ANA SAYFA > GÜNDEM > "Çandarlı Limanı kaderine terk edilmesi"

"Çandarlı Limanı kaderine terk edilmesi"

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’dan, 15 Mayıs 2011’te temeli atılan Çandarlı Limanı kaderine terk edilmesin uyarısı geldi.

2011’de başlayan projede teknik sebeplerden ötürü ilerleme kaydedilemediğini belirten Yorgancılar, Çandarlı’nın ‘35 İzmir 35 Proje’ arasında belki de en önemli proje olarak dikkat çektiğini vurguladı.

Çandarlı Limanı’nın İzmir’in lojistik merkezi olarak 2023 hedeflerine ulaşmada büyük rol oynayacağını ifade eden Yorgancılar, “Çandarlı, 2 bin metre rıhtım uzunluğu ve 4 milyon TEU (uluslararası gemi ticareti konteyner ölçü birimi) kapasitesinin 12 milyon TEU’ya ulaşması ile dünyanın sayılı limanlarından biri olarak gösterilmektedir. Ancak, çok üzülerek görmekteyiz ki; 2011 yılında başlayan projede, teknik sebeplerden ötürü ilerleme kaydedilememektedir. Bölge ticaretini canlandırmasının ötesinde; yaratacağı istihdam, hammadde ve mamul madde aşamasında yaratacağı katma değerle çok önemli bir konumda bulunan Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesi şu anda atıl olarak beklemektedir” dedi.

Yoğun rekabette avantaj sağlayacak
Yoğun küresel rekabetin yanı sıra ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyadan kaynaklanan jeopolitik risklere vurgu yapan Yorgancılar, Çandarlı Limanı inşaası ile ilgili ihale şartnamesinde değişiklik yapılması talebini dile getirdi. Yorgancılar, “ABD Merkez Bankası- FED’in yakın bir zamanda alacağı faiz artırım kararı ve mevcut kırılganlıklarımızın belirginleşmesi zaten bir takım tehditleri ülkemiz üzerinde tutmaktadır. O nedenle, bizler daha çok çalışmak, daha çok üretmek ve ürettiğimizi satmak zorundayız.  Böylesi bir süreçte, Çandarlı limanı gibi bir proje atıl bekletilemez. 5 Kasım 2013 tarihinde yapılan ihalede hiçbir firma eğer teklif vermiyorsa, bazı şartları değiştirmek gerektiği çok açıktır. İlk faz inşaatında 4 milyon TEU’ya ulaşmak ve limanın çevre bağlantılarını sağlayacak otoyol ve demiryolu bağlantılarının da yüklenici firmadan yapılmasını talep etmek çok gerçekçi bir yaklaşım değildir. Baktığımızda sonuçta, bekleyen bir liman ve bekleyen bir İzmir tablosu ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

Güçbirliği yapılmalı
EBSO olarak istek ve temennilerinin hiçbir İzmir projesinin askıda kalmaması olduğunu vurgulayan Yorgancılar şunları söyledi, “Bunun sadece bir İzmir projesi olduğunu da düşünmüyoruz. Bölgemiz ve tabi ki ülkemiz için önem arz eden bir yatırımdır. Bu sebepten, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin de altını çizdiği gibi, limanın ilk yıllarda toplam 500 bin TEU’ya ancak ulaşılabileceği, kalan kapasitenin ise atıl kalacağı dikkate alınarak, ihalenin ilk fazında 500 bin TEU kapasitenin ve 500 m rıhtım uzunluğunun bulunması yeterli olacaktır. Bu şekilde en yakın zamanda yeniden ihaleye çıkılması ve projenin takibinin yapılmasını ülkemiz menfaatlerinden dolayı zorunlu görmekteyiz.Başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız olmak üzere, İzmir’in kanaat önderlerinden, yazılı ve görsel medyamızdan Çandarlı Liman projesinin tamamlanması hususunda destek talep ediyoruz.”
 

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber TFF, Karşıyaka'yı PFDK'ya gönderdi
Sonraki Haber Ali Engin'den kurultay mesajı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?