ANA SAYFA > SAĞLIK > "Tüberküloz, tedavi edilmezse ölümcül bir hastalıktır"

"Tüberküloz, tedavi edilmezse ölümcül bir hastalıktır"

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ

Dünya Sağlık Örgütü, Robert Koch tarafından tüberküloz basilinin keşfedildiği gün olan 24 Mart 1882 gününü, 1996 yılından itibaren 24 Mart tarihini dünya genelinde “Dünya Tüberküloz Günü” olarak ilan etti. Bu çerçevede Türkiye’de verem konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve veremle ilgili dünyadaki gelişmelerin paylaşılabilmesi amacıyla “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri çerçevesinde bütün yurtta çeşitli faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Taşbakan, “İki-üç haftadan uzun süren öksürük, kanlı balgam, kan tükürme, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi yakınmalarınız varsa sizde verem hastalığı olabilir” diye konuştu.

Veremin, hava yolu ile hasta kişilerden, öksürme ve hapşırmaları sırasında sağlıklı kişilere bulaşan bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Taşbakan, “Dünyada 2013 yılında yaklaşık 9 milyon yeni tüberküloz hastası saptanmıştır. Türkiye’de de 2013 yılında yaklaşık 14 bin yeni tüberküloz hastası tanı almıştır. En sık akciğere yerleşen hastalık, tüm organları tutabilir. İki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi akciğer tüberkülozunun en sık karşılaşılan yakınmalarıdır. Bu yakınmaları olan hastalar bir an önce en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalı ve tüberküloz açışından tetkik edilmelidir” dedi.

Doç. Dr. Taşbakan, “Tüberküloz, tedavi edilmezse ölümcül, düzenli tedavi ile tümüyle iyileşebilen bir hastalıktır. Bu hastaların en az 6 ay süren tedavi ve izlemleri Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Yeni tanı alan hastaların uygun şekilde tedavisi kadar, bu hastaların sağlıklı kişilere hastalığı bulaştırmalarının önlenmesi de önemlidir. Tedavi ile kısa sürede bulaştırıcılık sona erer. Fakat, tedavisiz kalan ya da düzensiz tedavi alan hastaların bulaştırıcılığı devam eder. Tüberküloz hastalığının önlenme yolları; yeni doğanların aşılanması, tüberküloz hastaları ile temasın önlenmesi, bu hastaların etkin bir şekilde tedavi edilmesi ve hastalık gelişme riski yüksek kişilerin koruyucu tedaviye alınmasıdır” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Prof. Sındır: Tarım, çevre ve enerji politikalarımızda söz sahibi olmak istiyorum
Sonraki Haber İzmir'de latin rüzgarı esecek

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?