ANA SAYFA > SPOR > Pınar Karşıyaka Türk basketbolunda 50 yılını kutluyor

Pınar Karşıyaka Türk basketbolunda 50 yılını kutluyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Pınar Karşıyaka Türk basketbolunda 50 yılını kutluyor

Türkiye’nin basketbol ile tanışmasının 100 yıllık süresinde, Türk Basketbolu’nun lokomotifi Pınar Karşıyaka, 2016 – 2017 sezonunda ‘Türk Basketbolu’nda Dolu Dolu 50 Yıl’ını kutluyor.

1931 yılında Hüdai Bey’in basketbol ışığını yakması ile Karşıyaka’da başlayan basketbol sevgisi, 1945 yılından itibaren profesyonelleşerek devam etti. 1910 yılında İstanbul’daki işgal kuvvetlerinin Türkiye’yi basketbol ile tanıştırmasının ardından, başta İstanbul olmak üzere basketbol ateşi yavaş yavaş bütün şehirleri sarmaya başladı.

1931 yılında Amerikan Koleji’nde okuyan Karşıyakalı öğrencilerin girişimleri ile, Hüdai Bey’in önderliğinde kurulan takım, 1935yılında kısıtlı olanaklar sebebiyle dağıldı.

Tahir Türetken’in başkanlığında, basketbolun okullar içinde yaygınlaşması ile birlikte basketbol şubesi yeni yapılanmaya giderken, Reşat Akkum (ilk takım kaptanı), Selman Yaşar, Yüksel Böke, Ayhan Öngen ve Özer Salnur ilk basketbol takımının önemli isimlerinden oldu.

Yıllarca Altınordu ile büyük bir rekabet içinde olan Karşıyaka, 1952 – 1953 sezonunda ilk kez İzmir Şampiyonu oldu. 2. Dünya Savaşı sonrasında İzmir Körfezine gelen Amerikan askerleri ile sürekli maçlar yapan Karşıyaka, İzmir’de basketbolun yayılması ve sevilmesinde önemli bir rol oynadı.

1923 – 1945 yılları arasında İl Birincilikleri, 1946 yılından itibaren ise İstanbul, Ankara ve İzmir bölgelerinde devam eden basketbol faaliyetleri; mahalli lig maçlarıyla bu bölgelerin lig birincileri arasında oynanan Türkiye Basketbol Şampiyonası’na katılması ile ulusal düzeyde yapıldı. 1966 – 1967 sezonundan itibaren Türkiye Deplasmanlı Basketbol Ligi adı altında oynanan bu ligde, küme düşme kuralı uygulanmazken, Türkiye Kupası maçları da organizasyona aynı sene dâhil edildi.

1966 yılından sonra Deplasmanlı Lig’den düşen Karşıyaka, Tahir Türetken’in başkanlığında yeni yapılanma sürecine girdi ve 1971 yılında yeniden 1. Lig’e yükseldi. 1971 yılından itibaren 1. Lig’in önemli takımlarından olan Karşıyaka 1986 – 1987 sezonunda ligi 9 mağlubiyet ile tamamlayarak final serisinde Galatasaray’ı 2-1 geçti ve Lig Şampiyonu oldu. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde Beşiktaş’ı 74-66 mağlup eden Karşıyaka aynı sezonda müzesine iki kupa birden götürdü.

Altyapısı ile birçok önemli oyuncunun yetişmesine katkıda bulunan Karşıyaka, Türk Basketbolu’nun önemli isimlerinin yetişmesine katkıda bulundu. Ligin en uzun soluklu sponsorluklarından birine imza atan Karşıyaka, 1998 – 1999 sezonundan itibaren Pınar Karşıyaka olarak mücadele etmektedir.

1966 – 1967 sezonunda Deplasmanlı Basketbol Ligi’nin kurulması ile birlikte Türk Basketbolu’nda geride bıraktığı 50 yıllık süreçte, Pınar Karşıyaka altyapısından yetiştirdiği oyuncular ile Türk Basketbolu’na birçok değer kazandırarak lokomotif takımlardan biri haline gelmiştir.

2010 – 2011 sezonunda FIBA Eurochallange Kupası’nda mücadele eden Pınar Karşıyaka çeyrek finalde elenmesinin ardından 2012 – 2013 sezonunda yeni bir yapılanmaya girerek, Eurochallange Final’i,  Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Türkiye Şampiyonluğu elde ederek, 2014 – 2015 sezonunda tarihinde ilk kez THY Euroleague’de mücadele hakkı elde etmiştir.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyakalıların zafer yürüyüşü...
Sonraki Haber ''Karar Ver Cup'' Vali ziyaretiyle başladı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?