ANA SAYFA > GÜNDEM > CHP Karşıyaka’da olaylı kongre

CHP Karşıyaka’da olaylı kongre

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
CHP Karşıyaka’da olaylı kongre

Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka Kadın Kolları Olağan Kongresi bugün Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Şaibe iddialarının karıştığı kongrede birçok tatsız olay yaşandı.

İki adayın başkanlık için yarıştığı kongreyi, Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, CHP İzmir milletvekili adayı Nurgül Uçar, eski ilçe başkanları ve bir çok partili takip etti.

Kongre’nin ilk konuşmasını gerçekleştiren CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım; “Bugün Türkiye Cumhuriyet’i yönetilemez hale gelmiştir. Bu iktidardan kurtulmanın yolu, 2019’da bizi iktidara taşıyacak adımların örgütümüzün kolları tarafından şimdiden atılmasından geçmektedir. Bu kongreden hangi sonuç çıkarsa çıksın kazanan Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır. Birlik ve beraberlik içerisinde 2019’da iktidara yürüyeceğimize, bu yolun taşlarını Karşıyaka’dan döşeyeceğimize eminim. Her iki adaylarımıza da başarılar diliyorum. Tüm kadın yoldaşlarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Yıldırım’ın ardından söz alan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurhan Yahya, “Bugün burada olmamızı, Türkiye’de siyaset yapabilmemizi sağlayan Cumhuriyet’in ve partimizin kurucusu Mustafa Kemal’in şu sözleriyle konuşmama başlamak istiyorum; ‘Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir’. O büyük insan bu sözü tam 92 yıl önce söylemiştir. Bu sözün ardından beklersiniz ki bugün meclisin yarısı kadın milletvekilleriyle dolsun, il ve ilçe başkanlarının yarısı kadın olsun. Her fırsatta kadınların ne kadar önemli bir güç olduğunu söylüyoruz fakat konu önemli bir konum olduğunda amalarımız bir anda artıyor. Erkeklere anlatamadığımız bir şey var. Bu gün parti içinde veya mecliste bulundukları makamları biz kadınlara borçlular. Çünkü kadınlar tıpkı Cumhuriyet’i olduğu gibi Cumhuriyet Halk Partisi’ni de sırtlayan güçtür. Elimizdeki gücün farkında olmadığımız için örgütlenerek kadın dayanışmasını gösteremiyoruz. Seçilecek kadınların arkasında durmuyoruz. Kendi aramızdan birilerini o makamlara taşıyamadığımız sürece şikayet etmeye devam edeceğiz. Biz canla başla mücadele ederek yolumuza devam edeceğiz. Bugün İzmir’de CHP’nin oylarının artması siz kadınların eseridir. Ne mutlu bana ki sizler gibi boyun eğmeyen, dik duran yol arkadaşlarım var. Kongrelerde kimin kazandığı önemli değildir. CHP kazanacaktır, Karşıyaka kazanacaktır, demokrasi kazanacaktır. Bugün sonuç ortaya çıktıktan sonra bizlere yakışan, görev verilen yönetime sahip çıkıp desteklemek ve birlikte iktidar için çalışmaktır” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

“Bu bir formalite”

Kongrede söz alan bir diğer isim Cumhuriyet Halk Partisi’nden İzmir’de belediye başkanı seçilen ilk kadın Nurgül Uçar’dı. Uçar, “Ben 2013 yılına kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihinde İzmir’deki tek kadın belediye başkanıydım. Biz sıradan insanlar hep çalışıyoruz. Hep çalışanlar kız kardeşlerim. Ben alanlarda sokaklardayken kız kardeşlerim hep daha çok yanımdaydı. Kadın aday olunca belki de kadın kollarının adayı olarak görüldüm, ilçe başkanlarımızdan, belediye başkanlarımızdan çok da destek göremedik. Dün Aliağa’da kongredeydim. 1930 doğumlu bir annemiz oy kullanmaya geldi. Bu kadar yaşlı olmasına rağmen söz hakkını kullanmak için geldi. Bu hepimize ders olsun. Çok fazla kadın üyemiz var. Karşıyaka’da 4600 kadın üyemiz var. Biz bu süreçlerde aslında gücümüzün farkında olmadığımızı görüyoruz. Bu ülkenin yarısı olan kız kardeşlerim, söz hakkında da yarıyı istiyor. Cinsiyet kotası yarıya çekilmeli. 1935’te kadına milletvekili seçilme hakkı verildi. O günden bugüne İzmir’de toplam 30 kadın milletvekili çıkmış. 1930’dan tutun 2014 dahil ülkemiz 18 yerel seçim geçirdi. 31 bin erkek başkanımız, 189 kadın belediye başkanımız oldu. İzmir’de toplam 10 tane kadın belediye başkanı oldu. Burada bir sürü kadın arkadaşımız var. İstersek kurayla seçelim, adı çıkan başkan olsun. Benim için hiç fark etmez. Bizim çamurdan insana ihtiyacımız var. Lütfen bu seçimi bir prosedür olarak görelim. Bir başkanımız, bir yönetim kurulumuz olsun ama kalan hepimiz Cumhuriyet’in sokaktaki çalışanları olalım” dedi.

