ANA SAYFA > MEDYA > Atila Sertel: TRT AKP'nin çiftliği olmuş

Atila Sertel: TRT AKP'nin çiftliği olmuş

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Atila Sertel: TRT AKP'nin çiftliği olmuş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu üyesi Atila Sertel, vatandaştan alınan elektrik katkı payları ve bandrol ücretleri ile ayakta duran TRT’nin son 10 yılda AKP’linin çiftliği haline geldiğini söyledi.

Sertel, “AKP iktidarının güdümündeki TRT, vatandaşlardan topladığı elektrik paylarını ve bandrol ücretlerini bazı kesimleri zenginleştirmede kullanıyor. TRT’yi arka bahçesi gibi kullanan AKP, bir zamanlar saygınlığıyla anılan TRT’yi çiftliğe dönüştürmüş ve bu kurumda istediği gibi at oynatıyor. Kaçak Saray’a ve AKP’ye yakın çok sayıda isim bu kurumdan nemalanıyor” dedi.

KİT Komisyonu TRT Alt Komisyonu’na katılan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcıları, kurum yöneticileri ve çok sayıda birimin temsilcisinin hazır bulunduğu toplantıda çok sayıda soru yöneltti.

“BİLAL’İN ARKADAŞI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI”

Sayıştay raporları doğrultusunda tespit edilen usulsüzlükleri ve kurumu AKP’lilerin nasıl ele geçirdiğini gösterir nitelikteki soruları Genel Müdüre yönelten Sertel, şunları söyledi:

“7 binden fazla çalışanı, 14 kanal ve 16 radyoyu bünyesinde barındıran bu büyük kurum ne yazıkki AKP’lilerin elinde oyuncak olmuş. Çok sayıda usulsüzlük Sayıştay raporlarına yansımış. Bu usulsüzlükleri yazılı cevaplar gelince ayrıca paylaşacağım. Yine öylesine vahim iddialar var ki, bu kadarı da olmaz dedirtiyor. Örneğin TRT’de daha önce hiçbir deneyimi olmayan 1980 doğumlu İbrahim Eren şu an TRT Genel Müdür Yardımcısı. Ancak kadrosu Başbakanlık’ta Müşavir olarak görünüyor. Yaşı genel müdür yardımcısı olmak için uygun değil. Yasalara göre bu görev için en az 12 yıllık devlet memuru olması gerekir. İbrahim Eren, Bilal Erdoğan’ın Kartal İmam Hatip Anadolu Lisesi’nden de arkadaşı. O yüzden de bu görevi fazlasıyla hak ediyor! Fakat bir başka kurumdan maaş alan bir memur nasıl oluyor da yıllık 2 katrilyon liraya ulaşan bir bütçeyi yönetiyor. İbrahim Eren’in kurumdaki asli görevi ise AKP’li milletvekillerinin TRT ile ilgili sorunlarını çözmek.”

“KİŞİYE ÖZEL YÖNETMELİK HAZIRLANDI”

Saray’a yakın çok sayıda ismin TRT aracılığıyla zengin edildiğini ifade eden Atila Sertel, “Ocak ayının ilk haftasında görevden alınan TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör’ün kuruma bizzat Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle atandığı kurum içinde ve kurum dışında bilinen bir gerçek. 10 yıllık memuriyet şartını taşımadığı için bu görevi yürütmesi yasal olmayan Nasuhi Güngör’e İbrahim Şahin döneminde özel bir yönetmelik hazırlandı. Bu yönetmelik bu kişiyi bir süreliğine TRT Haber ve Spor Dairesi Başkanı yapmaya yetti ama yasalara aykırı hazırlanan yönetmelik nedeniyle paçaları tutuşan AKP’liler yine aynı hızla bu kişiyi görevden aldılar” diye konuştu.

"AKP’LİLER VE KAÇAK SARAY’A YAKIN İSİMLER NASIL NEMALANIYOR?"

