ANA SAYFA > SAĞLIK > Kalbi elektrik fırtınasına tutuldu

Kalbi elektrik fırtınasına tutuldu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Kalbi elektrik fırtınasına tutuldu

Kalbi elektrik fırtınasına tutulan şoför emeklisi Nevzat Aydın’ın, 40’in üzerinde şok uygulanmasına rağmen kalbindeki ölümcül ritim bozukluğu düzeltilemedi. Bunun üzerine Şifa Üniversitesi Hastanesi Aritmi Ünitesi’ne sevk edilen Aydın, radyofrekans ablasyon tedavisi ile yeniden hayata döndü.

Bundan 16 yıl önce baypass ameliyatı geçiren, iki yıl önce de kalp krizi atlatan şoför emeklisi Nevzat Aydın, büyük bir tehlikeyi daha atlatarak hayata tutunmayı başardı. Geçen hafta aniden kalp ritmi bozulan Aydın, bir hastaneye kaldırıldı. Kardiyologların deyimi ile Aydın’ın kalbi ‘elektriksel fırtına’ya tutulmuştu ve dakikada 200’ün üzerinde atıyordu. Kaldırıldığı hastanede 40 kez elektrik şoku uygulanmasına rağmen kalp ritmi normale dönmeyen Nevzat Aydın, Şifa Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Türkiye’deki sayılı Aritmi merkezlerinden birine sahip olan Şifa Üniversitesi Basmane Hastanesi’nde tedavi altına alınan Aydın’ın kalbinde ritim bozukluğuna neden olan elektriksel odağa radyofrekans yöntemi ile ablasyon uygulandı. Açık ameliyata gerek kalmadan, anjiyo gibi kasıktan kateterle girilerek yapılan bu işlemle sağlığına kavuşan Nevzat Aydın, bir kez daha hayati tehlikeyi atlatmanın mutluluğu içinde taburcu olup, evine döndü. 

ŞOKA DİRENÇLİ RİTM BOZUKLUĞU

Radyofrekans ablasyonu ile Aydın’ın kalbindeki ritm bozukluğuna neden olan elektriksel kısa devreye son veren Kardiyak Elektrofizyoloji ve Aritmi Uzmanı Uzm. Dr. Emin Evren Özcan, şoka dirençli ritim bozukluğunun ölümcül bir hastalık olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Nevzat Bey’de de böyle bir ritm bozukluğu vardı. Nihayet bizim hastanemize sevk edilmeden önce 40’in üzerinde şok verilmiş fakat kalp ritmi düzeltilememişti. Hastaya hemen müdahale ettik. Kasıktan kateter ile girip, üç boyutlu görüntüleme sistemi ile kalbin elektriksel ileti sisteminde kısa devreye neden olan odağı saptadık ve radyofrekans yöntemini kullanarak bu bölgeye ablasyon uyguladık. Başarılı geçen bu müdahalenin ardından hastamızın kalp ritmi normale döndü. Hastamızı iki gün gözetim altında tuttuktan sonra taburcu ettik.”

KALPTE KISA DEVRE NASIL GELİŞİYOR?

Her kalpte bir elektrik ileti sistemi bulunduğunu belirten Uzm. Dr. Emin Evren Özcan, “Kalbin düzenli çalışmasını sağlayan bu sistem içinde meydana gelen aksamalar, kalbin düzensiz çalışmasına, ritim bozukluklarına neden olur. Kalp ritim bozukluklarının birçok çeşidi olmakla beraber, bazıları hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabiliyor. Ventriküler taşikardi olarak tanımladığımız ritim bozuklukları ilaç tedavisi veya şok uygulamalarına rağmen durdurulamaz ise kalp duruyor ve ne yazık ki hastalar kaybedilebiliyor. Kateter ablasyonu, elektriksel fırtınaya tutulmuş bu hasta grubu için hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemidir. Fakat ventriküler taşikardi ablasyonunun diğer kardiyoloji işlemlerinden farklı olduğunun altını çizmek gerekir. Kateter ablasyonu uzun bir elektrofizyoloji eğitimi, büyük bir tecrübe ve ileri teknoloji gerektiren özellikli bir işlemdir’’ dedi.

TÜRKİYE’DE FAZLA BİLİNMİYOR

Nevzat Aydın’ın şanslı bir hasta olduğunu belirten Uzm. Dr. Emin Evren Özcan, “Çünkü ülkemizde Aritmi birimi veya uzmanı olan çok fazla hastane yok. Kalpte kısa devreye neden olan bu elektriksel odaklar ablasyonla yok edilemediği zaman hasta kaybedilebiliyor” dedi. Üçüncü kez hayati tehlikeyi atlatarak sağlığına kavuşan Nevzat Aydın ise oldukça mutluydu. Defalarca şok verilmesine rağmen kalp ritminin düzelmemesi üzerine ‘bu kez ölüyorum’ diye düşünerek ağladığını belirten Aydın, “Ama daha yaşayacak ömrüm varmış, çok mutluyum. Doktorum Emin Bey’den Allah razı olsun” dedi. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'da sokak hayvanları için örnek işbirliği
Sonraki Haber Belediye Başkanları Birliği küresel doktorları dinledi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?