“Ben Atatürk’ün adayıyım”

Protokol konuşmalarının tamamlanmasının ardından adaylar konuşmalarını yapmak üzere kürsüye geldi. Kürsüde konuşan ilk aday olan Sevda Erkan, “Burada taraflı açıklamalarda bulunmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Biz başka partinin üyesi değiliz. Biz de bu partinin emekçisiyiz. Herkes kadar emeğim olmasa yüzüm tutup buraya çıkmazdım. Ülkemiz şu anda toplumsal bunalım görüntüsü vermektedir. Çevremizde gelişen olaylar, vahşet, şiddet ve nefret insanların kanını dondurmaktadır. İnsanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. Bizler mücadelemizi Altı Ok’un altında sürdüreceğiz. Ülkemiz şu anda kadın hakları konusunda 120. sırada. Oysa 1934’te Dünya’daki ilklerden biri olarak seçme seçilme hakkını alan kadınlar da bizlerdik. Başka bir deyişiyle Dünya birincisiydik. Bu gerilemenin tek suçlusu kadınlar olamaz. Bu gün burada kim seçilirse seçilsin, önce kendi partimiz olmak üzere tüm kadınlarımızı kucaklamalıyız. Bana hep diyorlar ki sen kimin adayısın? Ben Pir Sultan Abdal’ın adayıyım, ben Yunus Emre’nin adayıyım, ben Hacı Bektaş Veli’nin adayıyım, ben Mevlana’nın adayıyım, ben Deniz Gezmiş’in, Hüseyin İnan’ın, Yusuf Aslan’ın adayıyım, ben 15 yaşında yaşını büyüterek idama götürdükleri Erdal Eren’in adayıyım, Berkin’in adayıyım, sokakta dövülerek öldürülen Ali İsmail’in adayıyım, örgütlü kadınların adayıyım, ben Atatürk’ün adayıyım” diyerek partililere seslendi. Erkan’ın sözleri salonda uzun süre alkışlandı.

“Oyumuzu %4.6 arttırdık”

Erkan’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen, şu anda da CHP Karşıyaka Kadın Kolları Başkanlığı görevini yürüten Birgül Çağrı; “Gördüğünüz gibi biz kadınlar birlikteyiz. Bir tane Cumhuriyet Halk Partisi var. Cumhuriyet’ten bile yaşlı olan partimiz her kurultaydan sonra yenilenerek bugüne kadar gelmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İki büyük eserim var, biri cumhuriyet, biri cumhuriyet halk partisidir’ sözü çok önemlidir. Parti çalışmalarım sırasında halktan birisi olduğumu hiç unutmadım. Öğretmenliğimi yaparken ülkenin pek çok yerinde görev yaptım. Öğrencilerime hep doğayı ve insanı sevmelerini, en önemlisi Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerini sahiplenmeyi öğrettim. Biz görevi 3 Eylül’de devraldık. Devraldığımız andan itibaren oy kaybettiğimiz Mustafa Kemal ve İnönü Mahalleleri’nde toplantılar yaptık, çalışmaya başladık. Karşıyaka olarak Türkiye’nin en yüksek oyunu alan ilçe olduk. 7 Haziran seçimlerine göre %4.6’lık bir artış sağlayarak bir milletvekili daha kazandık. Cumhuriyet Halk Partisi’ni en yukarılara taşımak için emek harcadık. Bizler hep meydanlardaydık. Ben çalışma arkadaşlarıma hepinizin önünde teşekkür ediyorum Amacımız çoğalmak, iktidar ışığının Karşıyaka’dan yayılmasıdır. Hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Olaylı oylama

