ANA SAYFA > SAĞLIK > Hareketli yaşam, parkinsonun ilerlemesini yavaşlatıyor

Hareketli yaşam, parkinsonun ilerlemesini yavaşlatıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Hareketli yaşam, parkinsonun ilerlemesini yavaşlatıyor

Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü’nde önemli bilgiler paylaştı. Uzm. Dr. Vardarlı, parkinson hastalarının yaşam kalitesini daha iyi bir hale getirmeleri için düzenli egzersiz yapmaları ve bakla tüketiminden uzak durmaları gerektiğini kaydetti.

Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, parkinson hastalığıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Parkinsonun, beyindeki dopamin miktarının azalmasından dolayı hareketlerde yavaşlama, yüzde mimik kaybı, ellerde titreme, vücutta sertlik gibi belirtilere yol açtığını kaydeden Uzm. Dr. Vardarlı, parkinson hastalarının yaşam kalitesini daha iyi bir hale getirmesi için mutlaka düzenli egzersiz yapması ve doğru beslenmesi gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Vardarlı, bu süreçte hasta yakınlarına büyük görev düştüğünü söyledi. İlaç tedavisi uygulanan, gerekirse cerrahi müdahale gerektiren ve kesin tedavisi henüz bulunamayan parkinson hastalığına yaşlı nüfusun artmasına bağlı olarak son yıllarda daha çok rastlandığına değinen Uzm. Dr. Vardarlı, hastalığın genetik ve bulaşıcı olmadığını, özellikle 60 yaş üstü kişilerde çok sık görüldüğünü bildirdi.

YAN ETKİLER DEĞİŞEBİLİYOR

Tedavide verilen ilaçların her hastada aynı etkiyi göstermediğini anlatan Uzm. Dr. Vardarlı, 15 yıllık bir parkinson hastasının günlük yaşantısını hiçbir sıkıntı yaşamadan sürdürebildiği örneğini de verdi. Kullanılan ilaçların yan etkilerinden de bahseden Dr. Vardarlı, “Parkinsonda hastaya verilen ilaçlar patolojik kumar veya aşırı alışveriş bağımlılığına ya da hiperseksüel bozukluğa yol açabiliyor. Bir başka etki ise REM uyku davranış bozukluğu. Hastalar çok canlı rüyalar görebiliyor. Buna bağlı olarak uykuda kendisine ya da yanındaki kişilere zarar verebiliyor” şeklinde konuştu.

BAKLA TÜKETİMİNE DİKKAT

Öte yandan parkinson tedavisinde bakla tüketiminin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Vardarlı, ilaç tedavisi gören parkinson hastalarının bakla tüketmesi sonucunda kalp krizi, çarpıntı, tansiyon yüksekliği veya beyin kanaması gibi durumlara maruz kalacağını vurguladı. Parkinsonda en önemli ve etkin unsurun egzersiz olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Vardarlı, hastaların günde mutlaka 2- 3 kilometre yürümelerini önerdi. Uzm. Dr. Vardarlı, hareketli bir yaşamın parkinson hastalarında çok sık görülen sindirim bozukluklarını da en aza indirgeyeceğinin altını çizerek hasta yakınlarının hastalıkla ilgili bilinçli ve bilgili olması gerektiğini belirtti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber CHP Karşıyaka, çocuklarla fidan dikti
Sonraki Haber Kutlu Doğum Haftası’nda “birlik ve beraberlik” vurgusu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?