ANA SAYFA > İZMİR > Çıray: Kemik iliği bankasını AKP konuşur CHP yapar

Çıray: Kemik iliği bankasını AKP konuşur CHP yapar

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Çıray: Kemik iliği bankasını AKP konuşur CHP yapar

AKP'nin sağlık politikalarını eleştiren CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Aytun Çıray, "İyi başladıkları sağlık politikalarını kötü bitirdiler. Hiç bir sözlerini tutmadılar. Kemik İliği Bankası kurmak için daha kaç çocuğumuzun hayatını kaybetmesi lâzım?" diye sordu.

Seçim çalışmalarını kendi bölgesinde yoğun bir şekilde sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray'ın önünü lösemi hastası küçük bir kızın annesi kesti. Gözlerinden yaş süzülen annenin titreyen dudaklarından "Küçük kızım büyük bir hastalığın pençesine düştü. Minik yavrum lösemi hastası. Uzun süredir uygun kemik iliği için sıra ve çare bekliyoruz. Kızımın yaşadıklarının bin katını yüreğimde hissediyorum. Bizim ülkemiz bu kadar mı aciz?" sözleri dökülüverdi. Önce kendisini takip eden anons aracının sesinin kapatılmasını isteyen ardından da etrafındakileri sesiz olmaya çağıran Milletvekili Dr. Çıray, öncelikle bir insan sonra da bir hekim olarak anneye duyduğu üzüntüyü bildirdi.

"BAKAN MI DOĞRU SÖYLÜYOR MÜŞTEŞAR MI?"

Hıçkırıklar içinde ağlayan anneyi teselli etmeye çalışan CHP İzmir Milletvekili Çıray, " Ne yazık ki bir evlâdımızın kemik iliği bulamaması nedeniyle yaşadığı  çaresizliği basına yansıyınca AKP Sağlık Bakanlarının aklına 'Kemik İliği Bankası' vaadi geliyor," dedi. Son olarak adına TÜRKÖK (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) denilen Kemik İliği Bankasının daha önce de Melis Akbaş'ın hastalığı döneminde kendisi tarafından gündeme getirildiğini hatırlatan Dr. Aytun Çıray, "2013 yılının Temmuz ayında Efe öldüğünde, 4 ay içinde TÜRKÖK'ü açıyoruz dediler doğru çıkmadı. Melis'in ardından onlarca çocuğumuz hasta oldu. Aynı basın toplantısında Bakanlık Müsteşar Yardımcısı 527'si çocuk 844 hastanın kemik iliği nakli olmayı beklediğini söylerken, Bakan Müezzinoğlu ise kemik iliği nakli bekleyen 550 çocuk ve 350 civarında yetişkin var, diyor. Bu nasıl bir ciddiyetsizliktir? Millet çare bekliyor Sağlık Bakanı lâf üretiyor. Daha da önemlisi piyasada bir çok kanser ilacı bulunamıyor. Aileler yurtdışından ilâç getirtebilmek için her yola başvuruyorlar.13 yıldır AKP konuşuyor, Kemik İliği Bankasını CHP İktidarımızda biz yapacağız. Sözümüz söz"şeklinde konuştu.

"KEMİK İLİĞİ BANKASI İÇİN DAHA KAÇ BEBEĞİN ÖLMESİ GEREKİYOR?"

Dr. Aytun Çıray 11 Ekim 2014'de bir soru önergesi vermişti. Çıray, önergesinde “Kemik İliği Bankası kurmanız için daha kaç çocuğumuzun ölmesi gerekir?” diye sormuştu. Cevap alamadığı soru önergelerini ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun sözlerini hatırlatan Dr. Aytun Çıray, “İçimdeki isyanı seslendiriyorum: Sayın Bakan Kemik İliği Bankası kurmanız için daha kaç bebeğin ölmesi gerekiyor?” şeklindeki sözleriyle sert tepki göstermişti.

AKP Hükümetinin ihmalkâr sağlık politikaları yüzünden kaybedilen hastalar için çok üzüldüğünü ifade eden Çıray, bunlara benzer çok acıların yaşanmakta olduğuna ve yaşanabileceğine vurgu yaptı.

"AKP Hükümeti her yıl yabancıların kemik iliği bankalarına 20 milyon dolara yakın para ödüyor. Biz olsak bu kadar paraya çoktan tüm yan kuruluşlarıyla birlikte Kemik İliği Bankası’nı kurmuştuk,” iddiasında bulundu.

Çıray sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer TÜRKÖK'ü 5-6 yıl önce bitirseydiniz  bugüne kadar kaybettiğimiz hastaları kaybetmeyecektik. 300 -400 bin donörümüz olacaktı ve evlâtlarımız yaşayacaktı. Bugünlere geldik Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre veri tabanına sadece 13500 donörün bilgisi aktarılmış. Bu ayıptır, günahtır."

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Uçar: Üretim varlığı paylaştırır ve barış getirir
Sonraki Haber Karşıyaka Protokolü temiz çevre için toplandı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?