ANA SAYFA > İZMİR > İzmir Barosu'ndan AYM'ye çok sert tepki

İzmir Barosu'ndan AYM'ye çok sert tepki

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir Barosu'ndan AYM'ye çok sert tepki

İzmir Barosu, Anayasa Mahkemesi'nin çocuk istismarını ilgilendiren kanunlarla ilgili aldığı iptal kararının ardından çok sert bir açıklama yayınlayarak tepki gösterdi.

Yakın geçmişte TCK.nun 103/2.maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin, bu defa çocukların cinsel yönden sömürülmesinin önüne geçmek amacı ile ağır cezalar öngören “15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” yönelik aynı maddenin 1. fıkrasını iptal ettiğinin altı çizilen açıklamada; yapılan değişiklikle çocukların da birer birey olduğu göz ardı edilerek geleceklerinin ve insan onuruna yaraşır şekilde yaşama haklarını ellerinden alındığı belirtildi.

Karar gerekçesinde yer alan “12-15 yaş arasında bir çocuğun cinsel ilişkiye rızası varsa, suçu işleyen yetişkine ağır ceza verilmesi suçla yaptırım arasında bulunması gereken adil dengeyi ortadan kaldırır” ifadesinin de sert bir şekilde eleştirildiği açıklamada, "12-15 yaşlarındaki bir çocuğun cinsel ilişkiye rızasının olup olmadığının araştırılmasının istenmesi ise büyük bir hatadır. Mevcut düzenlemede 15 yaşını doldurmamış çocukların rızasına bakılmamakta idi. Bunun nedeni çocukların işlenen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını anlayamaması ve davranışlarına yön verememesidir. BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 1. maddesi gereğince daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuksayılmaktadır" denildi.

Çocuklara yönelik cinsel istismarın çok ciddi bir konu olduğuna ve sorunun sadece istismara uğrayan çocukları değil tüm toplu derinden yaraladığına dikkat çekilen açıklamada, İzmir Barosu'nun çocukların hakları için mücadele edeceği belirtildi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Doğru tercihin adresi İzmir Üniversitesi
Sonraki Haber Alsancak trafiği nefes aldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?