ANA SAYFA > İZMİR > İzmir’e ''iyi'' gelecek

İzmir’e ''iyi'' gelecek

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
 İzmir’e ''iyi'' gelecek

Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi’nin öncülüğünde, 5 üniversitenin 20 bölümünden 90 proje ve 15’ten fazla kurumsal katılımla düzenlenecek olan “İyi Tasarım İzmir / Good Design İzmir” etkinliği, 17 Kasım’da başlıyor. Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, etkinliğin İzmir’de tasarım kültürünün yerleşmesinde çok büyük rol oynayacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi öncülüğünde 17–19 Kasım 2016 tarihleri arasında “Sen De Çık Gel” sloganıyla “Çıktı/Output” temasıyla düzenlenecek olan “İyi Tasarım İzmir / Good Design İzmir” etkinliği, Türkiye’deki genel tasarım söyleminin çıtasını yükseltecek. Farklı tasarım alanlarında elde ettiği ürünleri İzmirlilerle paylaşarak tasarım konusunda yeni bir sayfa açacak olan etkinlik, İzmir’i Akdeniz Bölgesi’nde tasarım yoluyla konumlandırma hedefine bir adım daha yaklaştıracak.

İzmir Akdeniz Akademisi Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu Üyesi, Tasarım Koordinatörü, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, ‘İyi Tasarım İzmir’ etkinliği ile, şehir estetiğinden ürün tasarımına kadar geniş kapsamlı bir anlayışla biçimlenen ‘Tasarım Kenti İzmir’ hedefinin ilk çıktısının alınacağını belirtti. ‘İyi Tasarım İzmir’in her yıl başka bir kavram altında düzenleneceğini ifade eden Balcıoğlu, gelenekselleşerek kentin simgelerinden biri haline gelecek olan bu etkinliğin, İzmir’de tasarım kültürünün yerleşmesinde çok büyük rol oynayacağını kaydetti. Balcıoğlu, “Etkinlik; yaşam, kent, mekan, ürün, moda, grafik, görsel iletişim, film, seramik ve resim alanlarındaki öğrenci sergilerinden ilgili sektörlerin tasarım projelerine, tasarım atölyelerinden ustalarla söyleşilere uzanan kapsamlı ve disiplinler arası büyük bir buluşma olacak. İzmir’i bir tasarım kentine dönüştürmek hedefiyle yola çıkarken,  stratejimizi tasarım bilinci, tasarım kullanımı ve tasarım bilgisi üzerine kurguladık. Bundan sonraki aşama ise tasarım takdiri mekanizması da diyebileceğimiz tasarım ödülleridir” dedi.
Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, “Tasarım kültürü ve bilinci üzerine tartışmaların yapılacağı etkinlikte, zeytinyağı makinaları koleksiyonu gibi işlerden sandıktan çıkan tasarımlar ve sokak donatılarına kadar pek çok proje sergilenecek” diye konuştu. 

Kentin tasarım damarlarına yeni bir dokunuş
‘İyi Tasarım İzmir’’in kentin tasarım damarlarına yeni bir dokunuş olduğunu vurgulayan Balcıoğlu, “Tasarım kenti olmak aslında halka daha rahat ve keyifle yaşanır bir kent olmak demek. Orada hızla bir yerden bir yere ulaşılır, yeşille maviyle daha fazlı haşır neşir olunur, görsel kirlilikten uzak, estetik, kentsel donanımları, mobilyaları eksiksiz mekanlarda yeni heyecanlar yaşanır. Tasarım kenti demek, hızla dönüşen, kendini her daim yenileyen ve her defasında da görülmemiş hazlar, espriler, etkinlikler, eserler sunan bir kent demek. Tasarım pahalı olmak zorunda değil, kaliteli olmak zorunda” dedi.
Teması “Çıktı/Output” olan ‘İyi Tasarım İzmir’in kentin pek çok bileşenini tek bir kavram çerçevesinde birleştireceğini belirten Prof.Dr.Tevfik Balcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:  “Etkinliğe, 5 üniversiteden 20 bölüm, ayrıca Ege Giyim Sanayicileri Derneği, İç Mimarlar Odası, Mimarlar Odası, İKSEV, İzmir Ticaret Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi AR-GE İnovasyon Şube Müdürlüğü, Karabağlar Belediyesi, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK), Tasarım ve Tasarım Tarihi Topluluğu (4T), ESHOT, APİKAM, Mimarlık Merkezi, Köstem Zeytinyağı Müzesi, Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü, Otuzbeş ve WRI Türkiye katılıyor.” 

