ANA SAYFA > GÜNDEM > Türkiye okumuyor

Türkiye okumuyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Türkiye okumuyor

Kitap okuyanın on binde bir kişi olduğu Türkiye’de çocuklar ise çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’si, İngiltere’de ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken Türkiye’de doğru düzgün gazete okuyan bile bulunmuyor.

Demokrat Eğitimciler Sendikası Araştırma Merkezi (DESAM) raporuna göre, Türk halkı kitap okumuyor. Türkiye'de okuma alışkanlığı yok denecek kadar az. AB ülkelerinde yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye'de sadece yüzde 0,01 olarak yer alıyor.

DESAM’ın açıkladığı verilere göre Türkiye kitap okumuyor. Raporda yer alan istatistiklere göre Türkiye kitap okuma oranlarında dünyada 86. sırada bulunuyor. Gambiya, Fildişi Cumhuriyeti gibi Afrika ülkeleriyle aynı kitap okuma oranına sahip olan Türkiye’de bu oranın gittikçe düştüğü görülüyor.

AB ülkelerinde yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye'de sadece yüzde 0.01 ile karşımıza çıkıyor. Bu yüzde 0.01’lik oranın ise büyük bir çoğunluğunu fıkra kitapları, namaz hocası ve dua kitapları ile aşk kitapları oluşturuyor.

SİGARA KİTAPTAN DAHA ÇOK DEĞER GÖRÜYOR

DESAM tarafından hazırlanan Ar-Ge raporuna göre, Türk halkı günde 6 saatini televizyona, 3 saatini ise internete ayırırken, kitap okumaya yılda ancak 6 saat vakit ayırıyor. Yapılan bir araştırmada gençler en önemli ihtiyaçlarının akıllı cep telefonu olduğunu dile getirirken BM İnsani gelişmişlik raporuna göre Türkiye’de kitap 235. sırada yer alan bir ihtiyaç malzemesi. Türkiye’de yılda kişi başına sigara tüketimi bin 399 iken kişi başına 7 kitap düşüyor.

Kitap okuyanın on binde bir kişi olduğu Türkiye’de çocuklar ise çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Japonya’da toplumun  yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’si, İngiltere’de ve Fransa’da  yüzde 21’i düzenli kitap okurken Türkiye’de doğru düzgün gazete okuyan bile bulunmuyor. İngiltere’de ortalama bir gazete olan günlük The Sun gazetesi Türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor.

OKUMAMAYA BAHANE ÇOK

Kitap okumayanların yaklaşık olarak yarısı vakitsizlik, geri kalanı ise alışkanlığının olmaması ya da kitap okumayı sevmemek gibi gerekçeler sunuyor. Bir çoğunluğun ise kitap fiyatlarının yüksek olmasından yakındığı görülüyor. Kitap okuyanların çok azı beğendiği yazarın imza ya da söyleşi günlerini takip ettiğini söylerken, çoğunluk denebilecek bir kitle özellikle boş ve uygun vakitlerde kitap okuduğunu ifade ediyor.

Okurların yarıdan fazlası hem yerli hem yabancı yazar okuduğunu belirtirken bir kısmı ise sadece yerli yazarları okuduğunu belirtti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka’ya Köy Enstitüsü Parkı…
Sonraki Haber Bakan Çelik, İzmir'de üreticinin nabzını tutacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?