ANA SAYFA > EĞİTİM > DEÜ'ye 2 milyon dolarlık süper bilgisayar

DEÜ'ye 2 milyon dolarlık süper bilgisayar

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
DEÜ'ye 2 milyon dolarlık süper bilgisayar

Jeofizik ve petrol endüstrisinde önemli bilimsel çalışmalara imza atan Dr. Özdoğan Yılmaz, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Jeofizik Sismik Laboratuvarına 2 milyon dolar değerinde yüksek veri işleme kapasiteli bilgisayar bağışladı. Dört yüz bilgisayara eşdeğer güçteki süper bilgisayar, jeofizik sismik veri işleme ve analiz gücü ile Türkiye’deki üniversiteler arasındaki tek olma özelliğine sahip.

Petrol endüstrisi ve jeofizik alanında dünya çapında birçok önemli çalışmaya imza atan ve Avrupa Bilimler Akademisi’ne seçilen bilim insanı Dr. Özdoğan Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Jeofizik Sismik Laboratuvarı’na (SeisLab) yazılım ve donanımı yaklaşık 2 milyon dolar değerindeki üç parçadan oluşan süper bilgisayar kümesi bağışladı. Sahip olduğu veri saklama ve işleme kapasitesiyle yaklaşık 400 bilgisayarın işini tek başına yapabilen süper bilgisayar, bir yılda tamamlanan veri analizini bir ay gibi kısa bir sürede sonuçlandıracak. Bilgisayarın yıllık 180 bin dolar olan bakım ve lisans ücreti de Dr. Özdoğan Yılmaz tarafından karşılanacak.

Amerika ve Avrupa’da jeofizik alanında uzun yıllar çalıştığını ve dört yıl önce İzmir’e yerleştiğini ifade eden Dr. Özdoğan Yılmaz, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Deniz Jeofiziği Sismik Laboratuvarı (SeisLab)’nın yaptığı çalışmalarla bilim dünyasına önemli katkı sağladığını belirterek, “Verinin işlenmesi ve saklanmasının önemini iyi bilirim. SeisLab Koordinatörü Prof. Dr. Günay Çifçi hocamızın liderliğindeki bu laboratuvar, dünya çapında birçok çalışmaya imza attı. Ülkem ve bilim dünyası adına kendileriyle gurur duyuyorum. Bu ekibin daha büyük projeler hazırlayarak ülkemize ve bilim dünyasına katkı sağlamaları için bağış yapmak istedim. Genç bilim insanlarına böyle bir katkı sağlamak benim için büyük bir mutluluk. Bilim yuvalarını desteklemek hepimizin görevi” diye konuştu.

400 BİLGİSAYAR GÜCÜNDE

Süper bilgisayarın hızlı veri analizi ve depolama özelliğiyle üniversitenin teknolojik altyapısına önemli katkı sağlayacağını belirten SeisLab Koordinatörü Prof. Dr. Günay Çifçi ise, “Yürüttüğümüz çalışmalar, yoğun veri depolama ve işleme yükünü de beraberinde getiriyor. Laboratuvarımızdaki tüm bilgisayarların yapabildiği veri analizini tek başına yapabilecek güce sahip bilgisayar kümesi, yaklaşık 400 bilgisayar gücünde. Bu süper bilgisayar, Piri Reis’in denizlerden topladığı tüm verileri hızlı şekilde işleyecek. Bu sayede bir yılda yapılan analizler bir ayda tamamlanacak. Bu durum laboratuvarın işleyişini hızlandıracak. Genç akademisyenler, daha fazla araştırma ve proje yapma imkanı bulacak” diye konuştu.

BİZLERİ GURURLANDIRDI

Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Değerli hocamızın bu bağışı, bizleri mutlu etti. Kendisi, Amerikan Uluslararası Jeofzik Teşkilatının verdiği Virgil Kauffman Altın Madalyası ile Avrupa Yerbilimleri ve Mühendisleri Cemiyeti tarafından verilen Conrad Schlumberger Yüksek Ödülü’nü aldı. Uygulamalı jeofizikte yaptığı köklü araştırmalardan dolayı da 2002’de Avrupa Bilimler Akademisine seçildi. Bu yönüyle de ülkemizi en iyi şekilde temsil eden hocamıza teşekkür ediyoruz.”

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Zuhal Olcay yeni yaşını Karşıyaka'da sahnede kutladı...
Sonraki Haber MHP İl Başkanı Karataş'tan futbol takımlarına başarı temennisi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?