ANA SAYFA > GÜNDEM > TGS İzmir Şubesi başkanı Hüner: 10 Ocak artık mücadele günüdür

TGS İzmir Şubesi başkanı Hüner: 10 Ocak artık mücadele günüdür

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
TGS İzmir Şubesi başkanı Hüner: 10 Ocak artık mücadele günüdür

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, Türkiye'de son bir yıl içerisinde 900'den fazla gazetecinin işini kaybettiğini belirterek, ‘’10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olmaktan çıkmıştır. 10 Ocak artık mücadele günüdür. Biz gazetecinin, aşı, işi ve sendikası olsun istiyoruz"dedi.

Hüner, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada,  gazetecilerin ekonomik haklarını koruyan ve tek güvenceleri olan 212 olarak bilinen 5953 sayılı Basın İş Kanunu'nun 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğü girdiğini, yasayla gazetecilerin o dönemde ekonomik, sosyal ve sendikal, haklara kavuştuğunu  hatırlattı.

10 OCAK'I KUTLAMIYORUZ

Gazeteciler için önemli haklar sağlayan kanunun,  12 Eylül 1980 darbesi ile sendikal örgütlenmenin önüne engel koyan yasaların çıkarılmasıyla kadük hale geldiğini anımsatan Hüner, şunları kaydetti:  "İş güvencesinin kağıt üzerinde kaldığı ülkemizde,  gazetecilik iş kolunda özellikle özel sektörde sendikal örgütlenme olanaksız hale gelmiştir. Medya sahipliğinin şeffaf olmaması, aynı basın kuruluşunda çalışan gazetecilerin farklı şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterilmesi, çalışanların bir şirketten diğerine kolayca kaydırılabilmesi; işyerlerinde sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi yetki alma sürecini de olanaksızlaştırmıştır. Gazetecilik iş kolunda sendikal örgütlülük, sadece basın emekçilerini ilgilendiren bir konu değildir. Medya patronlarının ve yayın sorumlularının baskısı altında çalışan gazetecilerin sendikal örgütlülükten yoksun olması, halkın haber alma hakkının da ihlal edilmesi sonucunu doğurmaktadır. Günümüzde de siyasal iktidarın baskıları sonucu, yazılı ve görsel medyada yöneticiden muhabirlere çok sayıda basın çalışanı, telefon talimatıyla işten çıkarılıyor. Basın emekçilerinin geçmişte kazandıkları hakları bile ellerinden alınırken, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü, geçmişte olduğu gibi bayram olarak kutlamaları söz konusu olamaz.  ’10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olmaktan çıkmıştır. 10 Ocak artık mücadele günüdür. Biz gazetecinin, aşı, işi ve sendikası olsun istiyoruz."

PARİS SALDIRISINI KINIYORUZ

Gazetecilere yönelik her türlü saldırı ve baskıyı da kınayanTGS İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner, Paris'te yayımlanan mizah dergisi Charli Hebdo'ya yapılan saldırıda, gazeteciler ve karikatüristlerin hayatlarını kaybetmesinden de büyük üzüntü duyduklarını bildirdi.

Hüner, "Saldırı,  yaşam hakkı, basın ve ifade özgürlüğüne yapılmıştır. Saldırıyı şiddete kınıyoruz" diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Lösemili çocuklarımızdan gazetecilere mesaj
Sonraki Haber 2014’de 2 bin 595 sokak hayvanı tedavi edildi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?