ANA SAYFA > SAĞLIK > KARŞIYAKA BAŞVURDU, İZMİR SAĞLIKLI KENT SEÇİLDİ…

KARŞIYAKA BAŞVURDU, İZMİR SAĞLIKLI KENT SEÇİLDİ…

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
KARŞIYAKA BAŞVURDU, İZMİR SAĞLIKLI KENT SEÇİLDİ…

Karşıyaka Belediyesi’nin de başvurduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı 6. Faz’ına Türkiye’den seçilen ilk belediye, İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu. İzmir bu seçimle, Avrupa’daki 9 kentten biri olmayı da başardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği projelerle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı 6. Faz’ına (evre) Türkiye’den seçilen ilk belediye oldu. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda kentlilere yüksek standartlı bir yaşam sağlamak ve ‘Sağlıklı Kentler’ yaratmak hedefiyle çalışan Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü 6. evresine Avrupa’da ilk seçilen kentlerden biri olmayı da başardı. DSÖ Uluslararası Sağlıklı Kentler Ağı’nın 6. evresine İzmir’le birlikte Almanya’nın Dresden, Letonya’nın Riga ve Jurmala, Litvanya’nın Klaipedia, Rusya Federasyonu’nun Cherepovets, Norveç’in Ostfold County, Bulgaristan’ın Dimitrovgrad ve Polonya’nın Lodz kentleri girmeye hak kazandı.
2009-2013 tarihleri arasında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı 5.evresine üye olan İzmir, bir adım sonrasında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye 49 kent arasından DSÖ’nün Türkiye için belirlediği 12 kent kotasına girmeye hak kazanarak 2014-2018 döneminde Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı arasındaki yerini sağlamlaştırdı.
İlk olarak İzmir’in kabul edildiği 6. Faz’a Türkiye’den Bursa Büyükşehir, Trabzon Büyükşehir, Gölcük, İstanbul Kadıköy, İzmir Karşıyaka, Kırıkkale, Bursa Nilüfer, Bursa Osmangazi, Eskişehir Tepebaşı, Yalova ve Burdur belediyeleri de başvurdu.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı, beşer yıllık dönemlerle gelişen fazlardan (evre) oluşuyor. 5. evresi 2013 yılında tamamlanan projenin, 2014–2018 yıllarını kapsayan 6. evresi başladı. Her dönemde ‘sağlıklı kent’ olmayı hedefleyen kentler, uluslararası bu ağa üye olarak belirlenen ana temalar çerçevesinde sonuç odaklı çalışmalar gerçekleştiriyor. DSÖ Sağlıklı Kentler Ağı’na üyelik, resmi bir başvuru sürecini takip ederek tamamlanıyor.
Bugüne kadar belirlenen konu ve dönemler şöyle:
• 1. Faz (1987-1992): Projede 35 kent yer aldı. Genel strateji, proje sınırlarının genişletilmesi, kentlerin sağlık hedefleri ile ilgili yeni metotların geliştirilmesi ve tanıtılması oldu.
• 2. Faz (1993-1997): 39 kentin yer aldığı projenin bu evresinde kent sağlık planları ve halk sağlığı politikalarının geliştirilmesine odaklanıldı.
• 3. Faz (1998-2002): 50 kentin yer aldığı projenin temel hedefi, Sağlık 21 ve Gündem 21 temelli politikaların üretilmesi ve kent sağlık gelişim planları oldu.
• 4. Faz (2003-2008): 75 kentin yer aldığı projenin bu evresinde sağlıklı şehir planlaması, sağlıklı yaşlanma, sağlık etki değerlendirmesi ile aktif yaşam ve fiziksel aktivite olmak üzere 4 ana tema belirlendi.
• 5. Faz (2009-2013); 84 kentin yer aldığı 5. Faz’ın genel konusu, sağlık ve tüm yerel sağlık politikalarında eşitlik olarak uygulandı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber KOCAOĞLU: GEMİLERİMİZ KARŞIYAKA-KONAK ARASI VIZIR VIZIR ÇALIŞIYOR
Sonraki Haber AKPINAR: STAT İÇİN BAŞBAKANLA AYNI DÜŞÜNCEDEYİM

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?