ANA SAYFA > ALIŞVERİŞ > Gayrimenkul sektörü ile ilgili fiyat bilgilerine Flatfy ile ulaşın. Mart ayı ortalama fiyat bilgileri haberimizde sizinle.

Gayrimenkul sektörü ile ilgili fiyat bilgilerine Flatfy ile ulaşın. Mart ayı ortalama fiyat bilgileri haberimizde sizinle.

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Gayrimenkul sektörü ile ilgili fiyat bilgilerine Flatfy ile ulaşın. Mart ayı ortalama fiyat bilgileri haberimizde sizinle.

Ekonominin gidişatının doğrudan göstergesi ürünlere ilişkin fiyatlar ve fiyat politikalarıdır. Zaten ekonominin doğası fiyatlar ile anlaşılır ve ailelerin gelir-gider dengesi de bu fiyatlara bakılarak belirlenir.

Gayrimenkul alımı ülkemizde birikimi olan ailelerin yatırım amaçlı satın aldıkları ilk mülktür. Ülkemizde gayrimenkul satın alarak bu mülk üzerinden gelir elde ederek yatırım yapmak oldukça yaygındır. Gayrimenkul yatırımı yapacak kişilerin ise bu yatırımlarına karar verirken en çok göz önünde bulundurdukları nokta ise en optimum fiyat/kira oranına sahip olan gayrimenkule sahip olmaktır.

Bu noktada yapılan fiyat araştırmalarında örneğin Marmaris için  500.000 TL değerindeki bir evin kira geliri 3.000 TL ise ve bunun karşılığı olarak Gaziantep’te 400.000 TL olan evin kira geliri 2.500 TL ise yatırım amaçlı ev satın alacak kişinin tercihi karlılık oranı daha yüksek olan Gaziantep’i tercih etmek olabilir.

Tabi ki bu tarz bir kararı verirken sadece kar güdüsü ile bu karar verilmese de karlılık bunu etkileyen önemli bir noktadır.

Flatfy internet sitesi bir gayrimenkul ilanı arama motorudur. Tıpkı Google’ın internet üzerinde herhangi bir konuda bilgi edinmek için arama yapmada kullanılması gibi Flatfy sitesi de herhangi bir yerde istenilen emlak ilanını bulma noktasında Google gibi kullanılabilir. Aslına bakılırsa Flatfy’ı sadece emlak ilanlarının bulunabileceği bir arama motoru olarak düşünmek mümkündür.

Flatfy, site olarak çok gelişmiş özelliklere sahiptir. Son dönemlerin en popüler yazılım dillerinden biri olan Python ile geliştirilmiş olan Flatfy üzerinde arama yapılırken Türkçe metin kalıpları kullanılabilmektedir. Arama çubuğuna yazılan Türkçe metin kalıbı Flatfy’ın yazılım dili tarafından anlaşılabilmektedir.

Bu sayede Flatfy üzerinde arama yapmak da oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Yaklaşık olarak 1187 farklı emlak ilan sitesi üzerindeki emlak ilanlarını arayan Flatfy’ın bu özelliği kullanılarak internet üzerinde yer alan neredeyse ilgili bütün emlak ilanları bulunabilmektedir.

Aynı ilanları birbirinden ayıran bir özelliğe sahip olan Flatfy üzerinde eğer aynı emlak ilanının iki farklı emlak sitesinde yayınlandığı tespit edilirse bu ilanlar tekraren gösterilmemektedir.

Bunun yanında tr.flatfy.com sitesinin esasen haberimize konu olan özelliği ise site üzerinde yer alan emlak ilanları kullanılarak oluşturulan raporlardır. Aylık olarak hazırlanarak kullanıcılar ile paylaşılan bu raporlar sitede yer alan emlak ilanlarının ortalama fiyatlarının şehirler bazında paylaşılmasından ibarettir.

Bu raporların sonuncusu olan mart ayı ortalama satılık ve kiralık daire fiyatlarına ilişkin Flatfy raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Şimdi dilerseniz hep birlikte bu raporda yer alan fiyat bilgilerine göz atalım ve mart ayındaki gayrimenkul fiyatlarına dair bölge ve şehir bazında bir değerlendirme yapalım.

Flatfy tarafından yayınlanan raporların ilki yukarıda yer alan ve ülkemizin neredeyse her bölgesinden şehirlerin oluşturduğu ortalama satılık daire fiyatları raporudur. Raporda toplam 27 farklı şehre ilişkin fiyatlar yer almaktadır ve bu fiyatlar, Flatfy üzerinde mart ayında yayınlanmış olan emlak ilanlarının tamamının ortalama fiyatları hesaplanarak hazırlanmıştır.

Rapora göz attığımızda en pahalı ortalama satılık daire fiyatlarının Muğla’nın 2 ilçesi olan Marmaris ve Bodrum’da meydana geldiğini görmekteyiz.

Yine mart ayında yayınlanan ilanların ortalama fiyatları alınarak hazırlanan raporun bir diğer beklenen yanı da en ucuz daire fiyatlarına ilişkin olarak bu fiyatların daha çok doğu ve güneydoğu şehirlerinde ortaya çıkmasıdır.

