kadar müracaatları devam edecektir. Bu bağlamda biz sektörel anlamda istifade edecek olan gerek işverenlerimizin gerek sigortalılarımızın istifade etmesini bu fırsatlardan yararlanmasını istiyoruz. Bu fırsatlar önemli. 30 Nisan 2014 tarihi itibariyle tahakkuk etmiş borçların gecikme faizi ve cezalarının tamamından vazgeçilerek yurtiçi fiyat endeksi üzerinden uygulanacak daha düşük oranda faiziyle 3 yıla kadar süren bir yapılandırma söz konusu bunun yanı sıra kurumumuzun 5510 sayılı kanunla getirilen ağır para cezalarının da yüzde 50’sinin ödenmesi durumunda yüzde 50’sinden vazgeçilecektir bu da önemli bir düzenlemedir” şeklinde konuştu.

Gerek Bağ-Kur, gerekse genel sağlık sigortası borçları yönüyle de yapılandırma yapılması halinde genel sağlık sigortasından istifade edecekler yönünde de düzenleme olduğunu vurgulayan Bilgili şöyle konuştu: “Bu da önemli bir kazanımdır. Yapılandırma yapılması halinde yüzde 5 prim indiriminden işverenlerimiz istifade edeceklerdir. Yüzde 5’lik indirim ve borcu yoktur kağıdı verilecek. Bu avantajlardan istifade edilmesini öneriyoruz.”

 “AF KANUNU DEĞİL YAPILANDIRMA KANUNU”

Günümüz koşullarında yurtdışındaki karışık ortama ve ekonomik daralmaya rağmen ihracat yapmanın ve ihracat seviyesini yükseltmenin onur verici bir durum olduğunu kaydeden İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, sıkıntılı ortamda varlıklarınızı ve güvenliğini riske ederek ihracat yapan işadamlarının hem ülkemiz için hem vergi gelirleri gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

 

6552 sayılı torba kanunun kamuoyunda sürekli af kanunu gibi dillendirilmesinin doğru olmadığını savunan Engin, “Bu kanun bir af kanunu değil, kamuoyunda sürekli dillendiriliyor vergisini zamanında ödeyenler cezalandırılıyor, ödemeyenler çıkan af kanunlarıyla hiçbir sıkıntı yaşamadan borçlarından kurtuluyor ama bu kanun af kanunu değil yapılandırma kanunu. Ne vergiden, ne de cezalardan indirime gidilmemiş normal bankaların kredi konsolidasyonu gibi gecikme faizi ve gecikme zammı hesaplanmış eski borçlara onları yurtiçi üretici endeksi ile yeniden yapılandırarak bir nevi borçları günün koşullarına uyarlamış oluyoruz. O anlamda vergi borcunu geç ödeyenlere bir ödül gibi algılanmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İzmir Vergi Dairesi başkanlığı Tahsilat Müdürü Mustafa Taşar katılımcılara “6552 Sayılı İşkanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yapılandırılmasına Dair Kanun”un vergi uygulamaları bakımından getirdikleri hakkında bilgi verdi. Çiğli Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Berna Gökçen Ayan’da kanunun sosyal güvenlik açısından getirdiği avantajları paylaştı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmirli işadamlarından Manisa ve Bursa ile yakın temas
Sonraki Haber Çeşme, Atatürk'ü şiirlerle andı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?