ANA SAYFA > SAĞLIK > İnsülin direnci neden değil sonuç

İnsülin direnci neden değil sonuç

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İnsülin direnci neden değil sonuç

Endokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, kilo veremeyenlerin, hareketsiz yaşamla kilo alanların “insülin direnci”ni suçladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Bahçeci, “Hasta, bende insülin direnci olduğu için kilo veremiyorum’ diyor. Hayır insülin direnci olduğu için kilo veremiyor değilsiniz, kilo vermediğiniz için insülin direnci var ve insülin direnci uyumlu hastalıklarla çok yakın ilişki içinde. Tip 2 diyabet, kan basıncı yükselmesi, metabolik sendrom, kadınlarda meme, erkeklerde kolon kanseri başta. Çaresi ise kilo vermek” dedi.

İNSÜLİN DENİLEN ŞEY

Son yıllarda “moda hastalık” gibi dillerden düşmeyen “insülin direnci” hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji uzmanlarından Prof. Dr. Bahçeci önemli uyarılarda bulundu. İnsülinin pankreastan salgılanan ve kan şekerini hücrenin çerisine girmesini sağlayan bir hormon olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bahçeci şunları söyledi:

“İnsülinin eksikliğinde ya da etkisizliğinde şeker hücre içerisine giremiyor ve kan şekeri artıyor, kullanılamadığı için dolaşımındaki şeker artıyor, diyabet ortaya çıkıyor. İnsülinin eksikliğine değil de etkisizliğine insülin direnci diyoruz. Bir birim insülinin etki gücünün azalmasına, bunu kompanse etmek için pankreasın daha fazla insülin salgılamasına insülin direnci diyoruz. Bir kişinin kanında ister şeker olsun ister olmasın insülin düzeyi ne kadar yüksekse insülin yeteri kadar etki edemiyor, yani insüline karşı bir direnç söz konusu.”

EN ÖNEMLİ NEDENİ OBEZİTE

İnsülin direncinin en büyük nedeninin obezite olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bahçeci, “Hasta, kilo veremeyince suçlu arıyor, ‘ben de insülin direnci olduğu için kilo veremiyorum’ diyor. Hayır insülin direnci olduğu için kilo veremiyor değilsiniz, kilo vermediğiniz için insülin direnci var. Bu insülin direnci daha ilerlerse şeker hastalığına dönüşüyor, ama daha erken dönemde ise şeker normal olduğu halde bir sürü hastalık ortaya çıkıyor. Kalp hastalığı, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, yüksek tansiyon, metabolik sendrom gibi bir sürü hastalık insülin direnci ile ilişkili. İnsülin direnci neden değildir, obezitenin, hareketsiz yaşamın sonucudur. Çaresi ise kilo vermek” dedi.

ÇARESİ KİLO VERMEK, HAREKET ETMEK

Prof. Dr. Bahçeci sağlıklı beslenmenin önemine de dikkat çekti. Kilo vermek için karbonhidratları, yağı azaltma, öğün atlamama, ara öğün tüketme önerisinde bulunan Bahçeci, “ Basit şekerden, şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekir. Çünkü basit şekerden oluşan tatlılar çok hızlı emildiği için önce kan şekeri artıyor. Onu dengelemek için vücut daha fazla insülin yapıyor, insülin direnci olduğu için daha da fazla insülin salgılanıyor, sonuçta önce acıkma ardından yedirme hissi kısır döngüye sebep oluyor, kilo alımı ortaya çıkıyor. Ne kadar kilo almaktan uzak durursak, sağlıklı beslenirsek o kadar insülin direnci azalacaktır. Mutlaka hareketli yaşam tarzını benimsememiz gerekiyor. Günde yarım saat kadar haftada en az 5 gün yapılan bir yürüyüş hiçbir kilo kaybına yol açmadan bile bir ilaç kadar güçlü insülin direncini ortadan kaldırıyor.”

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İlk 7 haftada en agresif takım Karşıyaka
Sonraki Haber Tanrıkulu mağdur işçilerin yanında

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?