ANA SAYFA > SAĞLIK > Sporcu ilaçları ölüm saçıyor

Sporcu ilaçları ölüm saçıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Sporcu ilaçları ölüm saçıyor

Ege üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr. Faruk Turgay sporcuların performanslarını artırmak amacıyla kullanılan ilaçların ciddi sağlık problemlerine yol açtığını belirterek uyarılarda bulundu.

Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim elemanlarından Uzm. Dr. Faruk Turgay sporcu besini olarak adlandırılan ilaçların gereksiz yere kullanıldığını söyleyerek, “Sporcu besinleri doğal besinler baz alınarak geliştirilen ilaçlardır. Vücut, gerekli olan enerjiyi kendi üretir. Bu kullanılan ilaçlar, hem cebe hem de sağlığa büyük zararlar veriyor. Doping maddeleri yasadışı maddelerdir. Bu kullanılan ergojenik maddeler doping değildir. Performans artırıcı  özellikleri yoktur. Böyle  özellikleri olsaydı doping olarak algılanırdı ve  yasaklanırdı” diye konuştu.

Eritropoetin (EPO) olarak adlandırılan hormon takviyesi ilacının kalp krizi, beyin kanaması, damar tıkanıklığı, felç ve ani ölümlere sebep olduğunu belirten Uzm. Dr. Turgay, “Bu ilaçların kullanımı yasaktır. Sebep olduğu ölümlerde tespiti oldukça zordur. Ölüme bu ilacın yol açtığının anlaşılması uzun testler gerektirir” diye konuştu.

SPOR SALONLARINDA DOKTOR ŞART

Uzm. Dr. Turgay, “Spor salonları sağlığa uygun, güneş alan, sporcuların sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı ve Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde olması gereken alanlardır. Spor salonlarında mutlaka bir doktor veya acil müdahale edebilecek eğitimli uzmanlar bulundurulmalıdır. Gerekli imkanlara sahip olmayan spor salonlarının yetersiz denetimi ve bu ilaçların kullanımının teşviki ile çocuklarımız göz göre göre ölüyorlar.  Ölmeseler bile, bu ilaçlar karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, damar  tıkanıklığı, felç, beyin kanaması gibi kalıcı hasarlara neden oluyor” uyarılarında bulunarak spor salonlarının ticari merkezler olduğunun unutulmaması ve kullanılması tavsiye edilen bu ilaçlar hakkında spor salonu hocalarına itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Nesrin Ulema’dan 2015 müjdeleri
Sonraki Haber Yusuf Şimşek: Geldiğim günden bu yana en kötü futbolu oynadık

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?