ANA SAYFA > EKONOMİ > Gökçüoğlu: Ar- Ge’ci mühendislere ihtiyacımız var

Gökçüoğlu: Ar- Ge’ci mühendislere ihtiyacımız var

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Gökçüoğlu: Ar- Ge’ci mühendislere ihtiyacımız var

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, üniversite ve sanayi işbirliğinde yeni bir hamle gerektiğini söyledi.

Teknik eğitimden başlayarak üniversite eğitiminin bitirilmesine kadar olan dönemde yeniden yapılanma ihtiyacına dikkat çeken Gökçüoğlu, kendisini ‘Ben Ar-Ge’ciyim’ şeklinde tanımlayan mühendislere ihtiyaç duyduklarını belirtti. Üniversitede bilim üreten hocaların, doktora, doçentlik tezlerinin sanayi işletmeleriyle ortaklaşa yapılması önerisinde de bulunan Gökçüoğlu, “Belirli kriterleri sağlayarak yapacağımız bu işbirliği sayesinde üniversite hocalarımız bizim ne şartlarda çalıştığımızı yerinde görme fırsatını bulurken, bizlerde bir patentin, markanın nasıl oluşacağı bilimini onlardan almamız gerekiyor” dedi.

Her gün yeni bir icat çıkarmak gerekiyor

Ege Üniversitesi 3. Ar- Ge ve Teknoloji Günleri’ne katılan EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, son yıllarda Ar- Ge ve inovasyon kelimelerinin önem kazandığını vurguladı. Gökçüoğlu, “Bizim yaş grubumuzdaki dostlar bilir. Küçükler bir fikir sundu mu aileler “otur, icat çıkarma, eski köye yeni adet getirme” deyip sustururlardı. O günkü koşullarda o söylem doğruydu ama bugünkü şartlarda yeni icat çıkarmayan firmalar, kurumlar, yeni patent sağlamayan ülkeler maalesef bu dünya rekabet yarışında yol alamıyor. Dolayısıyla bizim her gün yeni bir icat çıkarmamız gerekiyor. Orta gelir tuzağı denen hadise içinde sıkışıp kalmamak için Ar Ge merkezleri, inovasyon merkezlerinin kurulması için pes etmeden yola devam etmek gerekiyor” diye konuştu.

Temel bilimler olmadan olmaz

Gökçüoğlu, temel bilimleri benimsemeden Ar- Ge yapılamayacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:  “İkinci bir tespitimiz, patent. Yeni teknoloji üretmede üniversite ve sanayi işbirliğini bu konuda başarılı olmuş Almanya örneğinden yola çıkarak yeniden düzenlemektir. Yani, teknik eğitimden başlayarak üniversite eğitiminin bitirilmesine kadar sanayiciye, bu ülkeye daha çok gelir getirebilmesi için üniversitede bilim üreten hocalarımızın doktora, doçentlik tezlerini sanayi işletmelerimizde yaptırmamız gerekiyor. Belirli kriterleri sağlayarak yapacağımız bu işbirliği sayesinde üniversite hocalarımız bizim ne şartlarda çalıştığımızı yerinde görme fırsatını bulurken, bizlerde bir patentin, markanın nasıl oluşacağı bilimini onlardan almamız gerekiyor.”

Eksikleri gidermeliyiz

İbrahim Gökçüoğlu, dünyanın her ülkesine makine satacak bilgi ve birikime sahip olmalarına rağmen patent sahibi 3 firmanın bulunduğu makine sektöründe ‘patent almadan’ hiçbir şeyin mümkün olmadığını kaydetti. Gökçüoğlu, “Dünyanın her ülkesine makine satıyorum. Ama sektörümde patent üretecek 3 firma var. Patentini almadan hiçbir şey yapabilmek mümkün değil. Şimdi bizim önümüzdeki 5 yıl için perspektifimiz, sektörümüzde patent üreten dünyanın 4. işletmesi olmak. Bunu üniversitedeki bilim olmadan yapamayız. Beraberce çalışarak patent çalışmalarını sürdürmeli, Ar-Ge’ciliği bir meslek haline getirmeliyiz. Bunun için ‘Ar- Ge’ciyim’ diyen mühendislere ihtiyacımız var” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Fatihli öğrencilerden TEOG'da büyük başarı
Sonraki Haber Ege Mizah Ödülleri sahiplerini buldu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?