ANA SAYFA > SAĞLIK > LÖSEV uyarıyor: Zehir soluyor, astım, kanser oluyoruz

LÖSEV uyarıyor: Zehir soluyor, astım, kanser oluyoruz

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
LÖSEV uyarıyor: Zehir soluyor, astım, kanser oluyoruz

LÖSEV, Dünya Astım Günü’nde akciğer hastalıkları ile başlayıp lösemi ve kansere neden olan termik santrallerin kapatılması, kanserojen yayan orman yangınlarının önüne geçmek için gerekli sert önlemlerin alınması ve çocuklarımıza zehir solutarak, toplum sağlığını bozan tüm sanayi tesislerinin ölçülebilir kontrol ve denetim şartlarının sıklaştırılmasını talep ediyor.

Türkiye'deki hava ölçümleri kirliliğin çözülemeyen kronik bir sorun haline geldiği, kanserojen birmadde olan ince partiküllere maruz kalmanın ülke sağlığı üzerinde ciddi sonuçları olduğunukanıtlamaktadır. Vücut ağırlığına göre daha fazla hava soluyan ve akciğerleri henüz gelişme aşamasında olan çocuklar, hava kirleticilerine karşı en hassas grupta yer almaktadır.

LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı ve LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi, DünyaSağlık Örgütü (WHO) tarafından kabul edilen Dünya Astım Günü’nde çocukların sağlığını tehlikeye atan her türlü çevre kirleticilerine karşı olduklarının altını çizen bir açıklama yayınladı.

6,5 milyon insanın ölüm nedeni hava kirliliği
Hava kirliliğinin madencilik çalışmaları, gübre ve pestisitler, sanayi atıkları ve hidrokarbon kaynaklıolduğunun altını çizen LÖSEV, “Zararlı etkenler zehir solumamıza astım hatta kanser olmamıza sebep oluyor. Tütün dumanı, radyasyon ve ultraviyole gibi ‘hava kirliliği’ de kansere etken olarak kabul edilirken Uluslararası Enerji Ajansı’na göre hava kirliliği dünyada her yıl 6,5 milyon insanınölümüne neden olmaktadır” ifadelerini paylaştığı açıklamalarında şu bilgileri kaydetti,

Ciğerlerimiz yanıyor, çocuklarımız Lösemi oluyor
"
Amerikan Kanser Birliği ve Harvard Üniversitesi’nin ‘İklim Değişikliği ve Kanser’ isimli sonraporlarında yüksek miktarda kanserojen madde salınımına yol açan kasırga ve orman yangınlarınısıklaştığı görülüyor. Yangınlar sırasında salınan kimyasalların aylarca havada asılı kalmasıylabölgelerdeki çocuklarda lösemi artışı gözlemleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de 2019 yılında 2 bin 688 orman yangını çıkarak 11 bin 332hektarlık alan yandı. Burada salınan kimyasallar aylarca havada kaldı ve Türkiye’de de Lösemi vekanser hastalıklarının sayısı patlamış duruma gelmiş vaziyettedir.

Çocuklarımız zehir soluyor
Öte yandan kömürlü termik santral kaynaklı emisyonlar da havadaki toksik parçacık seviyeleriniönemli ölçüde yükseltirken, Türkiye 28’i aktif, 30’dan fazlası plan aşamasında olan termiksantralleri ile dünyada en yüksek sera emisyonuna sahip ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Kömürlütermik santrallerden salınan baca gazı içinde civa gibi ağır metaller bulunurken civaya yoğunmaruz kalan çocuklarda gelişim bozuklukları başta olmak üzere astım, koah, bronşit hatta solunumyolu ile ilişkili kanserler görülmektedir. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki kanserojen yayan ormanyangınlarının önüne geçmek ve çocuklarımıza zehir solutarak, toplum sağlığını bozan tüm sanayitesislerinin ciddi ölçülebilir kontrol ve denetim şartlarının sıkılaştırılması ve sonuçlarınınkamuoyu ile paylaşılması gerekir. Çünkü COVID-19 gürültülü ve yüzeyden kanser sessiz vederinden ilerliyor.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Engelsiz Adımlar Projesi hayata geçiyor
Sonraki Haber Leyla Suyolcuoğlu vefat etti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?