ANA SAYFA > SAĞLIK > Uzmanlar mantar zehirlenmesine karşı uyardı

Uzmanlar mantar zehirlenmesine karşı uyardı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Uzmanlar mantar zehirlenmesine karşı uyardı

Halk arasında doğru bilinen yanlışlar için uzmanlar uyarıyor. Mantarın çok pişmesinin, yoğurtla yenmesinin zehirlenmeyi engellediği gibi hiçbir doğruluk payı olmayan bilgilere kulak asılmamalı.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mustafa Ateş; “Bugüne kadar hiçbir bilimsel bilgi yok ki, mantara sadece bakarak zehirsiz tanısı konulsun. Özellikle çıntar mantarları bol miktarda satılıyor. Çıntar dediğimiz mantarların hepsi güvenli değil, zehirli olabiliyor. Ayrıca mantarın sütü çıkıyorsa zehirli değildir diye bir şey kesinlikle söz konusu değildir” dedi. Prof. Dr. Ateş, kesinlikle kültür mantarı dışındaki halk dilinde şapkalı mantar diye bilinen mantar ve türlerinin  tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Mantar zehirlenmeleri her zaman anında belirti vermeyebilir. Bazen 1 saat, bazen 24 saat hatta 5 gün sonra bile belirtiler ortaya çıkabiliyor. Sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma terleme görülebiliyor. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtilerin  görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Ateş; “Müdahale edilmediği taktirde koma ve ölüme kadar giden, ciddi bir zehirlenmedir. Bu belirtilerden herhangi biri görülürse hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir” diye konuştu

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Diş Hekimlerinden Umut Çocuklarına Destek
Sonraki Haber Bu mandallar hayat kurtarıyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?