ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > HASRETİN İKİ YAKASINDA MUHTEŞEM BULUŞMA

HASRETİN İKİ YAKASINDA MUHTEŞEM BULUŞMA

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
HASRETİN İKİ YAKASINDA MUHTEŞEM BULUŞMA

Lozan Antlaşması ile İzmir’den Yunanistan’a, Yunanistan’dan İzmir’e getirilen ailelerin torunları Karşıyaka’da müzikli, danslı gecede bir araya geldi. Karşıyaka Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun Yunanistan’ın Paros Adası Naoussa Paros Dans Grubu ile ortaklaşa hazırladıkları gecede, iki yakanın halk oyunları oynandı, ortak türküler söylendi.

Neşeyle, özlemle başlayan gecede, ayrılığı anlatan sahnede ise izleyenler gözyaşlarına hakim olamadı.

Lozan Mübadilleri Vakfı’nın girişimleri ile üç ay önce başlatılan proje ile Karşıyaka Belediyesi Halk Dansları ekibi Sirtaki öğrenmek, Paros adasında Naoussa Halk Dansları topluluğu da Harmandalı öğrenmek için kurs aldı. Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Ahmet Diker’in koordinesi ile hazırlanan program sonrası iki ekip ve halk türküleri söyleyen sanatçılar Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. Bin kişilik salon tamamen dolarken, yaklaşık 500 kişi de geceyi yerlere oturarak veya ayakta izledi.

Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Taner Yasalı ve Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Ahmet Diker yaptıkları konuşmada, topraklarından koparılan ailelerin hasretlerinin hiç bitmediğini dile getirerek, dostluk ve barışın sürmesi için yapılan bu tür organizasyonların önemini belirtti.

Gece, önce konuk ekibin gösterileri ile başladı. Yunanistan’ın halk türküleri ve halk oyunlarından seçki sunuldu. Daha sonra ise aynı sazlarla aynı türküler Türkçe ve Yunanca söylendi.  Yunanlı sanatçı Vula Kriduku ile İzmir’li Türk Halk Müziği sanatçısı Öznur Korkmaz iki dilde de söylenen şarkılardan örnekler sundu. “Bir Dalda İki Kiraz, Benim Güzel Kanaryam, Darıldın mı Gülüm Bana?, Üsküdar’a Gideriken, Konyalım” gibi türküleri söylerken, salonu dolduran izleyiciler de hem eşlik etti, hem de alkışlarla destek verdi, coşkuya ortak oldu.

Sahneye daha sonra iki yakanın dansçıları 70 kişilik ekip olarak çıktı. Hep birlikte oynanan “Sirtaki ve Harmandalı” izleyenlerden büyük alkış aldı. Gecenin sonunda ise ayrılık sahnesi yaşatıldı. Eski İzmir sokakları mizanseni hazırlanırken, yoğurt satıcıları, küfe taşıyan hamalları, nargile içen beyleri ve barkovizyon ile aktarılan eski fotoğraflar arasında Karşıyaka isimli tekne sahneye çıkarıldı. Teknede birbirlerine aşık Yunanlı kız ile Türk genci el ele tutuşurken, veda vakti geldiğinde tekne ikiye ayrılarak sevenleri ayırdı. Sahnede yaşatılan bu mizansen sırasında salonu dolduran pek çok kişinin gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Gösteriden çok etkilenen izleyiciler sanatçıları ayakta alkışlayıp organizasyonu sağlayanlara ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a teşekkür etti. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber BOSTANLISPOR YİNE ŞAMPİYONLUK MAÇINA ÇIKIYOR
Sonraki Haber ŞAMPİYON KIZLARDAN AKPINAR’A ZİYARET

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?