ANA SAYFA > GÜNDEM > TMMOB: ''Ak Parti Stat konusu ile İzmir'i karıştırmaya çalışıyor...''

TMMOB: ''Ak Parti Stat konusu ile İzmir'i karıştırmaya çalışıyor...''

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
TMMOB: ''Ak Parti Stat konusu ile İzmir'i karıştırmaya çalışıyor...''

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, AK Parti hükümetinin stat projeleriyle İzmir’i karıştırmaya çalıştığını savundu.

Kurul, bakanlıklar tarafından boşaltılması kararı alınan Alsancak Stadı’nın, risk faktörüne göre yapı ve alanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, "Kent merkezlerinde kalan sosyal donatıların, yeşil alanların yok edilerek, arsa olarak yeniden üretilmesi ve sermayeye peşkeş çekilmesi AKP Hükümeti tarafından bir ekonomi politikası haline getirilmiştir. Bu yolla kamusal alanlarımız giderek yok edilmektedir. Ülkemizin birçok yerinde sıklıkla görülen bu süreç ne yazık ki uzun süredir İzmir için de işletilmeye başlanmıştır." dedi.

Gündemi uzunca bir süredir meşgul eden stat ve AVM konusunda yazılı açıklama yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu; bakanlığın yapmış olduğu son açıklamayla sürecin, İzmir’in yıllardır gündeminden düşmeyen Alsancak Stadı içinde gerçekleştirilmeye çalışılmasından tüm kent olarak endişe duyulduğunu belirtti.

Açıklamada, "Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, tribünlerle idari binanın yıkılma tehlikesinin bulunduğu ve tesisin derhal boşaltılması kararını almış olması, alana ait riskin jeolojik açıdan mı, yoksa inşaat tekniği eksikliği ve hatasından mı kaynaklandığı konusundaki bilginin kamuoyu ile ısrarla paylaşılmaması bu endişemizi ne yazık ki güçlendirmektedir. İzmir kent belleğinde önemli bir yere sahip olan Alsancak Stadı, yoğun doku içerisinde kalmış önemli bir açık kamusal alandır. Mevcut imar planlarında stadyum alanı olarak planlanmış Alsancak Stadı, aynı zamanda Konak Belediye Meclisi kararıyla 1. derecede deprem bölgesi olan İzmir’in afet sonrasında halkın önemli bir toplanma alanı olarak belirlenmiştir. Tüm bu kamusal kullanıma hizmet eden alanın öncelikle risk gerekçelerinin net olarak kamuyla paylaşılması ve yıkılması için haklı gerekçelerin açıklıkla ortaya koyulması gerekmektedir." denildi.

Bakanlıklar tarafından boşaltılması kararı alınan Alsancak Stadı’nın, risk faktörüne göre yapının ve alanın yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Mevcut imar planında belirlenmiş kullanımını ve meclis kararında belirlenen toplanma alanı kullanımını koruması esas alacak şekilde tasarlanması ve sürece dair alınan kararların kamu ile paylaşılması gerekmektedir. Eğer alan üzerinde, planda belirtildiği gibi bir stadyum yapılması jeolojik nedenler ile imkansız ise alanın açık kamusal alan olarak yeniden değerlendirilerek hızlıca İzmir halkının kullanımına kazandırılması sağlanmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir seçim vaadi olarak projelendirdiği ve seçim sonrasında ihalesini gerçekleştirildiği 15 bin kişilik Karşıyaka ve Göztepe stat projeleri de bu bakış açısıyla değerlendirilmiş ve bilgiler kamuoyuyla paylaşılmıştır. Söz konusu mevcut statların olduğu bölgeye öngörülen yeni projelerin yer seçim kriterlerinin, şehircilik ilke ve esasları ile diğer bilimsel gerekçelerle uygun olmadığı bilgisi kamuyla paylaşılmış ve sonrasında da Anayasa'nın verdiği yetkiye dayanarak TMMOB Şehir Plancıları Odamız ihaleye dava açmıştır. Şehircilik ilkelerine aykırı bu projeler yöre halkını, yerel yönetimleri ve meslek odalarını taraftar grupları ile karşı karşıya getirmeyi amaçlamaktadır. AKP, bir türlü ele geçiremediği İzmir’de karışıklık ve çatışma çıkarmaya ve kaos yaratmaya çalışmaktadır. Ne yazık ki bu planlar yavaş yavaş meyvesini vermeye başlamıştır. Meslek odamızın gerçekleştirdiği sözü edilen idari işlem, belirli kesimlerce bilinçli bir şekilde amacından saptırılarak, kişileri hedef gösteren, hakaret ve tehdit içeren saldırılara dönüşmüştür. Bu saldırılar son dönemde AKP Hükümetinin TMMOB’yi yıpratma politikalarının bir parçasıdır. Bu tür saldırılardan ve kent içinde bu projeler nedeniyle çıkabilecek her tür karışıklıktan AKP hükümeti sorumludur. Bu saldırıları ve bunlara yol açan merkezi hükümet politikalarını kabul etmediğimizi, TMMOB’nin bu tür saldırılar karşısında bilimi ve tekniği halkımızın yararına kullanma ilkelerinden bir milim bile sapmayacağını kamuoyunun bilgisine sunarız."

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir gençlere kucak açıyor...
Sonraki Haber Genç Kaf Kaf Bodrumspor ile berabere kaldı...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?