ANA SAYFA > İZMİR > Öğretmenlerin yüzde 64,6'sı serbest kıyafet istiyor

Öğretmenlerin yüzde 64,6'sı serbest kıyafet istiyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Öğretmenlerin yüzde 64,6'sı serbest kıyafet istiyor

Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Musa Bina, Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ünün serbest kıyafet istediğini belirterek, “Serbest kıyafet uygulaması, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul görüyor. 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istiyor” dedi.

Bina, Eğitim-Bir-Sen’in, A&G’ye yaptırdığı ve İzmir, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Niğde, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Van ve Zonguldak’ta, 3 bin 12 öğretmen, bin 563 veli, 8. sınıf ve üzeri bin 480 öğrenciyle, toplamda 6 bin 55 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen ‘Kılık ve Kıyafet Araştırması’nın sonuçlarını değerlendirdi.

Bu yasaktan kurtulmalıyız

Türkiye’nin yaklaşık 200 yıllık çağdaşlaşma tarihine bakıldığında, mazruftan çok zarfa, içerik yerine şekle önem verildiğinin görüldüğüne dikkat çeken Bina, “Millet olarak yıllardır bir sindirme politikası altında çeşitli buhranlara maruz bırakıldık. Oligarşik siyaset ve elit bürokrasi tarafından insanımız başkalaştırılmaya, ötekileştirilmeye çalışıldı. Bu baskıların yetersiz kaldığı durumlarda ise sözde demokratikleştirme ve daha iyi bir gelecek vaatleri ile askeri darbeler yapıldı. Toplumun çoğunluğunu oluşturan mütedeyyin insanımız, temsil noktasında ve devlet idaresinde azınlık durumuna düşürüldü ve en temel hakları gasp edildi. Yaklaşık 2 asırlık bir dönemi kapsayan bu batılılaşma temayülü; eğitim, hukuk, siyaset gibi alanların yanı sıra, giyim kuşama da devlet müdahalesini getirmiştir. Daha çok eğitim yoluyla oluşturulmuş kısır döngüleri kırmalı, tek tipleşmiş, geçmişte belki de bir ihtiyaçtan kaynaklandığı varsayılmış birtakım uygulamaları öğrenilmiş çaresizliğe dönüştürmeden medeni dünyaya uygun hale getirmeliyiz” diye konuştu.

Öğretmen, bu sistemde öğrencisine nasıl örnek olacak

Bina, sözlerini şöyle sürdürdü: "Saç, sakal, kravat, ceket, başındaki örtüsünün bağlanma biçimi gibi insan onurunu rencide eden müdahalelerin çağımız insanının fıtratına uygun olmadığından hareketle, onlarca basın açıklaması yaptık, eylem ve etkinlikler düzenledik. ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ sloganıyla başlattığımız kampanya ve 12 milyon 300 bin imzayla da çalışanların haklı talebi, milletin güçlü iradesi olduğu yönünde kamuoyunun desteğini elde ettiğimiz ‘kamuda kılık ve kıyafet özgürlüğü’ hedefli ‘sivil itaatsizliğimiz’,  başta başörtüsü olmak üzere, kadın kamu görevlilerine büyük oranda serbest kıyafetin yolunu açtı. Başta başörtüsü olmak üzere, kadınların kılık ve kıyafet yasaklarından kurtulmasını sağlayan düzenlemeleri çok önemli fakat eksik bulduğumuz için, kılık ve kıyafet serbestliği talebimizin erkekleri kapsaması ve kamuda serbest kılık ve kıyafetin gerçekten hayata geçmesi için kararlılığımızı devam ettirdik."

Mücadeleye devam edeceğiz

Eğitim-Bir-Sen olarak, gerek misyonlarının gerekse mensuplarının toplumun en eğitimli kesimi olmaları dolayısıyla topluma önderlik rollerinin de gereği olarak, ense tıraşı, saç, sakal, favori, bıyık, tırnak uzunluğu, kot vb. pantolon gibi antidemokratik dayatmalar içeren 1982 model darbe ürünü köhne kılık-kıyafet yönetmeliği değiştirilinceye kadar mücadele etmeye kararlı olduklarını kaydeden Ali Musa Bina, “Çünkü hiçbir hak, uğrunda mücadele verilmeden elde edilemez. Geçmişte yasakçılara, dayatmacılara karşı nasıl mücadele ettiysek, bugün hakkımız olan ve yaşadığımız hayatın bir gereği olan serbest kıyafet için de verdiğimiz mücadeleyi, gösterdiğimiz çabayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlerin yüzde 62,4’ü kılık ve kıyafet serbestîsi istiyor

Bu konudaki kararlılıklarını defalarca dile getirirken, yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğiyle ilgili görüşlerini öğrenmek amacıyla bir araştırma yaptıklarını belirten Bina, Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ünün serbest kıyafet istediklerini vurgulayarak, “Serbest kıyafet uygulaması, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul görüyor. 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istiyor. ‘Fikrim yok’ diyenler dikkate alınmadığında, öğretmenlerin yüzde 57,3’ü, velilerin yüzde 54,1’i öğretmenlere uygulanan zorunlu kılık ve kıyafet serbestliğinin kaldırılması halinde öğretmenlerin bunu suistimal etmeyeceklerini düşünüyor” şeklinde konuştu. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Tuna Mahallesi Muhtarlığı’nda örnek çalışma
Sonraki Haber “Kız Kardeşim” Projesi İzmirli kadınlarla buluşuyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?