ANA SAYFA > SAĞLIK > İzmir'in kalbi İKÇÜ'de atıyor

İzmir'in kalbi İKÇÜ'de atıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir'in kalbi İKÇÜ'de atıyor

İzmir’de kalp nakli gerçekleştiren ikinci merkez olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, iki başarılı naklin ardından, yenileri için hazırlanıyor. Türkiye’de ilk kalp naklinin gerçekleştirildiği İstanbul Koşuyolu Kalp Hastanesi’nden 2014 yılında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne transfer olan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Balkanay, ekibiyle birlikte iki başarılı kalp nakli gerçekleştirdi, beş hasta daha, yeni bir kalple şifa bulmak için sırada bekliyor.

Kalp yetmezliğinin derecelerinin olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Balkanay, nakil için son aşamaya gelinmiş olması gerektiğini söyledi. Bazı hastaların nakle engel durumlarının olduğunu dile getiren Balkanay, ayaklara giden damarların ileri tıkanıklığında, kanserli hastalarda ve ileri düzey diyabet hastalarında kalp nakli yapamadıklarını ifade etti. Eğer kanserli hastaya nakil yapılmaya kalkışılırsa, kanser anında vücutta yayılım gösteriyor. 65 yaşın üzerindeki hastalara da nakil yapmayı tercih etmediklerini söyleyen Balkanay, Türkiye’de kalp nakli yapan 10-12 merkezin olduğunu, İzmir’de ise kalp nakli yapan iki merkezden biri olduklarını dile getirdi.

“BİLGİLERİM BENİMLE GİTMESİN”

Cambridge Üniversitesi’nin disipliniyle yetişen, İstanbul Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde 66 kalp nakli gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Balkanay’ın yasa gereği, 11 ay sonra, yani 67 yaşına girdiğinde emekli olması gerekiyor. Ancak bilgilerinin kendisi ile birlikte üniversiteden ayrılmasını istemeyen hoca, bilgi birikiminin kurumsal birikime dönüştürülmesini ve arkadan gelen kişilere aktarılmasını istiyor.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ndeki ilk kalp nakli; 8 Eylül 2015 tarihinde 57 yaşındaki bir hastaya yapıldı. İstanbul’dan getirilen 58 yaşındaki bir kadının kalbi, erkek bir hastaya nakledildi. 4 Aralık 2015’te gerçekleşen İkinci operasyonda ise 58 yaşındaki bir gazeteci, yapılan nakille, hayata ikinci kez “merhaba” dedi. Hastane listesinde şu an kalp bekleyen hasta sayısı ise beş. Türkiye’de kalp nakli olmayı bekleyen hastaların sayısı 600’ü buluyor.

KALBİ ALMAK ZOR

Hayati bir organ olan kalbin bağışı konusunda organ nakil koordinatörleri zaman zaman çıkmaza girebiliyorlar. Hasta yakınlarının bu konuda duygusal davranması ve kalbi attığı sürece yakınlarının yaşayacağını düşünmesi, bağışı daha güç hale getiriyor. Ancak Balkanay, beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın hayatta kalma şansının milyonda sıfır olduğunu söyledi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Psikolog Ayşe Özgener: “Hayata gelişine vurun”
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka'nın ''Kanarya'' keyfi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?