Mengi: “İddialıyız”
İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Onur Mengi, ‘İyi Tasarım İzmir’in İstanbul Bienali ya da Design Week gibi etkisi büyük olan organizasyonlarla rekabet edebilecek nitelikte bir etkinlik olduğunu belirtti. Etkinliğin her sene daha büyüyerek gelişmesi için çalışacaklarını kaydeden Mengi, “Çünkü İzmir’de tasarım adına pek çok çıktı elde ediliyor. Bu çıktıların ortaya çıkarılmasının kent vizyonuna hem mekansal hem de stratejik olarak çok faydalı olacağını inanıyorum” diye konuştu.

Günaydın: “Müthiş! ”
“Çıktı/Output” kavramının oluşmasına katkıda bulunan İzmirli yazar, sanatçı ve iletişim uzmanı M.Tansu Günaydın ise, bir kentin vizyonunda ‘tasarım’ olmasını ‘müthiş’ sıfatıyla tanımlıyor. Günaydın, “İzmir, bu yola çıkarken ‘Türkiye’nin en zengin kenti olacağım demiyor, tasarımdan söz ediyor. Bu müthiş bir şey” dedi.

Neler var?
‘İyi Tasarım İzmir’, 10 sergi, 9 atölye çalışması, konferanslar, paneller ve sunumlar, 5 üniversitenin 20 bölümünden 90 proje ve 15’ten fazla kurumsal katılım ile yaklaşık 10 mekanda İzmirlilerle buluşacak. Etkinliğin açılışı 17 Kasım 2016 Perşembe günü saat 10.30’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Konferans Salonu’nda gerçekleşecek. Organizasyon 11.00’de oturum başkanlığını Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu’nun yapacağı “İyi Tasarım” konulu konferansla devam edecek. Meslek Fabrikası gün içinde “Tasarım Otobüsü”, “Kavramsal Düşünme”, “Kamuda İnovasyonun Renkleri”, “Tasarım Sandığı” başlıklarıyla pek çok atölye çalışmasına ve söyleşiye ev sahipliği yaparken, “Sen Tasarla: İçmimari Tasarım Atölyesi” Alsancak Vapur İskelesi önünde üç gün boyunca devam edecek. Aynı gün Meslek Fabrikası’nda “Üniversiteler Tasarım ve Sanat Bölümleri Mezuniyet Projeleri Sergisi” de başlayacak. Diğer sergiler ise yine kentin farklı mekanlarında izlenebilecek. İzmir Meslek Fabrikası’nda “Tasarımda Yaratıcı Arayışlar”, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde “Gelinlik Tasarım Yarışması Derece Alanları Sergisi” ve “Dünden Bugüne Dikiş Makineleri Sergisi”, K2 Güncel Sanat Merkezi’nde “Kapılar”  ve “İzmir Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Sergisi”, Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde ise “Tarih Boyunca Zeytinyağı Ezme Sistemleri Tasarımları ve Zeytinyağı Kültürü” sergisi görülebilecek. “İzmir Avrupa Caz Festivali Caz Afişi Yarışmalarından Bir Seçki” konulu sergi ise 15-25 Kasım tarihleri arasında İKSEV’de gezilebilir. 20.00–22.00 saatleri arasında Edit’de “Drink N Draw/ Katılıma Açık Çizim ve Tasarım Atölyesi” var.

