ANA SAYFA > EKONOMİ > Dondurucu soğuklar zam olarak yağdı

Dondurucu soğuklar zam olarak yağdı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Dondurucu soğuklar zam olarak yağdı

Mevsim normallerinin altındaki hava sıcaklıklarından dolayı yaşanan zirai don tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Tarla ve seralardaki ürünlerin zarar görmesi sonucunda sebze ve meyve fiyatlarında akıl almaz artış gözlendi.

Soğuk havaların tarımsal üretimi olumsuz etkilememesi için uyarılarda bulunan  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. M.Ercan Özzambak; “Don olayı sera ürünleriyle ilişkilendirilerek aktarılabilir. Seralardaki bitkiler ısıtılarak korunabilir ancak tarlada ise ürünler lastik yakma gibi yöntemlere başvurularak korunabilir. Bu koruma yöntemi tam olarak uygulanmadığından ve birden bastıran Sibirya soğuklarına hazırlıksız yakalanıldığından ürünler etkilenmiştir. Bu durum muhakkak pazara yani fiyatlara yansır. Çiftçiler için bir diğer etkili koruma yöntemi ise sigorta yaptırmaktır’’ diye konuştu.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz hafta yaptığı Ege’nin kıyı kesimlerinde kuvvetli don riski oluşacağı açıklamasının ardından hava sıcaklıklarının normalin altına düşmesi, seralarda ısınma maliyetlerinin artmasına, verim düşüklüğüne, tarlada yetiştirilen kışlık sebzeler ile hasadı devam eden ürünlerde ise don olaylarının yaşanmasına sebep oldu.

Özellikle yüksek kesimlerde bulunan tarım arazilerinin don ve aşırı soğuktan etkilendiği belirtilirken, hava sıcaklığının bu derecelere düşmesine alışkın olmayan ve bu şekilde don olayını uzun zamandır görmeyen çiftçiler hazırlıksız yakalandı. Tarlalarda yaşanan buzlanma sonrasında donarak çürüyen ürünler pazar değerini kaybederek üreticiyi de, tüketiciyi de zarara uğrattı. Marul, ıspanak, karnabahar, kereviz gibi sebzelerin hale girişinde azalmalar yaşandı. Buna bağlı olarak da fiyatlarda şok artışlar yaşandı. Muz, narenciye gibi hasadı henüz tamamlanmayan ve dalda kalan meyvelerin ciddi zarar görmesi sonucunda fiyatları ikiye katlandı.

Soğuk havaların devam etmesi durumunda zararın daha büyük olmasından endişe edildiğini bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü, dondurucu soğuğun tarımsal üretime zararlarının belirlenmesi amacıyla hasar tespit çalışmalarına başladı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber CHP İzmir'de görev paylaşımı yapıldı
Sonraki Haber Karşıyaka'da yarın elektrik kesintisi var

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?