ANA SAYFA > EKONOMİ > İş Dünyası uyardı: Türkiye yangın yerine döndü

İş Dünyası uyardı: Türkiye yangın yerine döndü

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İş Dünyası uyardı: Türkiye yangın yerine döndü

Gündemdeki siyasi ve ekonomik konuların tartışıldığı, en etkin kurullar arasında gösterilen EGİAD Danışma Kurulu 13. Yönetim Dönemi ikinci toplantısını Mövenpick Hotel’de gerçekleştirdi. Ender Yorgancılar başkanlığında toplanan kurulda, Türkiye gündemine ilişkin sorunlar masaya yatırılarak, iş dünyasının değerlendirmeleri ve önerileri alındı.

EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, EGİAD Danışma Kurulu Geçmiş Dönem Başkanı Uğur Barkan, EGİAD Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Özkardeş, EGİAD Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanları Cüneyt Karagülle, Bülent Akgerman, Temel Aycan Şen, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. M.Cemali Dinçer, Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, EGİAD Danışma Kurulu Üyeleri Nazif Ulusoy, Yiğit Tatış, Özgür Mineliler, Varol Kargıoğlu, Halil Nadas, Tamer Ustaoğlu, Emre Atalay, Levent Atay, Deniz Sivri ve EGİAD Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya’nın, 13. dönem faaliyet ve projelerine ilişkin sunumu ile başlayan toplantıya, Türkiye’nin son zamanlarda yaşadığı olaylar damgasını vurdu. EGİAD Danışma Kurulu toplantısında son günlerde yeniden tırmanma eğilimi gösteren terör olayları ve ekonomideki gelişmeler masaya yatırıldı. EGİAD Danışma Kurulu  ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar toplantının açılışında yaptığı konuşmada Suruç saldırısı ile başlayan terörist saldırıların artarak askerimize ve polisimize yönelik kalleş pusular ve sokak eşkiyalarının eylemleriyle kaygı verici bir boyuta ulaştığını belirtti. EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar konuşmasında son günlerde yaşanan terör olaylarına değindi. “Biz bugün ekonomiyi, kalkınmayı, 2023 hedeflerini konuşmamız gerekirken bambaşka bir ortamdayız” diyen Yorgancılar, seçimin üzerinden 55 gün geçmesine rağmen hala hükümetin kurulamamasının Türkiye’yi çıkmaza soktuğunu dile getirdi. Hükümet’in 17 Ağustos tarihine kadar kurulması gerektiğini vurgulayan Ender Yorgancılar, aksi takdirde,  seçmen listeleri yenilenmezse Ekim sonu, yenilenirse Kasım sonunda erken seçimin kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, “Bu durumda Meclisin oluşması da Ocak ayını bulacak. Sonuç olarak 2015 yılı heba olacak. Türkiye yine kaybedecek. İŞİD, PYD ve PKK sorunlarına baktığımızda İŞİD operasyonlarında yalnız olmadığımızı görüyoruz. NATO ve AB yanımızda görünüyor. Ancak PKK ile mücadelede yalnızız. Anlaşılır gibi değil. Türkiye bu mücadelelerde akıllı bir politika yürütmeli, dikkatli davranmalı. Baktığımızda sorunların temelinin işsizliğe dayandığını söyleyebiliriz. O yüzden iş vermek, çalışmak, iş kurmak zorundayız. İşsizlik fonuna ilk 5 ayda başvuran kişi sayısı yaklaşık 65 bin kişi iken bu rakam 6.ayda 123 bin kişiye çıktı. Bu önemli bir göstergedir. İşsizlik ve cari açık ekonomideki öncelikli sorunumuzdur. Ekonomik büyümenin % 2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu büyüme rakamlarıyla Türkiye istihdam yaratamaz. Türkiye’deki yatırımcılar artık dışarıda yatırım yapmaya başladı. Artık yatırımcı dışarıya kaçıyor. Güçlü bir hükümete ve kararlı bir ekonomi yönetimine ihtiyaç var” dedi. Ender Yorgancılar ayrıca Türkiye’nin komşuları Irak ve Suriye’deki çatışmaların Türkiye’ye büyük zarar verdiğini, sınır güvenliğinin sağlanması ve terörle mücadelenin kararlılıkla devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

EGİAD Başkanı Seda Kaya ise, yargıya güvensizlik nedeniyle ülkeye yatırımcı çekilemediğine dikkat çekerek, “Yatırımının güvencesi olmadığı için yabancılar Türkiye’ye girmek istemiyor. Diğer taraftan turizm son yaşanan olaylardan dolayı ciddi anlamda etkilendi. İzmir’e gelen turist %50 azaldı. Genel olarak bakıldığında Amerikalı, Yunan ve Japon turistler arasında iptaller çok fazla arttı. Rus turist girişi %50 azaldı. Turizm bu tip olumsuz gelişmelerden ilk etkilenen ve en geç toparlanabilen sektördür. Bazı durumlarda bu yılları bulabiliyor” diye konuştu. İşadamı Oğuz Özkardeş ise, erken seçim olasılığının güçlü olduğunu ve bu durumu dünyanın sonu olarak görmemek gerektiğini ifade ederek, “Erken seçim ülkemiz ve ekonomimiz için kayıptır. Ancak bu olasılığı da gözönüne alıp bu senaryo için hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu. İşadamı Bülent Akgerman ise, AKP milletvekillerinden koalisyon isteyenlerin çoğunlukta olduğuna vurgu yaparak CHP’nin de bazı ödünler vererek koalisyon kurmaya istekli olduğunun altını çizdi. İşadamı Şükrü Ünlütürk de, ülkenin adeta yangın yerine döndüğünü üzülerek gözlemlediklerini vurgulayarak, “Ülkenin hükümetsiz kalmaya tahammülü kalmadı. Ciddi ekonomik kriz bekliyoruz. Türkiye artık yatırım yapılmaz bir ülke haline geliyor. Eylül ayında FED’in faiz arttırımı ciddi ekonomik kriz yaratacak. En iyimser ihtimalle bu yıl Türkiye’nin %2 büyümesi bekleniyor. Bu kötü bir sinyal. İşsizlik de giderek artıyor. Son 3 senedir büyümede özel sektör yatırımlarının payı % sıfır. Bu maalesef ekonominin gidişatı için kötü bir gösterge. Hukukun üstünlüğünün gerçek anlamda yaşandığı, demokratik ve vesayet altında olmayan bir meclisin oluşmasını diliyorum” diye konuştu. Hükümetin üretime odaklanmasının da istendiği toplantıda, “İvedilikle yeni bir sanayi-üretim sürecinin ve heyecanının hayata geçirilmesine ihtiyacımız vardır. Çünkü üretim yoksa kalkınmak hayaldir. Bizler her platformda uzun zamandır yapısal reformların önemine vurgu yaparak, yapılması gerekenleri alt alta yazarak paylaştık. IMF de açıkladığı son raporunda; ekonomiye ilişkin dengesizliklerin riskleri artırarak, büyüme potansiyelini sınırladığına dikkat çekmiş ve dikkatlice sıralanmış makroekonomik politikalar ve yapısal reformlar yapılması gereğinin altı çizilmiştir” denildi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Konak'ta yine bomba paniği
Sonraki Haber Ulema’dan CHP’li Balbay’a sert tepki

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?