ANA SAYFA > EĞİTİM > ''Kız-erkek eşittir'' dediler, birlikte futbol oynadılar

''Kız-erkek eşittir'' dediler, birlikte futbol oynadılar

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
''Kız-erkek eşittir'' dediler, birlikte futbol oynadılar

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmekte olan Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi, İzmir’de tüm hızıyla sürüyor. Proje kapsamında Kız ve erkek öğrencilerin aynı sporları yapabileceğine dikkat çekmek üzere kız ve erkek öğrenciler karma futbol maçı yaptı, kız öğrenciler 3 gol attı.

Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi, Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası ile devam ediyor. Kampanya çerçevesinde İzmir’deki 2 bin 380 öğrenci ve 59 öğretmen toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilirken, öğrencilerin velileri de unutulmadı. Pilot okulların velilerine yönelik olarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda seminerler gerçekleştirildi. Seminerde, kız ve erkek çocukların birlikte oynamaları ve etkinliklerde bulunmaları için teşvik edilmesi gerektiği belirtildi. Kız ve erkek çocukların sosyal açıdan aslında birbirlerinden farklı olmadığı ancak özellikle ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımlarının farklı olduğu ifade edildi.

Kampanya süresince İzmir’deki Batıçim İlkokulu, Güzelyalı Ortaokulu, Bornova İmam Hatip Anadolu Lisesi ve Özel İzmir Amerikan Koleji’nde çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi. Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı okul standartlarının geliştirilmesi çalışmalarının da yapıldığı projenin pilot okullarından Batıçim İlkokulu’nda öğrenim gören bin 80 öğrenci ve 26 öğretmen projeyle ilgili bilgilendirildi, etkinliklere katıldı.

EŞİTLİĞİ EĞLENEREK ÖĞRENDİLER

Batıçim İlkokulu’ndaki öğrenciler, öğretmenlerinin gözetiminde oynadıkları yılan-merdiven ve örümcek ağı oyunlarıyla, toplumsal eşitliği konusunu oyunlarla eğlenerek öğrendi. Anasınıfındaki minik öğrencilere de, kadınların ve erkeklerin aynı meslekleri yapabilecekleri dağıtılan oyun kartlarıyla anlatıldı. Meslek seçiminde cinsiyetin birengel olmadığı anlatılarak, pastel boya resim çalışması gerçekleştirildi. Hazırlanan meslek fotobloklarında fotoğraf çektiren minikler, büyüyünce yapmak istedikleri işleri cinsiyetlerine bağlı kalmadan seçmek istediklerini söyledi.

DİLİMİZİN CİNSİYETİ VAR

Pilot okullardan Bornova İmam Hatip Anadolu Lisesi’nde de, “Dilimizin cinsiyeti var mı?” ve video sunum etkinlikleri gerçekleştirildi. Gündelik hayatta hemen herkesin farkında olmadan kullandığı çoğu kalıplaşmış kelime ve deyimlerin ise cinsiyet eşitsizliğini çağrıştırdığı anlatıldı. “Erkekler ağlamaz, hanım hanımcık, kadın gibi gülmek, kadın gibi ağlamak, eksik etek, bir işi adam gibi yapmak, saçı uzun aklı kısa” gibi ifadelerin yanlışlığına vurgu yapıldı. Öğrenciler de evlerinde ve toplumda gözlemlediği ayrımcılığı örneklerle anlattı.

KIZ-ERKEK KARMA FUTBOL TAKIMI MAÇ YAPTI

Özel İzmir Amerikan Koleji’nde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için kız ve erkek öğrenciler arasında karma futbol maçı yapıldı. Kız ve erkeklerden oluşan iki ayrı takımın gerçekleştirdiği futbol maçı 4-0 tamamlandı ve gollerden üçünü kızlar attı.

TOPLUMUN KANAYAN YARASI

Pilot okullardan Batıçim İlkokulu Müdürü Kemal Ceylan, sosyo-kültürel açıdan yoğun göç alan bir bölgede bulunmaları nedeniyle bu projenin okulları için doğru bir çalışma olduğunu ifade ederek, “Projenin tamamının hayatımıza yansımasıyla nasıl bir algı değişikliğine yol açabileceğimizi düşündük. Çalışmalarımız proje tamamlandıktan sonra da devam edecek” diye konuştu. Bornova İmam Hatip Anadolu Lisesi Müdürü Saadet Eren ise, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin toplumun kanayan yarası olduğuna vurgu yaparak, “Kadın, ataerkil bakış açısıyla hep arka plana itilmeye çalışılmış. Bunun düzeltilmesi adına, kamuoyu oluşturulması açısından bu projenin değişimlere vesile olacağını düşünüyoruz. Bu açıdan sadece öğrencilerle değil, öğrenci velileriyle de çalışmalarımız olacak. Velilere yönelik de seminer düzenliyoruz” dedi. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Fotoğraflarıyla gökdelenlerin dibindeki yaşama dikkat çektiler
Sonraki Haber Türkiye'deki en iyi Filistinli öğrenci İKÇÜ'de okuyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?