ANA SAYFA > SAĞLIK > Meme kanseri artık ölümcül değil

Meme kanseri artık ölümcül değil

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Meme kanseri artık ölümcül değil

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup görülme sıklığı her yıl yüzde 1.5 artmaktadır. Sekiz kadından birinde meme kanserine yakalanma olasılığı vardır. Meme kanseri ne kadar erken yakalanırsa yaşam şansı o kadar çoktur. Tarama yöntemleriyle meme kanseri artık ölümcül olmaktan çıkmış, kronik bir hastalık haline gelmiştir” dedi.

Meme kanseri belirti vermeden, ele gelmeyecek kadar küçükken tarama kontrolleri ile yakalanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Haydaroğlu, “Bunun için 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra her yıl mamografi çektirilmesi gerekmektedir. Mamografi taraması ile kanserin memede saklanacağı bir yer yoktur. Ayrıca kadınlar bedenleri ile ilgili olmalı, meme yapılarını tanımalıdırlar. Her ay memelerini kendi kendini muayene (KKM) yöntemi ile kontrol etmeli bir değişiklik bulurlarsa doktora başvurmalıdırlar” diye konuştu.

Prof. Dr. Haydaroğlu, “Kadınlarda meme kanseri gibi rahim ve rahim ağzı kanserleri de muntazam jinekolojik kontrollerle erkenden yakalanabilen, çok iyi sonuçlar alınan  kanserlerdir. Rahim kanserleri sıklıkla menopoz sonrası dönemde görülür ve ilk belirtisi vajinal kanamadır. Menopoz dönemindeki tüm yüksek riskli kadınlardan rahim ve rahim ağzı doku örneği alınması önerilmektedir” dedi.

Erken yaşta cinsel yaşama başlama, çok sayıda partner, erken yaşta gebelik, düşük sosyoekonomik seviye, cinsel yolla bulaşan hastalıklar rahim ağzı kanseri olasılığını artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Haydaroğlu, “Kadınların her yıl jinekolojik muayenelerini yaptırmalarını ve vajinal sürüntü alınması rahim ağzı kanserlerinin çok erken yakalanmasını sağlar. Erken evrelerde 5 yıllık sağ kalım  yüzde 80 iken ileri evrelerde diğer organlara yayılmış hastalıkta  yüzde 10’lara düşmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin belirtileri; ağrılı cinsel birleşme, cinsel birleşme sonrasında veya sırasında kanama, vajinal kanama ve akıntıdır” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber ‘Emniyet Gelecektir’ İzmir Üniversitesi'ne birincilik getirdi
Sonraki Haber 'Lisemi Seçiyorum Günleri' sona erdi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?