ANA SAYFA > GÜNDEM > Karşıyaka Halk Eğitimi Müdürlüğü Mehteran Takımı Kuruyor…

Karşıyaka Halk Eğitimi Müdürlüğü Mehteran Takımı Kuruyor…

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka Halk Eğitimi Müdürlüğü Mehteran Takımı Kuruyor…

Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü bünyesinde Türkiye’nin en büyük sivil Mehteran takımı (Bölüğü) kuruluyor.

Çalışmaların korona virüs tedbirleri kapsamında online yapıldığını belirten Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürü Suat Korkmaz, Karşıyaka Haber Gazetesi’ne şunları söyledi:
“Sadece Karşıyaka değil, İzmir’de büyük bir boşluğun Mehteran takımı olduğunu gördük ve bunu gerçekleştirmek için yola çıktık. İlk etapta konuyu açtıklarımız bunun bir rüya olduğunu, başarılmasının çok zor ve imkânsız olabileceğini belirterek, bu işe girmememizi söylediler. Ancak biz doğru bildiğimiz yolda ilerleme kararı aldık. Sayın kaymakamımız Ali Rıza Çalışır bizi yüreklendirdi ve kurumumuza güvenini belirtti. Ekibimizde görev alanların tamamı üniversite mezunu veya son sınıf öğrencileri yaş aralığı 21 ile 40 yaş arası Mehteran bölüğünün müzik grubunu konservatuvarlılardan askeri kısmını öğretmen ve memurlardan oluşturduk. Aynı zamanda kıyafetler ve müzik aletlerinin el yapımı olmasına özen gösterdik. Ege bölgesindeki sanatçılardan destek aldık. Kurumumuzda Kültür Bakanlığı sanatçısı Sema Kansu hocamızın önderliğinde ekibiyle birlikte aylarca orijinal zırh üretilmektedir. Ayrıca savaş kıyafetleri ve malzemeleri defilesini de ekim ayında yapacağız. Mehteran Bölüğünün adı “KARŞIYAKA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ 2071 MEHTERAN BÖLÜĞÜ”dür. Bu ismi vermemizin nedeni 100 yıl hedefinden sonra 1000 yılı da çağrıştıralım diyedir.  Bilenler iyi bilecektir. Mehteranda 3 sancak vardır. Solda yeşil sancak, ortada ak sancak, sağ başta kırmızı sancak mevcuttur. Sancakların arkasında üçerli koldan üç sıra halinde dizilmiş dokuz tuğ gelir. Tuğlardan sonra ortada Mehter Başı yer alır. Mehterbaşından sonra, mehterin iki katı adedince çevgenler, zurnazenler, boruzenler, nakkarezenler, zilzenler ve davulzenler gelmekte. En sonda ise at sırtında taşınan kös bulunmaktadır. Bize ekonomik anlamda Karşıyaka’mızın esnaflarından Osman Avcı, Erkan Şahin, Volkan Kılınçarslan’ın desteği ve kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Karşıyakalı esnaflarımızdan destek geldikçe 71 kişiden oluşan Mehteran Bölüğü tamamlanacak. Kösü atla değil, insan gücüyle taşınır şekle getirdik. Ekiplerimizi oluşturduk. Çalışmalarımız da devam ediyor.  Korona Virüs olmasaydı biz konserlerimize başlayacaktık. En kısa zamanda Karşıyakalılara bir moral konseri vermek en büyük dileğimiz.”
Mehteran Bölüğü nedir?
Osmanlı ordusunda görev alan askeri bandolarından biridir. Savaşta askerin cesaretini arttırıp düşmana korku vermek, barışta askeri ruhu canlı tutmak amacıyla kurulan askeri mızıka teşkilatına Mehteran, Mehter Bölüğü denir. Mehter, dünyanın ilk ve en eski ordu bandosu unvanını taşımaktadır. İki bin yıllık bir geçmişi vardır
Mehter Takımı yöneten kişiye Mehter Başı ağa denir. Mehter Takımında zurna, boru, kurronay, mehter düdüğü, kös, davul, zil ve şevgun gibi üflemeli ve vurmalı çalgılardan oluşan gruplar vardır ve her çalgıdan eşit sayıda bulunmaktadır. Bu sayede mehterin kaç katlı olduğunu anlamak mümkün olur.
Mehter Takımı diziliş ve yer aldıkları konum bakımından İki’ye ayrılır ve bu düzen bozulmaz. Yürüyüş merasiminde Önde Mehteran bölüğü komutanı, arkasında sol tarafında zırhlı muhafızı ile birlikte yeşil sancak yer alır. Ortada Ak sancak, sağ başta ise kırmızı sancak mevcuttur. Sancakların arkasında üçerli koldan üç sıra halinde dizilmiş dokuz tuğ gelir. Tuğlardan sonra ortada Mehter Başı yer alır. Mehterbaşından sonra, mehterin iki katı adedince çevgenler, zurnazenler, boruzenler, nakkarezenler, zilzenler ve davulzenler gelmekte. En sonda ise at sırtında taşınan kös bulunmaktadır.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Ak Parti Karşıyaka 2500 aileye yardım paketi dağıttı
Sonraki Haber Alpan Holding, Bostanlıspor ile sağlık için el ele verdi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?