ANA SAYFA > İZMİR > Büyükşehirden çağrı: Bitsin bu vandalizm

Büyükşehirden çağrı: Bitsin bu vandalizm

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Büyükşehirden çağrı: Bitsin bu vandalizm

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki bazı üst geçitlere sürekli olarak zarar verilmesini eleştiren bir açıklama yayınladı.

Asansörlerin kapısını ve panel camlarını kıran, engelli ve yaşlılar için yapılan kabin içi tutamakları, elektrik kablolarını ve kontrol panolarını çalan, yürüyen merdivenlerin el bantlarını kesen, kabinlerde motor - at taşıyıp tuvalet olarak kullanan ve acil butonuna gereksiz şekilde basanlar yüzünden, İzmir’deki bazı asansörlü-yürüyen merdivenli yaya üst geçitleri zaman zaman kullanılamaz hale geliyor. Zarar gören merdiven ve asansörlerin yeniden kullanıma açılabilmesi için yapılan onarımlar, hem zaman hem de işçilik ve malzeme kaybına yol açıyor. Ama asıl sıkıntıyı vatandaş çekiyor. Yaya üst geçitlerine verilen bu zararlar, en çok da  toplumun dezavantajlı bölümünü oluşturan yaşlı ve engellileri etkiliyor.

Maddi değeri çok küçük parçaların çalınması bile bu geçitlerin bir süre sistem dışı kalmasına yol açıyor. Verilen hasarın durumuna göre Büyükşehir Belediyesi kendi imkanları  ile üst geçidi onarıp en kısa sürede hizmete almaya çalışırken, bazen çalınan ya da hasar gören parçaların alınması ve montajı için ihaleye çıkılması gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda söz konusu üst geçitler 2 ay gibi uzun bir süre kapalı kalabiliyor.

Vandalizm artıyor

Son aylarda yaya üst geçitleri ile ilgili şikayetlerin arttığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Yaya üstgeçit ve altgeçitlerdeki asansörlerin veya yürüyen merdivenlerin çalışmaması durumunda arızanın Büyükşehir Belediyesi’nin ihmalinden kaynaklandığı düşünülüyor. Oysa tüm asansörlü ve yürüyen merdivenli yaya geçitlerinde periyodik olarak bakım ve onarım çalışmalarını yapıyoruz. Zaten arızaların büyük kısmı vandalizm ve hırsızlık olaylarından kaynaklanıyor” dedi.

2015 yılında şehrin muhtelif yerlerindeki alt geçit ve üst geçitlerin yürüyen merdiven ve asansörlerinde 80’e yakın vandalizm ve hırsızlık olayı yaşandığına dikkat çeken Büyükşehir yetkilileri şöyle devam etti: “Zarar gören asansörlerimizin yeniden kamu kullanımına açılabilmesi için yapılan onarımlar, ciddi anlamda işçilik, malzeme ve zaman kaybına yol açıyor. Bu zarardan hem vatandaşlarımız hem de idare olumsuz yönde etkileniyor. Lütfen biraz sağduyu!”

Yok artık!

Asansörlerin kapısı ve panel camları, asansör iç-dış gösterge çağrı ve kumanda sistemlerinin butonları ve kabinlerdeki aynalar her montaj sonrası kısa süre içinde kırılarak kullanılmaz hale getiriliyor. Engelli ve yaşlı vatandaşlar için yapılan kabin içi tutamak küpeşteleri sökülüp çalınıyor. Yürüyen merdivenlerin el bantları kesici aletlerle kesilip zarar veriliyor. Genellikle sistemlerin ana elektrik tesisatı kabloları, topraklama tesisatı kabloları, asansör kontrol panosu ekipmanları çalınıyor. Ayrıca asansör kabinleri geceleri madde bağımlıları tarafından barınak olarak kullanılabiliyor ve zarar görüyor. Asansör kabin içerisine bisiklet, motorsiklet ile  at-eşek gibi yük hayvanlarının taşınması ve kapasitesinin üzerindeki sayıda yolcu binmesi gibi uygunsuz kullanımın yanında yine asansör kabinleri bazen tuvalet olarak kullanılıyor.

Öte yandan yürüyen merdivenlerin acil durum butonuna gereksiz yere basılması sonucu çalışmayan yürüyen merdivenlerin arızalı olduğu sanılarak Büyükşehir Belediyesi’ne şikayetler geliyor.

Emniyet’ten yardım istendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle hırsızlık olaylarının da artmasıyla birlikte geçtiğimiz Aralık ayında, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek; kamu kullanımına açık olan söz konusu üstgeçit ve altgeçitlerdeki denetimlerin arttırılması ve ek tedbirlerin alınması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda yardım istedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber AK Partili Delican'dan CHP'li Yüksel'e yanıt
Sonraki Haber Haber Bulunamadı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?