ANA SAYFA > SAĞLIK > Karşıyaka'daki işitme engelli çocuklara destek

Karşıyaka'daki işitme engelli çocuklara destek

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka'daki işitme engelli çocuklara destek

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında “Hasan Kaya İşitme Engelliler Erken Çocukluk Eğitim Birimi ve Özel Eğitim Anaokulu” ziyaret edilerek ağız-diş sağlığı eğitimi ve diş taraması yapıldı.

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürlüğü tarafından erken yaşta tanı alan çocukların dil ve sosyal gelişiminin gözlenmesi için, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında “Hasan Kaya İşitme Engelliler Erken Çocukluk Eğitim Birimi ve Özel Eğitim Anaokulu” ziyaret edilerek ağız-diş sağlığı eğitimi ve diş taraması yapıldı.

Erken yaşta tanı alarak işitme cihazı kullanmaya başlamış 0 – 6 yaş arası çocuklara hizmet veren okul, özel eğitim yöntemleriyle “dil gelişimi eğitimi” vermekte ve çocukları okul hayatına hazırlamakta. Okulda “tersine kaynaştırma” yöntemiyle işitme engeli olan çocuklar, gelişimini normal sürdüren çocuklarla birlikte eğitim almakta, bu sayede tüm çocukların sosyal olarak daha da gelişmeleri sağlanıyor.

Okul ziyaretinde velilerle yapılan görüşmelerde birçoğunun tanısının “yenidoğan işitme testi” sırasında konduğu, bu sayede erken dönemde müdahale edilebildiği ve gerekli eğitime erken başlayabildikleri, çocuklarındaki dil gelişiminden çok memnun oldukları öğrenildi.

Ziyaret sonrasında okul öğrencilerine Karşıyaka Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ağız-diş sağlığı eğitimi ve diş taraması yapıldı.

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır 3 Aralık Dünya Engelliler gününde yaptığı açıklamada “Dünya nüfusunun yaklaşık %15’i (bir milyardan fazla kişi) çeşitli Engellilik durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.”dedi.

Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel,  sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb. gibi) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir.

İŞİTME KAYBI

Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimi zarar görür. İşitme kaybı, 1000 canlı doğumda 1-3 sıklıkla en yaygın görülen doğumsal hastalıktır.

İşitme kaybı saptanan çocuklardan işitme desteği alabileceklerin belirlenmesi ve altı aydan önce gerekli müdahalelerin yapılması ile bu çocukların üç yaşında uygulanan dil testlerinde normal sınırlarda sonuç aldığı gösterilmiştir. Bu nedenle işitme tarama testlerinin tüm yeni bebek sahibi aileler tarafından yaptırılması, ihmal edilmemesi ve işitme azlığı saptanan bebeklerimizin en erken zamanda özel eğitim alabilecekleri merkezlere başvurması önemlidir.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka Cumhuriyet İlkokulu Mezunları bir araya geldi
Sonraki Haber Kaymakam, Karşıyakalı eğitim sendikası yöneticileriyle biraraya geldi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?