Binlerce çalışanına 518 milyon lira ödeyen TRT Genel Müdürü’nün, dışarıdan yaptırdığı programlara, dizi filmlere 600 Milyondan fazla para ödediğini ve bu rakamın kurumun toplam giderleri içinde yüzde 87 gibi büyük bir payı aldığını dile getiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle devam etti:

“Kurumun bütçesinin neredeyse tamamını alan bu kişilerin birçoğu AKP’li veya Kaçak Saray’la ilişkili kişiler. AKP’ye yakın değilsen veya AKP’li tanıdıkların yoksa TRT’den iş alman mümkün değil. Öyleki şu an Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olan İbrahim Kalın, TRT Belgesel kanalının birçok yapımında resmi ve gayri resmi olarak danışmanlık yapmış. 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 177 oranında artarak 2 milyon lirayı geçen danışmanlık bütçesinden en büyük paylardan birini almış. Yine şu an Bakan koltuğunda oturan bir ismin, bir başka isim üzerinden ‘Aileler Yarışıyor’, ‘Son Basamak’ gibi programların yapımcılığını aldığı iddia ediliyor. Buna benzer çok sayıda ismin başka kurumlarda çalıştıkları için TRT’den farklı isimler aracılığıyla program aldıkları ve ceplerini doldurdukları biliniyor. Bu iddiaların ve isimlerin hepsini alt komisyon toplantısında Genel Müdür’e sordum ve cevaplarını yazılı olarak istedim.”

TRT eski Genel Müdürü İbrahim Şahin ve halen TRT Yönetim Kurulu üyesi olan Recep Şahin’in yakın akrabalarının kurumda çalıştıklarını belirten Atila Sertel, köklü bir geçmişe sahip olan kurumda liyakatın bittiğini, torpilin ve referansın geçerli olduğunu belirterek, “TRT Yönetim Kurulu üyesi Recep Şahin’in kızı Rabia Şahin ve yeğeni Nasuh Şahin bizzat kendisinin gayretleriyle kuruma naklen atanmışlar. Yapımla, yayıncılıkla uzaktan yakından ilgisi olmayan Rabia Şahin ve Nasuh Şahin şu an TRT’de hangi görevi görmektedirler? Eski Genel Müdür İbrahim Şahin’in öz yeğeni Baha Şahin’in, iki ağabeyinin iki oğlunun ve baldızının kızı da önce kuruma sözleşmeli olarak alınıp sonra kadrolu memur yapılmışlardır. Amasya Akyazı köyü nüfusuna kayıtlı olan İbrahim Şahin’in aynı nüfusa kayıtlı 10’dan fazla akrabasının kurumda çalıştığı iddiaları var. Yayıncılıkla uzaktan yakından ilişkisi olmayan ancak yakınları TRT’de üst düzey görev alan akrabaları olan çok sayıda isim kurumda çalışıyor. TRT adeta ‘Şahin’ yuvası olmuş” diye konuştu.

REFERANSLA İŞE ALIM

Yasalara göre KPSS sınavı veya kendi içinde yaptığı yazılı ve sözlü sınavlarla işe alım yapması gereken TRT’de “referans”la işe alım döneminin başladığını kaydeden CHP İzmir Milletvekili Sertel, şunları söyledi:

“İletişim Fakülteleri her yıl binlerce mezun veriyor ve mezun olanların yüzde 90’ı ne yazıkki kendi işlerini yapamıyor. İletişim Fakültesi öğrencilerinin çalışabilecekleri kurumların başında da TRT geliyor. Öğrenciler mezun olduktan sonra bu sefer de KPSS’ye hazırlanıyor. Çalışıp iyi bir puan alırsa TRT’ye girebileceğinin hayalini kuruyor. Ama ne yazıkki AKP’nin çiftliği haline gelmiş TRT’de işler öyle yürümüyor. Çünkü kurum içi yükselmeler liyakata bağlı olmadığı gibi kuruma girmek de yalnızca sınavla olmuyor. Sınava girenlerden ve iyi puan alanlardan bir de ‘referans’ isteniyor. Yasal olmadığı halde sınavı kazananlardan referans isteniyor ve referansın yoksa aldığın puanların, verdiğin emeklerin, yeteneğinin hiçbir önemi kalmıyor. Eğer referansın AKP’li Bakan veya Milletvekilleri ise, Cumhurbaşkanı’nın yakınındaki isimleri tanıyorsan TRT’de işin hazır.”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, TRT Alt Komisyon Toplantısı’nda Genel Müdür’e bu iddialar başta olmak üzere çok sayıda soru yönelttiğini ve 15 gün içinde gelecek cevaplar doğrultusunda diğer hususları da kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Atıklar can dostlara ev oldu
Sonraki Haber "Boşluk" sanatla doluyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?