ANA SAYFA > İZMİR > Bin yaşındaki zeytin ağaçlarından sıkılan zeytinyağları satışa çıkıyor

Bin yaşındaki zeytin ağaçlarından sıkılan zeytinyağları satışa çıkıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Bin yaşındaki zeytin ağaçlarından sıkılan zeytinyağları satışa çıkıyor

Türkiye’nin Sakin Şehir Başkenti Seferihisar’da, yerel üreticiye verdiği destekle dikkat çeken Belediye Başkanı Tunç Soyer şimdi de zeytin üreticisi için önemli bir adım attı.

Belediye, kurduğu zeytinyağı fabrikasında, üreticiye  daha çok kazandıracak bir uygulama ile özel fabrikaların verdiği payı iki katına çıkarttı. Ayrıca 500 yaş üzerindeki zeytin ağaçlarını tespit ederek, bu ağaçların zeytinlerini diğerlerinden ayırarak toplamaya başladı. Bu “ölümsüz” ağaçlardan sıkılan zeytinyağları, düzenlenecek müzayede ile satılacak.

Bütünşehir Yasası’yla birlikte kapatılan köylerden belediyeye devredilen malların içerisinde yer alan ve uzun yıllardır kapalı olan Beyler Köyü Zeytinyağı Fabrikası, Seferihisar Belediyesi tarafından yenilenerek tekrar kullanıma açıldı. Fabrikanın açılışı 10 Aralık Terra Madde (Toprak Ana) Günü’nde köylüler ve öğrencilerin katılımıyla yapıldı. Programa Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Beyler Mahallesi Muhtarı Özgür Tekelioğlu, TEMA Seferihisar Şubesi Başkanı Züle Efecan, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte ilçe genelinde Seferihisar tarihine şahitlik etmiş yaklaşık 1000 yıllık zeytin ağaçlarından toplanan zeytinler katılımcılarla birlikte toplandı. İşlenmeye başlayan zeytinlerden çıkacak zeytinyağları, önümüzdeki günlerde Belediye tarafından yapılacak müzayede ile satışa çıkarılacak.

KANUNİ, SIĞACIK KALESİNİ YAPMAMIŞ, FATİH İSTANBUL’U FETHETMEMİŞKEN BU AĞAÇLAR VARDI

Etkinliğe katılarak 800 yaşında bir ağaçtan zeytin toplayan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Bu ağaçlar zeytin vermeye başladığında henüz Kanuni, Sığacık Kalesi’ni yapmamış, Fatih, İstanbul’u fethetmemişti. Tarihi bir ağacın zeytinini topluyoruz. İlçemizde bu yaşlarda birçok ağaç tespit ettik. Bu ağaçların zeytinlerini ayrıca sıkacağız ve paketlediğimiz kutularda açık arttırmayla satacağız” dedi.

İNSAN DOĞANIN BİR PARÇASI

Toprak Ana Günü’yle ilgili de açıklamalar yapan Başkan Soyer; “ Bugün Toprak Ana gününü kutluyoruz. Yine bugün aynı zamanda insan hakları günü.  İnsan da doğanın bir parçası. Bu iki anlamlı gün buluşmuş bir araya gelmiş. Bu buluşmayı kutlamak için, bugün çocuklarımız ile beraber toprağa dokunuyoruz, toprakta vakit geçiriyoruz ve zeytin topluyoruz. Çocuklar da doğayla buluşmanın, meyvelerini toplamanın keyfini yaşıyorlar. Daha çok çocuğumuzun, doğa ile daha çok vakit geçirmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

FABRİKANIN KOMİSYONUNU %15’DEN 8’E DÜŞÜRDÜK

Zeytinyağı fabrikasını hayata geçirdikleri için de çok mutlu olduğunu söyleyen Başkan Soyer; “Atıl durumda bulunan fabrikamızı yenileyerek hayata geçirdik. Yine burada üreticilerimize fayda sağlayacak bir adım atmaya çalıştık. Normalde zeytin üreticisi fabrikaya zeytinini teslim ettiğinde %15’ini işletme alır geri kalan yağı üreticiye verir. Biz burada yaptığımız  alımlarda %8’ini alıp %92’sini üreticimize bırakıyoruz. Bu uygulama, diğer fabrikalara da örnek oldu, onlar da bizim uyguladığımız modele yaklaştıkça, bütün ilçedeki üreticinin gelirini arttıracak bir sonuç ortaya çıkarmış olacağız.

Bin yıllık ağaçlardan sıkılan zeytinyağlarının satışıyla ilgili yapılacak müzayedenin tarihi önümüzdeki günlerde Seferihisar Belediyesi tarafından açıklanacak.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Pınar Karşıyaka omurilik felçlileri için Wings for Life World Run’a destek veriyor
Sonraki Haber Afrika maskeleri görücüye çıktı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?