ANA SAYFA > İZMİR > Saat Kulesi ''mor'' oldu

Saat Kulesi ''mor'' oldu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Saat Kulesi ''mor'' oldu

Dünya Prematüre Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında Saat Kulesi mor ışıklandırıldı. Prematüre doğup büyüyen bebeklerin aileleri ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı çalışanları İzmir Saat Kulesi’nde buluştu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından erken doğum nedeniyle yaşama çok erken ve gelişmemiş organlarla başlayan prematüre bebekler için farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

“Prematüre doğsan da yalnız değilsin” sloganı ile yola çıkan Ege Üniversitesi Yenidoğan Ekibi sadece prematüre  bebeklere  bakmakla yetinmiyor ayrıca Ege Bölgesi başta olmak üzere   Türkiye’de   yenidoğan bakımında görev alacak ekiplerin eğitimi için büyük çaba harcıyor.  Türkiye’nin her bölgesine giderek uygulamalı eğitimler veriyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay,  “Prematüre doğum yani erken doğum dünya ve ülkemiz için önemli bir sağlık sorunu. Dünyada her yıl 15 milyon prematüre bebek doğuyor. Bunların 1 milyonu sadece prematüre doğduğu için, 1.5 milyonu gene prematürelikle ilgili diğer nedenlerden kaybediliyor.  Bir milyona yakın sayıda bebek de prematürelik sorunları nedeniyle hafif, orta ve hatta ağır beyin hasarı, görme, işitme kusurları yaşıyorlar” dedi.

“YENİDOĞAN DOKTORLARINA VE HEMŞİRELERİNE İHTİYAÇ VAR”

Türkiye’de de 10 bebekten birinin  erken doğduğunu ifade eden Prof. Dr. Nilgün Kültürsay,   “Bu bebekler ileri teknoloji ile donatılmış merkezlerde doğdukları ve bakıldıkları takdirde yaşam şansı bulabiliyorlar. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde görev yapacak çok özel eğitimli yenidoğan uzman doktorlarına ve hemşirelerine halen büyük bir ihtiyaç var” diye konuştu.

Prof. Dr. Nilgün Kültürsay,   “Prematüre doğsa da acil müdahaleler ve iyi bir bakımla sağlıklı olabilecek belki dünyayı etkileyecek buluşlar yapabilecek, belki dünyanın önemli sanatçıları, liderleri arasında yer alabilecek olan bu bebekleri yaşama kazandırmak bu yüzden çok önemli.  Ülkemizde halen bebek ölümlerinin nedenleri arasında birinci sırada erken doğum ve onun getirdiği sorunlar yer alıyor. Bu nedenle konu çok önemli ve eğer yeterli önlem alınmaz ve yeterli sayıda uzman hekim ve hemşire yetiştirilmezse ve yeterli teknolojik yatırım yapılmazsa bu bebekler ölmeye veya sakat kalmaya devam edecekler.

Prematüreliğin önlenmesi için annelerin gebelik sırasında sağlık kontrollerini aksatmadan yaptırmaları, sigaradan kaçınmaları çok önemli. Ancak önlenemeyen bir prematüre doğum başlangıcında annenin ve bebeğin sağlığı elveriyorsa doğumun yoğun bakım verilebilecek bir merkezde yapılması gerekiyor” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İKÇÜ, İzmir protokolünü ağırladı
Sonraki Haber Karşıyaka çiçek açıyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?