ANA SAYFA > İZMİR > Türkiye'de her 10 kadından 4'ü fiziksel şiddet görüyor...

Türkiye'de her 10 kadından 4'ü fiziksel şiddet görüyor...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Türkiye'de her 10 kadından 4'ü fiziksel şiddet görüyor...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Türkiye'deki kadınlar ilgili yayınladığı çalışma, çok acı bir gerçeği gözler önüne serdi. TÜİK'in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine dayandırarak açıkladığı istatistiklere göre, Türkiye'de her 10 kadından 4'ü fiziksel şiddet görüyor...

Türkiye İstatistik Kurumu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Türkiye’deki kadınların durumunu gözler önüne koyan istatistikleri derlediği bir rapor açıkladı.

Kurumun açıkladığı rapor, ülkemizde kadınların yaşadığı ayrımcılığı ve maruz kaldığı şiddeti çok acı bir şekilde ortaya koyuyor. Açıklanan rapora göre; ülke genelinde yaşamının herhangi bir döneminde eşinden veya birlikte yaşadığı kişiden fiziksel şiddete maruz kalan kadın nüfus oranı %35,5’dir.

Orta Anadolu bölgesi %42,8 ile yaşamın herhangi bir döneminde fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten kadınların en fazla yaşadığı bölge olurken, yaşamın herhangi bir döneminde fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten kadınların en az olduğu bölge %26,8 ile Doğu Karadeniz bölgesi oldu.

Nufüsta %49.8 Meclis’te %14.7

Ülke nüfusunun %49.8’ini kadınların oluşturduğu Türkiye’de, siyasette temsil oranı ise nufüsa oranın yanına bile yaklaşamıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kadın milletvekili oranı 1935 yılında %4,5 iken, 80 yıl sonra bu oran %14,7'ye yükseldi. Ülke karşılaştırmalarına bakıldığında, Avrupa’da kadın milletvekili oranının en yüksek olduğu ülkeler; %45 ile İsveç ve %42,5 ile Finlandiya oldu.

Türkiye’de 2015 yılında görev yapan 27 Bakan’dan sadece %7,4’ünün kadın olduğu belirtilen raporda, Avrupa’da kadın Bakan oranının en yüksek olduğu ülkelerin; %54,2 ile İsveç ve %50 ile Norveç olduğu belirtildi.

Ülkemizde belediye başkanı kadın oranı 2009 yılında %0,9 iken, 2014 yılında %2,9 oldu. Belediye meclisi üyesi kadın oranı ise 2009 yılında %4,2 iken bu oran 2014 yılında %10,7’ye yükseldi.

Emek aynı, para az...

Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus içerisinde istihdam oranı 2014 yılında %45,5 olarak açıklanırken, bu oran erkeklerde %64,8, kadınlarda ise %26,7 oldu.

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2014 sonuçlarına göre, yüksek öğretim mezunu düzeyinde bir kadın çalışanın ortalama yıllık ortalama esas iş geliri, aynı eğitim düzeyinde bir erkek çalışanın yıllık ortalama esas iş gelirinden %1,3 oranında düşük gerçekleşirken, istisnasız her eğitim düzeyinde kadın çalışanların erkeklerden daha az kazandığı belirlendi.

Salahattin Oytun İdel / Karşıyaka Haber

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kadınlara özel hatıra ormanı
Sonraki Haber ''Kadınlar her şeyi yapar'' dediler, soluğu pistte aldılar

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?