ANA SAYFA > İZMİR > Emir Sultan’da tarihi dokunuş

Emir Sultan’da tarihi dokunuş

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
 Emir Sultan’da tarihi dokunuş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi Emir Sultan Türbesi’ni baştan sona restore etti. Bahçe içinde yer alan Derviş Evi’ne de canlı insan yüzlerinden kopyalanarak yapılan 15 heykel yerleştirdi. Restorasyon çalışması, Tarihi Kentler Birliği’nin “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda ödül aldı.

Kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından 2013 yılında yeniden ziyarete açılmıştı. Tarihi türbede aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı binayı aslına uygun olarak yeniden ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da türbe bahçesinde, devrinin önemli kişilerine ait mezarların bulunduğu hazire (mezarlık yeri) bölümündeki çalışmalara yoğunlaşmıştı. Büyükşehir Belediyesi, özenle sürdürdüğü çalışmaların ardından hazire bölümünün restorasyonunu da tamamladı. Türbe içerisinde yer alan tedvirhane/semahane bölümü ile bitişiğindeki Derviş Evi kısmını da yenileyen Büyükşehir Belediyesi, bu alanı “Tasavvuf ve Derviş Sergisi” olarak hizmete açacak. “İnsan formunda canlandırma” tarzındaki 15 adet heykel, alanında uzman kişi ve akademisyenler tarafından belirlenerek geleneksel kıyafetleri ile giydirildi.

Canlı insan yüzleri kopyalandı
Heykellerin yapımında kullanılan malzeme, insan ve çevre sağlığına zarar vermeyen, kanserojen madde içermeyen, özel iklimlendirme şartı gerektirmeyen şekilde yapıldı. Özel bir silikon maddesi kullanılarak yapılan heykellerin en önemli özelliği ise gerçek canlı insan yüzlerinden kopyalanarak yapılmış olması. Ayrıca heykellerde kullanılan saç-sakal gibi detaylar da gerçek insan kıllarından yararlanılarak yapıldı ve diğer yüzeylerde insana ait gerçek ten dokusu hissi verecek özel detaylar kullanıldı.

Derviş çeyizi objeleri de sergilenecek
İzmir kültür tarihinin zenginliklerinden biri olan Emir Sultan Türbesi’ndeki Tasavvuf ve Derviş Sergisi’nde ayrıca dervişlerin kıyafetlerini gösteren 33 adet resim, 10 adet orijinal tekke yazısı ile çeşitli tarikatlara mensup derviş ve şeyhlerin kullandığı, “derviş çeyizi” denilen malzemelerden elif nemed, keşkül-i fukara, mütteka, pazarcı maşası, teber, tığ-bend, surre alayı çantası ve mengüç gibi objelerin orijiinalleri de sergileniyor.

Tarihi Kentler Birliği’nden Emir Sultan Türbesi’ne başarı ödülü
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarını yaptığı Emir Sultan Türbesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından 17 Kasım’da düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda başarı ödülü aldı.

Önemli isimler burada yatıyor
İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir’in OSB başarısı Irak’a rol model oldu
Sonraki Haber Mıknatıs Bornova’da

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?