Her ne kadar Marmaris ve Bodrum gibi ciddi manada yüksek ölçüde olmamasına rağmen ülkemizin en büyük şehirlerinden olan İstanbul, İzmir ve İzmit’teki fiyatlarda nispeten diğer şehirlere nazaran oldukça yüksektir.

Doğu ve güneydoğu bölgesindeki şehirlerden sonra en düşük fiyatlar ise yine beklendiği şekilde ülkemizin iç bölgelerinde yer alan şehirlerde görülmektedir.

İç Anadolu’da yer alan büyükşehirlerden Ankara’yı ele alalım. Ankara’daki ortalama satılık daire fiyatları seviyesine bakıldığında 1+0 daireler ile 1+1 daireler arasındaki fiyatlarda değişik bir durumun olduğu görülmektedir. Ankara 1+0 satılık daire fiyatları ile 1+1 satılık daire fiyatları karşılaştırıldığında 1+0 ortalama satılık daire fiyatlarının 1+1 fiyatlarından daha yüksek olduğu görülmektedir.

Bu durum; Ankara’da son dönemde inşa edilen konutlarla ilgili bir durumdur. Ankara, son yıllarda yapılan atılımlarla ülkemizin en büyük 2’nci şehri ve başkent olmasının da etkisiyle yatırım çeken bir büyükşehir haline gelmiştir. Ankara’nın bu şekilde almış olduğu göçler ise özellikle 1+0 dairelerde yaşayacak insanlar tarafından yapılır hale gelmiştir. Hal böyle olunca 1+0 dairelere artan talep nedeniyle Ankara’da son dönemde 1+0 dairelerin fiyatları artmıştır. Tabi ki bu duruma hem işyeri hem de ev olarak kullanılabilen yeni nesil konutlar da girdiğinde 1+0 daire fiyatlarında yaşanan artışın nedeni daha iyi anlaşılabilecektir.

Örnek olarak bakacağımız bir diğer şehirde ise İzmir’i ele alalım. İzmir’de tüm daire tiplerinde genel olarak fiyatların Türkiye’nin diğer bölgelerine nazaran yüksek olduğunu görüyoruz. Bu da İzmir’in konumu ve Türkiye’nin en büyük 3’ncü şehri olması ile alakalı bir durumdur. Ülkemizin pek çok farklı bölgesinde yaşayan kişiler için İzmir, bir fırsat şehri olarak görülmektedir. Hal böyle olunca İzmir’deki ortalama satılık daire fiyatları İstanbul, Marmaris, Bodrum ve bazı daire tiplerinde de Antalya’dan biraz daha düşük olarak mart ayında karşımıza çıkmaktadır.

Flatfy’da yer alan emlak ilan fiyatları verileri göz önünde bulundurulduğunda karşımıza çıkan ikinci analiz ve rapor tablosu yukarıda yer alan mart ayı ortalama kiralık daire fiyatları tablosudur.

Yukarıdaki tabloda yine ilk raporda olduğu gibi 27 farklı şehre ilişkin ortalama kira fiyatları bilgileri yer almaktadır. Bu bilgilere göz attığımızda en pahalı şehirlerin yine ilk rapora paralel bir şekilde Muğla’nın ilçeleri Bodrum ve Marmaris olduğu görülmektedir.

Burada sadece 1+0 dairelerde ilginç bir durum dikkatleri çekmektedir. 1+0 dairelerde ortalama kiralık daire fiyatlarında en pahalı şehrin bir doğu şehri olan Malatya olduğu görülmektedir. Flatfy’ın mart ayı raporunda 1+0 kiralık daire fiyatlarında en pahalı şehir olan Malatya’nın ortalama kiralık daire fiyatı 4,000 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu durumun nedeni olarak, bazı ilanlarda alınacak kira miktarının senelik olarak ilan metnine yazılmasından kaynaklı ortaya çıkabilen bu durum bundan kaynaklıdır.

Benzer bir durum Adana’da karşımıza çıkmaktadır. Adana ortalama kiralık daire fiyatlarına bakıldığında 3+1 dairelerin ortalama kiralık fiyatları rapora göre 16,500 TL olarak gözükmektedir. Ancak Malatya’ya benzer şekilde Adana’da da özellikle daha büyük dairelerin kiraları yıllık olarak alınmaktadır. Hal böyle olunca ortalama fiyatların bu denli yüksek çıkmasının sebebi yıllık kira alınan daire fiyatlarından kaynaklıdır.

Marmaris’te ise mart ayı ortalama kiralık daire fiyatları 1+0, 1+1 ve 3+1 dairelerin üçünde de aynı ve 2,000 TL seviyesindedir. Yine raporun fiyat hesaplama mantığı ortalama fiyatları hesaplama üzerine kurulduğu için fiyatların bu şekilde çıkması çok da ilginç olarak görülmemelidir.

Tanıtım

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka’dan Cizre’ye yardım köprüsü
Sonraki Haber Karşıyaka U19 finalde...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?