ANA SAYFA > SAĞLIK > Brucellozdan korunmak mümkün

Brucellozdan korunmak mümkün

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Brucellozdan korunmak mümkün

Hayvanlara özgü bir hastalık olan Brucellozun insanlara bulaşarak farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini dile getiren İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, hastalığın tedavisi ve hastalıktan korunma yöntemlerini anlattı .

Hayvanlara özgü bir hastalık olan Brucelloz, Brucella cinsi bakterilerle oluşan, tüm dünyada, özellikle Akdeniz ülkeleri ve Türkiye’de insan ve hayvanlarda görülebilen bir hastalıktır. Hastalık, aslında hayvanlara özgü olup insanlara da bulaşabilmektedir. Hastalık esas olarak kaynatılmadan ya da pastörize edilmeden tüketilen koyun, inek, keçiye ait süt ve süt ürünleri (taze peynir, krema) ile bulaşır. Kaşar, tulum peyniri ve kaynatılmış sütten mayalanarak hazırlandığı için yoğurt ile bulaşmaz. Salamura peynirler yüksek oranda tuz içerdiklerinden bulaş kaynağı değildir. Enfekte hayvanın iyi pişmemiş eti, özellikle sakatatları hastalık için risk oluşturur. Hastalık; hayvanlarla uğraşanlarda enfekte hayvanın çıkartılarıyla doğrudan temas sonucu ciltten, veterinerlerde ve laboratuvar çalışanlarında ise, solunum yolu veya deri bütünlüğünün bozulduğu yerlerden doğrudan temasla bulaşabilir.

BU BELİRTİLERİ TAŞIYORSANIZ DİKKAT!

Brusellonun hemen her sistemi ve organı tutabildiğinden klinik belirtilerinin farklı olabileceğini belirten İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, “Brusellozda ateş, terleme, halsizlik, iştahsızlık, kas ve sırt ağrısı gibi tipik olmayan belirtiler mevcuttur. Hastalar sıklıkla; titremeyle yükselen ateş, gece terlemesi, halsizlik, baş ağrısı, bel ve kas ağrısı gibi belirtilerle hastaneye başvururlar. Şikayetler 7-10 gün sonra azalır. Ateşli ve ateşsiz dönemler art arda sürebilir. Brusellozun en sık görülen komplikasyonları kas-iskelet sistemine aittir. Ayrıca mide-barsak, idrar yolları ve üreme sistemi, merkezi sinir sistemi, kalp-damar sistemine ait komplikasyonlar görülebilir” açıklamasında bulundu.

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Arokoyo tamam, Musa Sinan yolda…
Sonraki Haber Şarkılar ve sözcükler Çeşme'de dans edecek

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?