ANA SAYFA > İZMİR > Eşitlik için ''Kültürel İnkılap'' şart

Eşitlik için ''Kültürel İnkılap'' şart

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Eşitlik için ''Kültürel İnkılap'' şart

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nca düzenlenen ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Farkındalık’ eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler sertifikalarını Rektör Prof.Dr.Galip Akhan’ın elinden aldı.

İKÇÜ’lü gençler “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi’nin üstlendiği grup çalışmasından edindikleri bilgileri Rektör Prof.Dr.Akhan’a anlattı.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehmet Ali Malas, SKS Daire Başkanı Akif Savaş, PDR Şube Müdürü Servet Kankaya’nın da olduğu toplantıda gençlere seslenen Rektör Prof.Dr.Galip Akhan, hiçbir insanın yaratılıştan gelme bir üstünlük iddiasıyla diğerine hükmedemeyeceğini söyledi.

“Temelinde insan olunması tüm bireyleri eşit kılar”

Eşitlik kavramına insan temelli yaklaşılması gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Akhan,“Kadın ve erkeği anlama diye bir şey yoktur. Temelinde insan olunması tüm bireyleri eşit kılar. Kültürümüzden belki de iyi niyetten gelen bir yaklaşımla kadınlarımıza daha korunmaya muhtaç şekilde yaklaşılmış. Kadınların aile içindeki "kız evlat," "eş" ve “anne” gibi geleneksel rolleri, bu korumacı yaklaşım ile onları geri planda bırakmış. Korumanın arkasından da ona hükmetmek gelmiş. İnsana insan olduğu için saygı her şeyin başlangıcıdır” diye konuştu.

Yasalarımız iyi ama…

Kadınlara seçme ve seçilme gibi hakların verilmesi ile dünyadaki toplumsal eşitlik kavramının kazandırılmasına öncü olunduğunu kaydeden Prof.Dr. Akhan, ancak günlük yaşam pratiklerinde kadınların konumunun ikincil planda kalmaya devam ettiğini vurguladı. Prof.Dr. Akhan,”Hala dünyanın birçok yerinde tam eşitlik sağlanabilmiş değildir” dedi.

“Kültürel  inkılap şart”

Aldıkları eğitimle ilgili edindikleri bilgileri aktaran öğrenciler ise eşitlik kavramının herkes tarafından bilindiğini ancak uygulamada sıkıntı yaşandığı paydasında birleşti.

Maliye Öğrencisi Osman Baylan, idarecilerin desteği ile bu farkındalığın küresel bazda ele alınmasını isterken; İlk ve Acil Yardım Bölümü öğrencisi Egemen Güler, kanunların hala yeterli olmadığını, çözüm için kültürel bir inkılabın şart olduğunu söyledi. Hemşirelik Bölümü Öğrencisi Gamze Elikaya, eğitimden meslek hayatında kullanabileceği önemli bilgiler edindiğini ifade ederken; İslami İlimler Öğrencisi Huriye Ünal, kadınların öğrenilmiş çaresizlik kavramını kırarak haklarının farkında olması gerektiğini söyledi. Hemşirelik Öğrencisi Gülizar Demir, ülkemizde kadın ve erkeğin eşit olmadığını, eşitlenmeyi bekleyen iki çeşit olduğuna vurgu yaptı.

Öğrencilerden gelen ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ topluluğunun kurulması önerisine tam destek veren Rektör Prof.Dr.Akhan, konunun seçmeli ders olarak müfredatta yer alması fikrine de sıcak baktı. Rektör Prof.Dr.Akhan, konuyu senatoya sunacağını söyledi.

Karşılıklı fikir paylaşımının ardından öğrenciler belgelerini Rektör Prof.Dr.Akhan’ın elinden aldı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Markus Horn cine-concert Nosferatu gösterisi tarihe geçti
Sonraki Haber En büyük görev İzmirli kadınlara

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?