ANA SAYFA > SAĞLIK > Egeli akademisyenin uluslararası projesi Covid-19 dahil pek çok hastalığa ışık tutacak

Egeli akademisyenin uluslararası projesi Covid-19 dahil pek çok hastalığa ışık tutacak

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Egeli akademisyenin uluslararası projesi Covid-19 dahil pek çok hastalığa ışık tutacak

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Elibol’un yürüttüğü “Algal Ekstraktların Antiviral Özelliklerinin Taranması” projesi, TÜBİTAK MINCIENCIAS ile İkili İşbirliği Destek Programı 2020 çağrısı kapsamında destek görmeye hak kazanan üç projeden biri oldu.

Proje, TÜBİTAK ile Kolombiya Bilim Teknoloji ve Yenilik Bakanlığı (MINCIENCIAS) İkili İşbirliği kapsamında Prof. Dr. Elibol yürütücülüğündeki “Algal Prosesler ve İmmünobiyoteknoloji” ekibi ile birlikte sürdürülüyor. 
         
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Murat Elibol ve ekibini tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Prof. Dr. Budak, “TÜBİTAK’a en çok proje veren üniversite olarak oluşturduğumuz araştırma ortamı, her gün yeni başarı hikâyeleri ile karşılaşmamıza vesile oluyor. Murat Hocamız ve ekibinin Kolombiya La Sabana Üniversitesi ile yürüttükleri bu proje, Covid-19 da dahil pek çok hastalıkla mücadelede önemli veriler ortaya koyacak. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” diye konuştu. 
Proje ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Murat Elibol,  “Proje, her iki ülkeye ait özellikle endemik alg (makro ve mikroalg) türlerinden elde edilecek olan ekstraktların kanser ve sağlıklı hücreler üzerindeki etkilerini, antioksidan ve potansiyel antiviral özelliklerini ortaya çıkarmayı ve ileri medikal çalışmalar için veri oluşturmayı hedeflemektedir. Algler; eczacılık, gıda ve kozmetik gibi amaçlar için çok uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Dolayısıyla alglerin bu potansiyel özelliklerini içinde bulunduğumuz Covid-19 temelli pandemi sürecinde ortaya çıkarmak, hem her iki ülke arasında bu konuda bir network oluşturulması hem de mevcut alg kaynaklarından elde edilecek olan ekstraktların özellikle antiviral özelliklerinin belirlenmesi açısından önem taşımaktadır” dedi.

Covid-19 ile mücadelede önemli bir çalışma
Prof. Dr. Elibol, “Covid-19’un, global pandemi etkeni olarak tüm dünyada hız kesmeden etkisini sürdürdüğü yaşadığımız bu süreç içerisinde, bu virüsle başa çıkacak her türlü potansiyel molekül, şüphesiz söz konusu çözümlerde bir anlam teşkil etmektedir. Bu moleküllerden biri olan lektinler, bitkilerden ve birçok organizma tarafından da belirlenmiş kültür ortamlarında üretilebilmektedir. Lektinler, hücre zarına bağlanabilen glukoprotein yapısında olan moleküller olup, antiviral ilaçlar ve kematörapik ajanlarla birlikte birçok uygulamada kullanılmaktadır.  Covid-19’un ortaya çıkması ile birlikte lektinlerin de antiviral özellikleri gündeme gelmeye başlamış ve ülkemizde dahil olmak üzere bu konuda araştırmalar hızlanmıştır.  Biyomühendislik Bölümü olarak uzun zamandır çalışmalarımızda kullandığımız mikroalgler ve siyanobakteriler de lektnleri üreten potansiyel kaynaklardır. Sahip olduğumuz gerek endemik (yerel) türleri gerekse farklı mutantlarını elde ettiğimiz diğer türlerden oluşan koleksiyonumuzda bulunan alglerin antiviral özelliklerinin taranarak, bunların etkisini ‘in vitro’ koşullarda ortaya çıkarmak Covid-19 ile mücadelede Ege Üniversitesi- Kolombiya işbirliği kapsamında önemli bir çalışma olacaktır. La Sabana Üniversitesi Biyoproses Grubu ile ortak yapılan çalışmalar 24 ay sürecek” diye konuştu.
 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Adnan Bozbay: İzmir’de kentsel dönüşüm seferberliği ilan edilmeli
Sonraki Haber En hakiki mürşit, ilim

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?