Makyajdan fotoğrafa tasarım
18 Kasım Cuma günü ise program saat 10.30’da “Ustalar Sahneye Çıkıyor” söyleşisi ile başlayacak. 13.30-15.00 saatleri arasında Yrd. Doç. Borga Kantürk’ün oturum başkanlığını yapacağı “Sanat-Tasarım İlişkisi” konulu konferans var. 15.30’da “Bir Ege Aşığı: Fikret Tan ve İçmekanı Saran Rustik Mobilyaları” sunumu gerçekleşecek. Aynı gün Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi de “Kent Tasarım Atölyeleri Neden Gerekli?” başlıklı bir söyleşiye ve “Abra Design Studio” adlı atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak. Aynı gün Dilek Mutlutürk Makyaj Atölyesi’nde televizyon ve sinema makyajı üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirilecek. “BİF (Bornova İçin Fikirler) 3. Tasarım Sergisi” Bornova Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde, Emin Emrah Yerce’nin “FOLD” adlı sergisi ise Yerce Art Studio’da izlenebilecek.

Gezi de var atölye de
Etkinlik, 19 Kasım Cumartesi günü bir gezi ile başlıyor. “Kemeraltı'ndan Kültürpark’a Tasarım Rotası”, Tasarım ve Tasarım Tarihi Topluluğu (4T) Derneği tarafından gerçekleştirilecek. Meslek Fabrikası’nda WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ekibinden Merve Akı’nın konuşmacı olarak katıldığı “İzmir Tarih Sürdürülebilir Ulaşım Projesi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi” konulu bir sunum ve Yrd. Doç. Dr. Can Özcan’ın oturum başkanlığını yaptığı “Tasarımcılar Konuşuyor: İzmir’de Tasarım” başlıklı bir panel var. Aynı gün yine pek çok atölye çalışması gerçekleştirilecek.  Meslek Fabrikası’nda 10.00-17.00 saatleri arasında “Bizarre Building / Tuhaf Bina” adlı atölye çalışması Stefano Pugliese, Michael Edward Young ve Hande Atmaca tarafından yapılacak. İzmir Akdeniz Akademisi’nde ise Dr. Onur Mengi’nin “Şehir, Yön ve Gösterge” adlı sistem tasarımı ve grafik atölyesi günün diğer etkinliklerinden. Aynı gün Meslek Fabrikası’nda “İzmir 1900 Oyun Atölyesi”ni Ayşegül Pınar Acar yönetiyor. Drapaj Atölyesi ise Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası’nda olacak. Dilek Mutlutürk ise bu kez “3D FX Effects Makyaj Atölyesi” ile katılımcıları ile biraraya gelecek.

Sergiler ilgi çekecek
Etkinlik boyunca takip edilebilecek sergiler de oldukça ilgi çekici. Bu kapsamda “Kent ve Ulaşım Sergisi” Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde, “Ulusal Mimarlık Sergisi” İzmir Mimarlık Merkezi’nde, “Koleksiyon İzmir Serbest Mimarlar Derneği’ni Ağırlıyor” sergisi İzmir Serbest Mimarlar Derneği Koleksiyon Mobilya Mağazası’nda, “İzmir SMD Üniversite Sergileri” ise İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nde ziyaret edilebilecek. “Tasarımda Yaratıcı Arayışlar / Bu Sokakta Tasarım Var”  adlı etkinlik Alsancak’ta 1487 sokakta üç gün boyunca sürerken, Key Museum da organizasyon kapsamında kapılarını katılımcılara açık tutacak.
Etkinlikle ilgili detaylı bilgi www.izmeda.org ve https://www.facebook.com/iyitasarimizmir/ adreslerinden alınabilir.  

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber ''Macera İzmir'' yapım ihalesine çıkıyor...
Sonraki Haber 49 Bin 110 öğrenci için TEOG maratonu başlıyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?