Konuşmaların ardından oylama aşamasına geçildiğinde ise salon bir anda karıştı. Divan kurulu düzeni sağlayamayınca üyeler sandıkların başına yığıldı. Yüzlerce üyenin sandığın başına yığıldığı dakikalarda dolaşım bozukluğu rahatsızlığı olan partili bir kadın üye bir anda fenalaşarak yere yığıldı. Tansiyonunun düştüğü öğrenilen partili kadın ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yaklaşık yarım saat süren karmaşanın ardından oy atan bazı üyelerin imzalarını atmadığı, imzalarını atan bazı üyelerin ise oy kullanmadan salonu terk ettiği ortaya çıktı.

Listelerdeki imza sayısıyla sandıktaki oy sayının eşit olmaması sonucunda şaibe karışan seçimlere bir saat ara verildi. Programı sebebiyle oylama aşamasından önce salonu terk eden CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, apar topar salona geri döndü. Adaylar Sevda Erkan ve Birgül Çağrı’yı yanına çağıran Yıldırım, ikiliyle uzun süre görüşerek fikirlerini öğrendi. Seçimlere şaibe karıştığını belirten Sevda Erkan, seçimin iptalini ve başka bir günde tekrar edilmesini istedi. Diğer aday Birgül Çağrı ise atılan oyların geçersiz sayılarak seçimlere devam edilmesini istedi. Konuyla ilgili İl Yöneticileri ile de görüşen Uğur Yıldırım, seçim iptal edilirse yeni yapılacak seçim parti kongre takviminin dışında kalacağı için Karşıyaka’nın kadın delegelerinin İl Kongresinde temsil edilemeyeceğini öğrenince seçimlerin devam etmesine, itirazların seçimin sonuçlanmasının ardından İl Yönetimi’ne yapılmasına karar verdi. Bir saati aşan aranın ardından tekrar başlayan oylamada yine düzen sağlanamadı. Oy kullanacak parti üyeleri düzgün bir sıra oluşturmadan tekrar sandığın başına yığıldı. Bu sırada düzeni sağlamaya çalışan görevlilerle partililer arasında tartışma çıktı. Görevli bir kadınla partili bir kadın uzun süre ağız dalaşına girdi. İkilinin kavga etmesini araya giren Divan Başkanı engellerken, tartışmaya katılan partili kadın gözyaşlarına hakim olamadı.

Uzun süren karışıklığın ardından mikrofonu eline alan İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, arka arkaya üyelere ve sandık görevlilerine ikazlarda bulundu. Kadın Kolları’nın seçimlerine bu şekilde müdahale etmek zorunda kaldığı için üzgün olduğunu belirten Yıldırım, düzeni sağlamak adına bunu yapmasının bir mecburiyet haline geldiğini belirtti. Mikrofonu eline aldıktan sonra seçim süresince uyarılarını sürdüren Yıldırım’ın müdahalesinin ardından oylama hızlı ve düzenli bir şekilde sonlandırıldı. Yapılan sayımda 452 üyenin oy atmış gibi imza attığı fakat 439 üyenin oy kullandığı belirlendi. Oyların sayımı süresince de olaylar bitmedi. Divan’daki bir görevlinin Birgül Çağrı’ya çıkan oylarda sevincini belli eden hareketler yapması üzerine Sevda Erkan’ın taraftarları büyük tepki göstererek görevlinin sahneden indirilmesini istedi. Görevli sahneden inmemekte ısrar edince sinirlenen Sevda Erkan kalkıp görevlinin üstüne yürüdü. Araya giren diğer partililer Erkan’ı sakinleştirdikten sonra, tarafını belli eden görevli de görevinden alınarak sahneden indirildi. Sayımın sonunda 8 oy geçersiz sayılırken, Birgül Uçar geçerli oyların 231’ini alarak Başkan oldu. 200 oy alan Sevda Erkan ise seçime şaibe karıştığını ve seçimin iptali için resmi başvuruda bulunabileceğini söyledi.

 

Salahattin Oytun İdel/Karşıyaka Haber

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Şifa Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi tıp merkezlerine kapatma kararı
Sonraki Haber Aktif Şehir Karşıyaka...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?