ANA SAYFA > SAĞLIK > Gribin sebebi kılık değiştiren virüsler

Gribin sebebi kılık değiştiren virüsler

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Gribin sebebi kılık değiştiren virüsler

İş yerinde, okulda, ya da evde, grip olmayan, öksürüp hapşırmayan, yok denecek kadar az… Salgın halinde devam eden ve herkesi yatağa düşüren, hatta ölüme kadar giden grip, genellikle sonbahar aylarında başlayıp, ilkbahara kadar azalarak devam ediyor. Sebebi ise; İnfluenza virüsleri…

Her yıl, bir anlamda kılık değiştiren virüsler, hayatı kabusa çevirebiliyor… İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Asya Banu Babaoğlu, her yıl hastalığa karşı bağışıklık kazanmamıza rağmen, virüslerdeki ufak değişimlerin bile tekrar tekrar hastalığın pençesine düşmemize neden olduğunu söyledi. İşte bu yüzden, risk grubunun aşılanması şart…

ANTİBİYOTİK YOK, AŞI VAR

Halk arasında grip ile soğuk algınlığının (nezle) sıklıkla karıştırıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Babaoğlu, soğuk algınlığına, yaklaşık 200 farklı virüsün sebep olduğunu ve gribe oranla, daha hafif seyirli bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu söyledi. Soğuk algınlığında şikayetler, daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şeklinde oluyor. Grip belirtileri ise yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38ᵒC ve üzeri), öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, vücut ağrıları, titreme, nadiren kusma ve ishal olarak özetleniyor. İkisinin kesin olarak ayırt edilmesi ise ancak mikrobiyolojik incelemelerle mümkün…

Gripte risk grubunda yer alan ve mutlaka aşı yapılması gerekenler, 65 yaş ve üzeri kişiler, hamileler, bakımevi ve huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım, kronik akciğer hastalığı, kalp-damar sistemi hastalığı, kan hastalığı, şeker hastalığı, nörolojik hastalığı, metabolik hastalığı, kronik karaciğer hastalığı olanlar, aşırı kilolular, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar… Korunma ve kontrol için en etkili yöntemin aşı olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Babaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) referans merkezlerinde her yıl virüs tiplerinin belirlendiğini, bir sonraki yılda ortaya çıkabilecek virüs tiplerinin tespit edilip, uygun aşı kombinasyonlarının hazırlandığını ifade etti. Antibiyotik ise gribin tedavisinde kesinlikle etkisiz.

Grip virüsü temel olarak üç yolla bulaşıyor; İnfekte kişi ile doğrudan yakın temas (tokalaşma, yakın konuşma, öpüşme vb.). Virüs bulaşmış eşyalara dokunma (kapı kolu, çatal-kaşık vb.). Konuşma, öksürme, hapşırma sonucu yayılan damlacıklar.

ÖNLEMİ ELDEN BIRAKMAYIN

Henüz hastalığa yakalanmamış kişilerin; risk grubunda ise aşı olması, ellerini su ve sabun ile sık sık yıkaması, kalabalık ortamlardan ve hasta kişilerle temastan kaçınması, genel hijyen ve sağlıklı beslenme kurallarına uyması hastalığa yakalanma riskini azaltacak en önemli noktalar.

Hastalığa yakalanmış kişilerin; evde istirahat etmesi hem iyileşme süreci için, hem de hastalığın daha çok kişiye bulaşmasının önlenmesi için önemli. Hasta kişilerin öksürürken mendil kullanması veya ağızlarını kol içi ile kapatması (ellerini kullanmaması) gerekiyor. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması /ağırlaşması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Antibiyotiklerin gribi tedavi etmeyeceği konusunda ise tıp dünyası hemfikir.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber AK Partili Delican: Hükumetimiz her zaman esnafın yanındadır
Sonraki Haber Karşıyaka Asrın Grup Seramiksan’a yenildi…

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?