ANA SAYFA > GÜNDEM > DOKUZ EYLÜL'ÜN İLK SEFERİ KARŞIYAKA'YA...

DOKUZ EYLÜL'ÜN İLK SEFERİ KARŞIYAKA'YA...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
DOKUZ EYLÜL'ÜN İLK SEFERİ KARŞIYAKA'YA...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uzay teknolojisiyle inşa edilen ve karbon kompozit gövdeye sahip katamaran tipi yolcu gemilerinden ikincisi de sefere başladı. İlk sefer Konak-Karşıyaka arasında yapıldı.

"DOKUZ EYLÜL" adı verilen gemi ilk seferini saat 09.40'ta Konak-Karşıyaka arasında gerçekleştirdi. Körfez ulaşımını geliştirmek amacı ile Yalova'da yaptırılan yolcu gemilerinden ilk olan Çakabey, Şubat ayından itibaren hizmet vermeye başlamıştı.
Özata Tersanecilik tarafından üretimi devam eden dördüncü ve beşinci gemilerin gövde imalatı hızla devam ederken, yıl sonuna kadar gelmesi hedeflenen toplam 2 gemi ile körfez ulaşımında kapasitenin de artması planlanıyor.
Yeni yolcu gemilerinin sürati ve manevra kabiliyeti sayesinde iskeleler arasında daha sık sefer düzenlenebilecek. Karbon kompozit gemiler sayesinde, daha az yakıt tüketimi ve ulaşımda maliyetlerin azaltılması da hedefleniyor. Gemilerde kullanılan karbon kompozit malzeme, ağırlığa bağlı olarak yakıt sarfiyatını düşürüyor, bakım-tutum-onarım masraflarını azaltıyor ve gemilerin kullanım ömrünü uzatıyor. Karbon kompozit malzemede ayrıca metal yapı materyallerinde olduğu gibi korozyon oluşmuyor, ses ve ısı izolasyonu yüksek oranda sağlanabiliyor ve karbondioksit salınımı yakıt tüketimine bağlı olarak daha az gerçekleşiyor. Hammaddesi Türkiye'de üretilen karbon kompozit malzemeden imal gemiler, bu özellikleriyle çelik ve alüminyuma göre daha avantaj sağlıyor. Yapımları devam eden yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı. Yeni gemilerin süratleri dikkate alındığında, iç körfezdeki günlük sefer sayısı ortalama 200'den, 300'e ulaşacak, yolcu sayısı da artacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yolcu vapurlarına ek olarak 3 adet yeni arabalı vapur alımı da gerçekleştirecek. 14 knot hızında olacak vapurlar 450 yolcu, en az 64 otomobil, 10 motosiklet ve 10 adet bisiklet kapasiteli. Fiziki engelli ve görme engellilerin binmesine ve hareket etmesine uygun yapılacak yeni araba vapurlarında 2-5 yaş arası çocuklar için oyun alanı, evcil hayvan kafesleri, Bebek arabası ve tekerlekli sandalye için 2 adet asansör bulunuyor.
İZDENİZ A.Ş.'nin ihaleye çıkarak 3 yıl için kiraladığı arabalı vapur "Mavi Körfez", Şubat ayında hizmet vermeye başlamıştı.
İzmir'in yeni gemilerinin isimlerini belirlemek için Büyükşehir Belediyesi'nin internet üzerinden başlattığı ve 500 bini aşkın oy kullanılan ankette ilk sırayı "1881- Atatürk" almıştı. Karşıyakalılar da KSK'nin efsane kaptanı Cengiz Kocatoros'un (Gode Cengiz) adına oy kullanıp, gemilerin birisine isminin verilmesini sağladı.
 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber KARŞIYAKA BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER’DE ÇALIŞKAN’IN YERİNE ÇALIŞKAN GELDİ
Sonraki Haber KARŞIYAKALILAR DURAKLARDA BEKLEDİ...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?