ANA SAYFA > İZMİR > Balbay'dan TBMM'ye kanun teklifi...

Balbay'dan TBMM'ye kanun teklifi...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Balbay'dan TBMM'ye kanun teklifi...

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay TBMM Başkanlığına 6360 numaralı “On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda” Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi.

Balbay teklif de kanun ile kapatılan belediyelerin ve il özel idarelerinin tekrar açılarak yerelde halka hizmet etmesini ve ülkemiz demokrasisinin gelişmesindeki etkinliğini yürütmesini istedi.

Balbay kanun teklifinin gerekçesinde şunları ifade etti:

“  Demokrasi, günümüzde sadece merkezi siyasetle anılan bir rejim değildir. Bir rejimin demokrasi olması, alınan kararlara her aşamada toplumdaki katılımın yüksek oranda olması ile mümkündür. Bu açıdan, belediyeler sadece hizmet yürüten yerel tüzel kişilikler değil, aynı zamanda ve esasında ülkedeki demokrasi etkinliğinin olmazsa olmazıdır.

Balbay ayrıca bu kapatmalarla ilgili 2009 yılından bu yana AİHM’de Türkiye Hükümeti aleyhine açılan davaları hatırlatarak Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının 5’nci maddesi ile düzenlenen tüzel kişilikle ilgili yeniden düzenleyici bir tasarrufta bulunurken “Halk oylaması yapma gerektiği” ilkesini hatırlattı.

Balbay gerekçede kapatılan belediyelerin vatandaşlarımız üzerindeki etkilerini ise şöyle sıraladı:

“ Belde kapatılırken sadece belediye kapatılmıyor, bunu yaparken halka sorulmuyor, yerel ihtiyaçlar gözetilmiyor, hizmet yerele oldukça uzak başka bir tüzel kişiliğe devrediliyor, böylece yaşam zorlaştırılıyor, suyunu, emlak vergisini ödemek için halk uzun mesafelere ve maddi harcamalara katlanmak zorunda kalıyor, sadece belediye değil, siyasi parti temsilcilikleri de ortadan kaldırılıyor, demokrasi, katılım ve yerelde siyaset askıya alınıyor” dedi.

Balbay son olarak gerekçesinde şunları vurguladı:

“Hayat kalitesini ve hizmette verimliliği arttırmak amacıyla getirilen yasa, yaşamda tam tersine insanların köylerinde ya da beldelerindeki mutlu yaşamlarını yok etmiş, o insanları gecekonduların varoşlarına toplamıştır. Yerinden yönetim ilkesi göz önüne alınarak halkın oylarıyla kurulan belde belediyelerin tekrar açılması ve gerek görüldüğü zamanda halkın oylarıyla kapatılmasına izin verilmesi gerekmektir” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Çeşme'de 210 kaçak yakalandı
Sonraki Haber MÜSİAD İzmir Şubesi İbrahim Turhan’ı ziyaret etti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?