ANA SAYFA > İZMİR > İzmir'de seçimlerin kaybedeni Ak Parti...

İzmir'de seçimlerin kaybedeni Ak Parti...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir'de seçimlerin kaybedeni Ak Parti...

İzmir’de kesin olmayan sonuçlara göre, 2015 genel seçimlerinin kaybedeni AK Parti oldu.

2011 yılında Binali Yıldırım, Ertuğrul Günay, İlhan İşbilen gibi önemli isimlerle İzmir seçmeninin karşısına çıkan AK Parti, 11 milletvekilliği kazanmıştı. Bu seçimlerde Savcı Sayan, Ozan Ceyhun gibi tartışmalı adaylarla İzmirlilerden oy isteyen AK Parti’nin vekil sayısı 8’e düştü. Aldığı oy oranı da yaklaşık yüzde 10 geriledi. İzmirli seçmenin karşısına partinin bir numaralı ismi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile çıkan CHP ise bir önceki seçime göre oyunu yaklaşık yüzde 19 artırdı ancak 13 olan vekil sayısı 12’ye düştü. Bir önceki seçimde olduğu gibi Oktay Vural’la seçmenin karşısına çıkan MHP, İzmir’de 2 olan vekil sayısını 4’e çıkardı. Türkiye genelinde yüzde 10 barajını geçen HDP de sürpriz yaparak 2 milletvekilini İzmir’den Meclis’e gönderdi.

İzmirliler, ülkenin yönetimini 4 yıl emanet edecekleri partiyi belirlemek için sandığa gitti. 3 milyon 85 bin 404 seçmenin yaklaşık yüzde 85’i oy kullandı. Kesin olmayan sonuçlara göre İzmir’de seçimin galibi MHP ve HDP oldu. Oy oranını artıran CHP’nin milletvekili sayısı 1 azalarak 12 oldu. AK Parti’de hem oy oranı hem de milletvekilliği sayısında büyük düşüş yaşandı. İzmir’de 2011 seçimlerinde 11 milletvekili çıkartan AK Parti, 3 sandalyesini kaybederek vekil sayısını 8’e düşürdü. 2011 seçimlerinde 1. bölgeden oyların yüzde 37,27’sini alan AK Parti’nin, oy oranı yüzde 26,59’a geriledi. İkinci bölgede de AK Parti’nin oy oranı ciddi şekilde düştü. Daha önce yüzde 36,51 olan oy oranı bu seçimde yüzde 26,29’da kaldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile oy isteyen CHP ise, 2011 seçimlerinde kazandığı milletvekilliği sayısını koruyamadı. Oy oranını yüzde 20 artıran ancak önceki seçime göre 1 vekil kaybeden CHP, 12 milletvekilini Meclis’e gönderdi. MHP’de seçimlerde büyük başarı gösterdi. MHP’nin İzmir’de 2 olan vekil sayısı, 4’e çıktı.

Daha önce İzmir’den hiç milletvekili bulunmayan HDP, partinin önemli isimlerinden Ertuğrul Kürkçü ile Müslüm Doğan’ı Meclis’e gönderdi. HDP, İzmir 1. bölgede yüzde 11,49, ikinci bölgede ise yüzde 9,2 oy aldı. AK Parti ve CHP’nin kaybettiği 4 vekil, MHP ve HDP’ye gitti. İzmir’de ilk dört sıradaki partileri bağımsız aday İlhan İşbilen, takip etti. İşbilen, yaklaşık 25 bin İzmirlinin oyunu aldı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kocaoğlu:''Seçimin en önemli noktası HDP'nin barajı aşması''
Sonraki Haber HDP İzmir'de ''2 Vekil'' coşkusu...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?