ANA SAYFA > ÇEVRE > Karşıyaka Yamanlar'a kurulacak çöplük mahkemeye taşındı

Karşıyaka Yamanlar'a kurulacak çöplük mahkemeye taşındı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka Yamanlar'a kurulacak çöplük mahkemeye taşındı

İzmir'de kentin çöpünün değerlendirilip, bertaraf edileceği tesis (Cöp depolama alanı) ile ilgili seçilen yer olan Karşıyaka Yamanlar mahkemeye taşındı.

"Çevreci avukat" olarak tanınan ve bu konularda pek çok dava açan Avukat Senih Özay ve Fatih Murat Ülkü, İdare Mahkemesi'nde İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın metropol sınırlar içerisinde katı atık sorununun entegre bir sistemli çözümü için Karşıyaka Yamanlar'da kurulması planlanan Kuzey Bölgesi Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin 29 Ağustos tarihli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.
Avukatlar dava dilekçesinde Çiğli-Harmandalı'daki deponi alanı ömrünü tamamladığı için İzmir sınırları içinde katı atık tesisi için yer arandığını önce Torbalı-Taşkesik köyünde bulunan bölgeden gelen tepkiler üzerine vazgeçildiğinde dikkat çekti. Daha sonra bulanan Karşıyaka ilçesi Yamanlar bölgesindeki yerin yoğun tartışmalara neden olduğunu, tepkilere rağmen bürokratik işlemler için düğmeye basıldığını belirten Avukatlar Özey ve Ülkü dilekçelerinde "Çöp Tesisi yer seçimi çok önemlidir.Bu konuda, katı atık (çöp) tesisinin ilgilendirdiği tüm bilim disiplinlerinde katı atık-çöp konusunda uzmanlık gerektiren teknik disiplin dışında, halk sağlığı, çevre, jeoloji, yeraltı suları, tarım, bitki örtüsü (flora), hayvan çeşitliliği (fauna), arkeoloji vb. ilgili tüm bilim disiplinlerinde uzman üniversite, meslek odaları ve benzeri kurum ve kuruluşlardan görüş alınması ve konunun doyurucu biçimde tartışılmasının gerektiği açıktır. Oysa, dava konusu işlem ile yer seçimi uygun bulunan Karşıyaka-Yamanlar bölgesine katı atık-çöp tesisi kurulması kararı, adeta kamuoyundan gizlenen bir süreç sonunda alınmıştır. Karşıyaka ilçesi gibi, 300.000'ü aşkın çok yoğun bir nüfusun yaşadığı ilçenin kent merkezine 10 dakikalık bir mesafedeki alanın katı atık (çöp) tesisi alanı olarak seçilmesinin, ilgili bilim disiplinlerinin ve kamuoyunun tartışmasına açılmadan karara bağlanması kabul edilemez" görüşünü savundu.
Yamanlar'daki tesisin yer seçimiyle ilgili Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nden uzmanların hazırladığı raporlar bulunduğuna dikkat çekilen dava dilekçesinde "Bu raporlara göre Karşıyaka-Yamanlar bölgesi, katı atık (çöp) tesisi için uygun bir yer değildir. Bölge, ekolojik değeri olan ve içinde doğal sit alanı ve içme suyu havzası barındıran bir yerdir. Böyle bir bölgeye çok büyük bir zorunluluk yokken çevresel bir stres getirmek yanlıştır. Bu bölge ekolojik hassasiyetleri nedeniyle yakma işlemleri için uygun bir bölge olmayabilir.Bu alana kurulacak bir katı atık tesisi, İzmir körfezine kadar ulaşan iki adet alt su havzasını etkileyecektir. Tesisi şehrin aynı bölgesindeki planlama, şehircilik uygulamaları ile uyumsuzdur" tespitleri de yaraldı.
Avukat Özay ve Ülkü, önemli ve Karşıyaka ve İzmir'de yaşayan yurttaşları doğrudan etkileyecek ve zarar verecek bu projeyyle ilgili tartışmaların kısır siyasi polemiklerin içine hapsedildiğini belirterek "Önemli zararlar vereceği konusunda bilimsel rapor ve ciddi kuşkular bulunan Karşıyaka-Yamanlar bölgesine yapılması planlanan katı atık (çöp) tesisi projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin kararın iptalini talep etmek gerekmiştir" dediler.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka AG, Salihli'den vazgeçen libero Derya'yı aldı
Sonraki Haber Elma Şekeri evlendi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?