ANA SAYFA > EKONOMİ > ARNAVUTLUK İLE ELEKTRONİK TARIM TİCARETİ PLATFORMU KURULUYOR

ARNAVUTLUK İLE ELEKTRONİK TARIM TİCARETİ PLATFORMU KURULUYOR

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
ARNAVUTLUK İLE ELEKTRONİK TARIM TİCARETİ PLATFORMU KURULUYOR

İzmir Ticaret Borsası (İTB) heyeti, başkent Tiran’da Arnavutluk Tarım, Kırsal Kalkınma ve Su İdaresi Bakanı Edmond Panariti ve Arnavutluk Tarım Konseyi (KASH) başta olmak üzere bir çok tarım kuruluşuyla ikili görüşmelerde bulundu.

Arnavutluk Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Genci Muçaj’ın da katıldığı görüşmelerin temelini, iki ülke arasında tarım ürünlerinin işlem kurulacağı elektronik bir platform kurulması oluşturdu.

Tarım alanında işbirliği olanaklarının araştırıldığı iki günlük Arnavutluk ziyareti programına İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Meclis Başkan Yardımcısı Ömer Gökhan Tuncer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ercan Korkmaz, İsmail Yalçın Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Arman, Şeref İyiuyarlar, Bülent Uçak, İlhan Zincircioğlu, Başkanlık Danışmanı Dilara Sürgü, Ar-Ge Uzman Yardımcısı Perihan Ezgi Korkmaz katıldı. 

İTB heyeti, ziyaretin ilk günü Arnavutluk Tarım, Kırsal Kalkınma ve Su İdaresi Bakanı Edmond Panariti ile görüştü. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Arnavutluk ile olan ticari ilişkileri önemsediklerini belirterek, “Özellikle tarım konusunda yapabileceğimiz çok fazla çalışma var. Önerimiz ilk olarak iki ülke ürünlerinin işlem göreceği elektronik bir platform kurulması. Bunu en kısa zamanda gerçekleştirebiliriz. Farklı projeler üzerine de çalışmaya devam edeceğiz. Sizi en kısa zamanda İzmir’e bekliyoruz” diye konuştu. Bakan Panariti de, Türkiye'nin ilk ticaret borsası olan İTB ile işbirliği yapmanın ve deneyimlerinden faydalanmanın kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Bu ziyaretten çok memnun oldum ve hızla çalışmalara başlayıp ortak projeler üretelim. Birlikte yapabileceğimiz çok proje var. Elektronik platform kurulması projesi beni çok memnun etti. Hemen çalışmalara başlayalım” dedi. Arnavutluk Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Genci Muçaj ise “Hedefimiz Borsa ile işbirliğimizi geliştirmek ve KASH ile yapılan güç birliği anlaşmasını uygulamaya dönüştürmektir. Basta İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli olmak üzere Borsa yönetimine ticari ilişkilerin geliştirilmesi için gösterdikleri çaba sebebiyle teşekkür ediyoruz” dedi.

İTB heyeti daha sonra, Nisan ayında İzmir'e gelen ve işbirliği protokolü imzalayan Arnavutluk Tarım Konseyi (KASH) ofisinde, KASH’a bağlı  tüm tarım dernek başkanlarının hazır bulunduğu bir toplantıya katıldı. KASH ile İTB üyeleri arasında ticari ilişkilerin İzmir ziyareti sonrası başladığı ve gelişeceğinin vurgulandığı toplantıda KASH Başkanı Enver Ferizaj, “İlk kez bir borsa ile işbirliği yapıyoruz ve üyelerimiz de bu anlaşmadan çok memnun” dedi.

Ziyaretin ikinci gününde, Arnavutluk Gübre ve Tarımsal Girdi Satıcıları Derneği (AFADA) Başkanı Agim Rameta’ya ait olan ve kimyasal tarım ürünleri, gübre, meyve bitkileri, tohum, süs bitkileri gibi ürünlerle iştigal eden Arli International tesislerine gidildi. Ziyarette, AFADA hakkında genel bir bilgilendirme yapıldıktan sonra, Arnavutluk’taki tarım alt yapısı ve işbirliği imkanları tartışıldı.

Durres Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andrea Xhavara ile de görüşen İTB heyeti adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Arnavutluk'ta olan tarım potansiyeline ve alt yapı eksikliğine dikkat çekerek Arnavutluk ve Türkiye'deki ürünlerin işlem göreceği elektronik bir platform kurulması yönündeki görüşünü yineledi. Andrea Xhavara ise yaptığı konuşmada; İTB ile tarım konusunda ve ortak sorunların çözümü konusunda işbirliği yapmak ve ortak projelerde yer almak istediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından,  KASH  Yönetim Kurulu Üyesi Selim Istrefi’nin, Birleşmiş Milletler temsilcisi katılımıyla “Barış ve Refah için Diplomatik Misyon” ödül törenine katılım gösterildi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber FOÇA’DA, ORTAK PROJELERE İMZA ATILIYOR
Sonraki Haber ALTAY'DA YENİ BAŞKANA İLK SÜRPRİZ...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?