ANA SAYFA > SAĞLIK > Türk Profesör, Alzheimer, diyabet ve kansere ışık tutacak

Türk Profesör, Alzheimer, diyabet ve kansere ışık tutacak

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Türk Profesör, Alzheimer, diyabet ve kansere ışık tutacak

İzmir Üniversitesi Rektörlüğünün yanı sıra İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanlığı görevini de sürdüren Prof. Dr. Kayhan Erciyeş’in üçüncü kitabı, Alzheimer, diyabet ve kanser hastalıklarının genetik analizine ışık tutacak. Prof. Dr. Erciyeş’in kitabı dünyaca ünlü Springer Yayınevi tarafından basıldı.

İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş’in üçüncü kitabı “Biyoinformatik için Dağıtılmış ve Sıralı Algoritmalar”, dünyanın en itibarlı yayınevlerinden biri olan Almanya merkezli Springer Yayınevi tarafından basıldı. Yüksek lisans ve doktora derecesinde verdiği eğitimlerin yanı sıra İzmir Üniversiteleri Platformu dönem başkanlığı görevini de devam ettiren Rektör Erciyeş’in son kitabı, Alzheimer, diyabet ve kanser hastalıklarının genetik analizine ışık tutacak algoritmalar konularını da işliyor.

Gelecekteki çalışmalar için başlangıç noktası

Prof. Dr. Kayhan Erciyeş son çalışmasında, DNA ve protein sekanslarının analizi ve ayrıca protein ağlarının analizi için kullanılan algoritmaların açıklanması konularını işliyor. Algoritmaların yüksek boyuttaki verileri işlemek için paralel hale getirilmesi konusuna da değinen çalışma, DNA ve protein sekans analizi ve protein ağ analizini aynı kitapta buluşturan çok az örnekten biri olma özelliğini taşıyor ve ayrıca 15 kadar yeni paralel algoritma öneriyor. Bu algoritmalar da bu konuda çalışmaya başlayacak araştırmacılar tarafından başlangıç noktası olarak alınıp geliştirilebilir bir özellik taşıyor.

Hastalık genlerinin oluşturduğu ağlar analiz edilecek

Tüm idari görevlerinin yanı sıra akademik çalışmalarını aksatmamaya özen gösterdiğini belirten Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, özellikle tıp alanında gelişen teknolojinin insan genomunu çözümlemesi, hastalık genlerinin oluşturduğu ağların analiz edilmesi, Alzheimer, diyabet ve kanser gibi karmaşık hastalıkların daha iyi anlaşılabilmesi ve uygun ilaç tedavilerinin geliştirilmesi yolunda atılan önemli adımlardan biri olan çalışması hakkında şunları söyledi:

“Mutasyona uğramış genler mutasyona uğramış protein oluşturabiliyor ve birçok durumda hastalıklara sebep oluyor. Bu genlerin DNA’da bulunması, mutasyona uğramış proteinlerin oluşturdukları ağ kümelerini bulmak, tekrar eden DNA sekans örüntüleri ki bunların da Alzheimer, diyabet ve kanser türlerinde arttığı gözlenmiş, organizmalar arasında genetik ilişkilerin bulunması hastalıkların yayılma tandansını tahmin etmekte kullanılıyor ve bu konudaki algoritmalar da kitapta işleniyor.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Bu mandallar hayat kurtarıyor
Sonraki Haber Pembe Gözlükler

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?